Invitație la „Universul Credinței”
joi, 12 mai 2022
Duminică, 15 mai, de la ora 7.00 la 9.30, pe TVR1, TVR Moldova și TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție pentru a descoperi teme de spiritualitate creștină, de istorie și educație morală și culturală în  „Universul Credinței”.

Structurat în trei părți, cu o durată totală de două ore și jumătate, programul „Universul Credinței” v-a propus și în această duminică subiecte variate, dedicate tuturor celor dornici să-și hrănească nu numai mintea, ci și sufletul.

Astfel, începând cu ora 7.00, în cadrul primei părți a emisiunii, am fost alături de pelerinii care s-au închinat la cea mai veche icoană a Maicii Domnului, pictată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, dar și la racla ce adăpostește fragmente din moaștele Sfântului Luca al Crimeii, aduse la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman cu ocazia sărbătorii de hram. Iar dacă Maica Domnului este privită, de secole, ca un sprijin de nădejde al tuturor celor în nevoie, Sfântul Luca al Crimeii, doctor fără de arginți și contemporan cu noi ( a trecut în veșnicie în 1961) ne așteaptă, încă, să îl descoperim.

Am aflat apoi care au fost cele mai recente evenimente religioase, ne-am amintit de aparițiile Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, din Portugalia, și, bineînțeles, la fel ca în fiecare duminică în cadrul emisiunii ”Universul Credinței”, am putut urmări editorialul săptămânii.

Biserica Doamnei din București - ctitorie a Mariei Cantacuzino – s-a dovedit a fi o oază de frumusețe pe care trecerea timpului nu o poate distruge. V-ați convins de acest lucru urmărind rubrica „Istorii uitate”.

Tot o invitație la liniște și rugăciune - de această dată într-un peisaj de poveste, în apropiere de Predeal și Râșnov - a fost și reportajul realizat la Mănăstirea Franciscană „Sf. Treime” de la Pârâul Rece.

(w640)

Sub genericul „Cartea de duminică” ați putut descoperi, în această duminică, volumul „Despre anii ‘60” de Jonathan Leaf – o lucrare ce analizează fenomenul anilor ‘60 din perspectivă socială, culturală și politică.

(w640)

Invitatul emisiunii, în această primă parte a „Universului Credinței”, a fost jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu care, abia întors dintr-un pelerinaj în Iordania, ne-a împărtășit impresiile lui.

(w640)

Bineînțeles, nu a lipsit nici rubrica „Sărbătorile săptămânii”.

În partea a doua a programului, care a început la ora 8.00, actorul, scriitorul și teologul Răzvan Ionescu a venit în studioul emisiunii „Universul Credinței” pentru a ne povesti despre activitatea filantropică și misionară, dar și despre rolul pe care l-a avut în formarea unor generații de monahi și teologi părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu de la mănăstirea Crasna, plecat de curând la Domnul, la venerabila vârstă de 87 de ani.

(w640)

Tot atunci l-am putut asculta și pe Prea Sfințitul Galaction Stângă, episcop al Alexandriei și al Teleormanului.

Reportajul despre mănăstirea cu nume de pârâu, Rohița, care ne-a purtat tocmai în Maramureș, loc de poveste ce și-a pus amprenta și asupra lăcașului ridicat la hotarul satului Boiereni, a fost urmat de rubrica „Dialogurile dimineții” în care Prea Sfințitul Macarie al Nordului ne-a mărturisit ce înseamnă să fii episcop ortodox.

Materialul care a încheiat partea a doua a emisiunii „Universul Credintei” ne-a călăuzit spre o ctitorie dintr-un sat izolat, într-un peisaj care ar fi dezolant dacă acolo nu ar lumina flacăra speranței și a iubirii de Dumnezeu: schitul purtând hramul Bunei Vestiri și al Sfântului Cornel Sutașul de pe grindul Letea.

(w640)

La ora 9.00, cea de-a treia și ultima parte a programului a fost dedicată cuvintelor înțelepte pe care părintele Constantin Necula le rostește, în fiecare săptămână, sub genericul „Bucuria Credinței”. De această dată, în atmosfera sublimă a mănăstirii Cozia.

(w640)

Rămâneți, așadar, împreună cu „Universul Credinței”!

(w640)

Prezentator și moderator: Rafael Udriște

Coordonatori: Ileana Gaiță  și Daniel Vistorovschi

Producător: Andrei Victor Dochia

Credit foto: basilica.ro

***

Un articol de: Aziza Bodea Micu

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Gala umorului
  *Partea I Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Gala umorului
  *Partea a II-a Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru
 • 23:00
  Nocturne
  *Invitat regizorul Gabor Tompa Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu
 • 00:00
  Destine ca-n filme
  * Sezon 14 * Ediţia 10 * Monica Radu-“La ţintă” Avem cu toţii, mai mult sau mai puţin conştient, o nostalgie a copilăriei. Am filmat la Cornu unde copilăria Monicăi în casa bunicilor a fost magică. Iar mai tarziu a reuşit, ca prin magie, să nu-şi piardă zâmbetul şi încrederea, bucuria şi speranţa. De ce şi cum destinul nu o ţine ţintuită într-un scaun cu rotille aflaţi în minutele următoare. * Victor Yila-“Congolezul îndrăgostit de România” Ar fi putut să trăiască oriunde. În 1983 a aterizat la Bucureşti. A fost chinuit de lipsa cărnii în magazine şi de faptul că toţi românii aveau acelaşi model de maşină. După două zile în România, a vrut să zboare acasă. A plecat 6 ani mai târziu, dar s-a întors. Şi a rămas. A spart bariere şi a depăşit frontiere în toate direcţiile care l-au interesat. Actor, cânăreţ, profesor, fotbalist, cosmosul e următorul loc unde vrea să ajungă Victor Yila. Prezintă Iuliana Marciuc Redactor Dana Ilie Realizator Constantin Lupescu Producători: Iuliana Marciuc şi Nicolae Cozma
 • 01:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte Invitaţi: Dinu Gabriel, românul care trasformă fierul vechi în adevărate opere de artă, Nico, artista a cărei voce este capabilă să înmoaie chiar şi statuile metalice ale lui Gabriel, George Betianu, boxerul devenit milionar la Londra, Iana Novac, soprana cu glas de privighetoare, Ovidiu Mihăilescu, inginerul cu chitara sau folkistul cu patalama de inginer, Tavi Colen, jumatatea strălucitoare a talismanului, Silvia Delia Banciu, femeia care a primit ca moştenire de la iubirea vietii sale, câteva mii de trenuleţe, Cosmin Oprescu,antrenorul de taekwon-do care tocmai şi-a adus echipa pe primul loc în ierarhia europeană, Claudiu Adam cel mai tânăr campion naţional de drift Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 02:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian Coproducţie TVR-SC Drop Art SRL
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  La un pas de România
  *La un pas de... război (I) „La un pas de România” este un proiect jurnalistic dedicat românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României. De la prima emisiune și până azi realizatorii seriilor de emisiuni aflate sub acest generic au încercat să fie alături de românii uitați, care au privit mereu cu speranță de dincolo de granița, spre Țara Mamă. Primul episod a fost filmat în 2016 în Maramureșul Istoric din dreapta Tisei. După șase ani, într-un martie dramatic, echipa emisiunii „La un pas de România” s-a întors, de data asta, pe malul stâng al Tisei, pentru că acum, mai mult decât oricând, românii din Ucraina au nevoie de România și de tot sprijinul nostru. Noul sezon al emisiunii „La un pas de România” debutează cu seria La un pas de...război. Imaginile au fost filmate în primele zile ale lunii martie la granița de nord a României cu Ucraina, în punctele de trecere a frontierei pe unde au intrat mii de refugiați. Realizator şi producător Aura Dobre
 • 04:30
  A doua emigrare
  *Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Producător Aura Dobre
 • 05:00
  Frontul
  Alina Grigore și invitații săi analizează frontul văzut și nevăzut, tacticile, scenariile, mizele, ramificațiile și implicațiile schimbărilor din jurul nostru. Aflăm cum ne raportăm la aceste evoluții complexe​, punem totul în context și răspundem întrebărilor care ne frământă. Pentru că România e un avanpost în prima linie de apărare la granița de est a NATO, iar frontul este acum lîngă noi. Descifrăm teme de interes maxim, prezentăm mărturii exclusive și reportaje în premieră din România, dar și din zonele fierbinți. Moderator Alina Grigore Producător Livia Serban Iancu
 • 05:50
  Discover Romania
  *Jean Constantin Realizator Cecilia Melinescu Producător Diana Ilica