loader
Foto

Jules Perahim - o paradă sălbatică, joi la „Lumea şi noi”

Joi, 20 august, TVR Internaţional v-a prezentat un reportaj dedicat centenarului Jules Perahim. Aşadar, de la ora 20.30, aţi putut revedea povestea de viaţă a unui complex artist. Ediţia a fost difuzată în premieră în data de 14 aprilie.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În noiembrie 2014, la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, a fost vernisată expoziţia de amploare, intitulată ”La parade sauvage”. Era o retrospectivă menită să celebreze Centenarul Naşterii lui Jules Perahim, un artist român care şi-a dus măiestria în universalitate.

Jules Perahim s-a născut în 1914 la Bucureşti şi a murit în 2008, la Paris. A făcut parte din faimoasa avangardă interbelică românească, arta l-a ajutat să traverseze realismul socialist, apoi, în 1969, şi-a redobândit libertatea de exprimare pe malurile Senei. A trăit 94 de ani.

(w882) Jules Pera

Născut Jules Blumenfeld, Jules Perahim a fost elev al pictorilor Nicolae Vermont și Costin Petrescu. Perahim s-a distanţat rapid de aceștia la începutul anilor 1930, devenind una din tinerele figuri ale avangardismului românesc.

Devine cunoscut sub numele artistic de Perahim, cuvânt ce însemnă în ebraică “flori”.

În 1932, are loc prima expoziție personală de tablouri și desene, de tendință suprarealistă, metafizică, la București. Peste şase ani expune la Praga, unde îl întâlnește pe artistul dadaist John Heartfield. Întors în România în timpul ascensiunii fascismului, este amenințat pentru desenele antinaziste și anticapitaliste publicate în presă și este nevoit să se refugieze în URSS, unde războiul îl împinge până în Armenia.

Unde l-a purtat destinul din 1944, cum s-a întors în România şi apoi cum a ajuns în Franţa, aflaţi urmărind reportajul realizat de Angela Avram.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri