loader

Jules Perahim - o paradă sălbatică, joi la „Lumea şi noi”

Joi, 20 august, TVR Internaţional v-a prezentat un reportaj dedicat centenarului Jules Perahim. Aşadar, de la ora 20.30, aţi putut revedea povestea de viaţă a unui complex artist. Ediţia a fost difuzată în premieră în data de 14 aprilie.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În noiembrie 2014, la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, a fost vernisată expoziţia de amploare, intitulată ”La parade sauvage”. Era o retrospectivă menită să celebreze Centenarul Naşterii lui Jules Perahim, un artist român care şi-a dus măiestria în universalitate.

Jules Perahim s-a născut în 1914 la Bucureşti şi a murit în 2008, la Paris. A făcut parte din faimoasa avangardă interbelică românească, arta l-a ajutat să traverseze realismul socialist, apoi, în 1969, şi-a redobândit libertatea de exprimare pe malurile Senei. A trăit 94 de ani.

(w882) Jules Pera

Născut Jules Blumenfeld, Jules Perahim a fost elev al pictorilor Nicolae Vermont și Costin Petrescu. Perahim s-a distanţat rapid de aceștia la începutul anilor 1930, devenind una din tinerele figuri ale avangardismului românesc.

Devine cunoscut sub numele artistic de Perahim, cuvânt ce însemnă în ebraică “flori”.

În 1932, are loc prima expoziție personală de tablouri și desene, de tendință suprarealistă, metafizică, la București. Peste şase ani expune la Praga, unde îl întâlnește pe artistul dadaist John Heartfield. Întors în România în timpul ascensiunii fascismului, este amenințat pentru desenele antinaziste și anticapitaliste publicate în presă și este nevoit să se refugieze în URSS, unde războiul îl împinge până în Armenia.

Unde l-a purtat destinul din 1944, cum s-a întors în România şi apoi cum a ajuns în Franţa, aflaţi urmărind reportajul realizat de Angela Avram.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


1:10 Care pe care

Singurul quiz show din România dedicat limbii române, un format dinamic și educativ, care îmbină competiția cu distracția. 4 concurenţi se întrec în 5 runde ce aduc în prim plan cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, ”influencerii”, cântăreții, oamenii obişnuiţi etc. Format Marius Toder (Media Factory)

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Producător Elena Ştirbescu

(Reluare)

2:00 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri