loader
Foto

La un pas de România: Amintiri și muzee în Moravia și Banat

Ultimul episod al seriei despre Moravia şi Banat s-a difuzat pe 2 noiembrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional.

 

La un pas de România

Roznov pod Radhostem. O localitate din inima Moraviei, aprope de munți și de granița cu Slovacia.

Un oraș la răscruce de drumuri și la răscruce de timp.

(w882) ep 4

Aici, doi frați au avut viziunea unui muzeu care va duce peste timp tradiția valahilor care s-au stabilit în urmă cu sute de ani în Moravia.

Frații Jaronek au vizitat, pe la începutul secolului trecut, renumitul Skansen din Stockholm, primul muzeu în aer liber din lume. Locul acela i-a inspirit foarte mult.

(w882) ep 4

Când s-au întors în Valahia natală, au hotarât să facă și ei ceva asemănător. Cei doi frați și-au dorit să protejeze clădirile tradiționale, mai ales că ei erau artiști și credeau că tâmplăria valahă era deosebită și că aceste case erau…martori adevărați ai meşteşugului și îndemânării vechilor ciobani valahi care s-au așezat în acele locuri.

Astăzi, muzeul este un loc viu, într-o continuă transformare, unde vizitatorii de toate vârstele descoperă o lume deosebită strânsă cu înțelepciune și cu viziune în perimetrul celui mare mare muzeu în aer liber din Cehia.

(w882) ep 4

Și în Moravia, dar și în Banat tradiția și amintirile devin, treptat, exponate de muzeu.

La câteva mii de kilometri distanță, în Banatul montan  și la Nădlac, cehii și slovacii încearcă să amenajeze muzee tradiționale în case vechi, scăpate de la demolare, pentru a arăta generațiilor viitoare că în acele locuri au existat niște oameni veniți de departe, dar care și-au adus cu ei tradiția și obiceiurile.

(w882) ep 4

***

Pentru noua serie de emisiuni  ”La un pas de România”echipa TVR Internațional a mers și în comunitățile istorice de cehi și slovaci din Banatul Montan și din nord-vestul Transilvaniei. Poveștile cehilor pe de Clisura Dunării  sau  cele ale slovacilor din Valea  Cerului vor fi spuse în paralel cu cele ale urmașilor valahilor din Moravia.

***

Noua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

ECHIPA:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Lectură: Constantin Lupescu

Ilustraţie muzicală: Cătălin Grigore

Montaj: Nicoleta Georgescu

Producător: Aura Dobre

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Translator mimico gestual Laura Ioana

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri