loader
Foto

Interviu cu virusologul Mircea Constantin Popescu, cercetător în SUA | VIDEO

Mircea Constantin Popescu este primul doctorand al academicianului Nicolae Cajal, cu o carieră strălucită în cercetarea virusurilor limfocitare în America. Iată ce spune despre virusuri și despre situația actuală:

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Omenirea poate fi atacată de virusuri necunoscute?

Îl întreba Mihaela Crăciun, anul trecut, la emisiunea Articolul VII, de la TVR Internațional, pe virusologul  Mircea Constantin Popescu din Princeton (SUA).

Mircea Constantin Popescu, virusolog: “Nu numai virusurile, ci și molecule care nu au niciun semn de viață dar care pot infecta un om și provoca o boală. Este ceea ce se cheamă acum prioni - elemente moleculare care pot infecta un om și provoca, de obicei, boli cronice și boli foarte grave ale creierului. Acești prioni sunt indestructibili. Nu îi poți distruge cu căldură, prin sterilizare, nici prin alte metode chimice, pur și simplu sunt elemente moleculare indestructibile aproape și trebuie să le avem acum în vedere în acest domeniu al inframicrobiologiei, al vieții și al elementelor care nu au semne de viață, dar care pot ataca ființa umană. Acesta este un punct de vedere.

(w882) Mircea Con

Pe de altă parte, trebuie să știți că lumea virusurilor e enormă. Dacă luăm o linguriță dintr-un ocean putem găsi milioane de virusuri, milioane. […] Deci, suntem înconjurați de o imensă multitudine care chiar dacă nu au viață, interacționează cu viața. Pornind de la aceste date, este imposibil să nu avem avem probleme cu noi și noi virusuri. Dacă mergem în amănunte trebuie să ne gândim și la om și la animalele care sunt gazde pentru virusuri și microorganisme în general. Problema este că noi, prin sistemul de civilizație modernă, facilităm transmiterea acestor virusuri de la un continent la altul, de la un pol la altul. Deci au acum un sistem extrem de favorabil pentru a se răspândi.

Al II-lea factor este că există astăzi o omogenitate a structurilor umane și animale în care se pot înmulți. Există această uniformitate în structurile în care virusurile trăiesc și care favorizează enorm răspândirea lor, și nu numai datorită comunicațiilor, ci în mediul uniform care este creat de către civilizație. Situația e monitorizată la nivel mondial foarte atent, pentru că o epidemie în aceste condiții se poate răspândi și provoca pagube imense”.

***

Românul alegea, în 1978, să preia un laborator al Centrului Medical al Universitătii Illinois, refuzând o primă ofertă, de la Script Research Foundation din California. Aici, cei doi tineri cercetatori cu care ar fi trebuit să colaboreze, au primit, în timp ce el era la Ilinois, premiul Nobel pentru rezultate în domeniul virusurilor limfocitare. Românul a lucrat la un vaccin  personalizat pentru leucemie, din propriile celule stem ale pacientului.

***
Astăzi, Mihaela Crăciun a continuat dialogul, de data aceasta la distanță, întrebând despre pandemia cu care ne confruntăm - Ce este de făcut?

Mircea Constantin Popescu, virusolog, ne-a răspuns:

“Cantitativ - mai multă distanțare socială, testare, identificare, izolare, spitale bine dotate, aparate de respirație, protecție anti-infecție.

Calitativ - un efort imens contra cronometru, pentru descoperirea unui tratament specific și a unui vaccin.”

***

Mai jos aveți interviul cu prof. univ. Mircea Constantin Popescu, virusolog, cercetător în S.U.A, difuzat la TVR Internațional în 23 octombrie 2019. (de la minutul '58)

10:00 Ferma

* Editia 1166

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:50 Smart Diaspora

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri