Interviu cu stomatologul Răzvan Ionescu-Batta
miercuri, 14 octombrie 2020
"Vorbesc mai bine prin fapte..." declară medicul stomatolog Răzvan Ionescu-Batta într-un interviu online realizat de Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internaț ional.
tricolor germania
primar
speach
alb negru
la pas
tricolor germania
primar
speach
alb negru
la pas

Medicul stomatolog Răzvan Ionescu-Batta s-a stabilit acum 27 de ani în Germania și locuiește la Neuss, peste Rin de Düsseldorf. S-a născut în capitala Moldovei, într-o familie de vechi ieșeni, aflată la a V-a generație documentată și a terminat Facultatea de Stomatologie în 1990. În perioada de după Revoluția din decembrie '89 a contribuit la organizarea studențimii mediciniste din Iași. A făcut stagiatura la Clinicile universitare ale IMF Iași, iar în 1991 devine preparator universitar.

După stabilirea în Germania, a avut o intensă activitate social-caritativă în cooperare cu instituții de profil din Iași. De fapt, n-a uitat niciodată de unde a plecat, fiind un membru activ al comunității românești din Landul Nordrhein-Westfalen. Din 1994 până în prezent este medic stomatolog la Kaarst, în Germania.

(w640) echipa med

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: După terminarea facultății de stomatologie din Iași, ați plecat cu o bursă în Germania și, ulterior, v-ați stabilit acolo. De ce? Ce avea atunci Germania în plus față de România?

Medic stomatolog Răzvan Ionescu-Batta: După terminarea facultății, am făcut întâi stagiatura la clinicile Institutului de Medicină și Farmacie din Iași (ortodonţie și stomatologie infantilă, endodonţie și parodontologie, chirurgie buco-maxilo-facială), pentru ca apoi să mă îndrept către cariera universitară, la Clinica de Gnatologie și Protetică Dentară tot din Iași.

În Germania am plecat pentru un stagiu de perfecționare de numai câteva luni, pentru a cunoaște modul în care era organizat sistemul de învățământ și asistență stomatologică. Totodată, mă preocupa implantologia orală, domeniu de pionierat în acei ani în România și care avea o perspectivă deosebită. Studiind această temă, ajunsesem să intru în legătură cu prima și cea mai veche asociație de implantologie din Europa, DGZI - Deutsche Gesellschaft für Zahnärztliche Implantologie (Societatea germană de implantologie stomatologică) cu care se schița atunci o formă de cooperare.

(w640) univ iasi

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Cred că aveți încredere deplină în prestigiul și performanțele învățământului românesc din moment ce fiul dvs. urmează acum facultatea tot la Iași. Ce ne puteți spune despre școala medicală românească? Aveți legături profesionale cu România, colaborați cu Iașiul în acest domeniu?

Medic stomatolog Răzvan Ionescu-Batta: Despărțirea mea de sistemul de învățământ medical din România s-a făcut într-un moment în care, de fapt, mă pregăteam să contribui la dezvoltarea sa. Încrederea în acest sistem o dau numeroasele reușite ale absolvenților, care, oriunde pe glob, profesează cu succes. Și nu vorbesc doar de absolvenți originari din România.

(w640) familie

Pe undeva, alegerea facultății fiului meu e o consecință firească: în famile suntem acum la a treia generație de absolvenți ai învățământului medical românesc. Și ceea ce pe mine mă măgulește, într-un fel, este faptul că soția mea, chiar dacă e născută la București și a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", a insistat ca fiul nostru să urmeze facultatatea din Iași.

Legăturile profesionale cu Iașiul și țara nu le-am întrerupt niciodată. Am păstrat legătura cu mentorii și colegii mei în permanență, fiind într-un conutinuu schimb de informații la nivel universitar, teoretic și clinic, dezbătând metode noi și rezolvând împreună cazuri deosebit de interesante. De asemenea, am ajutat la structurarea sistemului privat de asistență stomatologică prin colaborarea cu Asociația medicilor stomatolologi cu practică privată din România, care s-a bucurat de un sprijin substanțial din partea asociației omoloage germane, Freier Verband Duetscher Zahnaerzte, al cărei membru sunt.

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: În toamna anului 2019 ați însoțit un grup de prieteni și cunoscuți veniți special din Germania spre a cunoaște Iașiul și împrejurimile sale. Există și un program de înfrățire și colaborare între orașele Düsseldorf și Iași, în care sunteți direct implicat. De ce v-ați angrenat în toate aceste lucruri? Ce puteți oferi germanilor ca să-i atrageți în acest proiect?

Medic stomatolog Răzvan Ionescu-Batta: Așa cum legătura profesională nu a încetat, cu atât mai mult legătura cu locurile natale nu s-a stins niciodată. Mulți compatrioți au părăsit țara înverșunați și dezamăgiți. Eu am plecat cu dorința de a contribui, după puterile mele, la schimbările care au avut loc în ultimile trei decenii, împărtășind din experiența acumulată într-o țară din care pot fi luate exemple în multe domenii.

(w640) sotie

După ce ani de zile am susținut și organizat, împreună cu soția mea, proiecte social-caritative în cooperare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și cu Episcopia Romano-Catolică de Iași, a fost absolut firesc să susținem acțiunea Asociației Atheneum din Düsseldorf.

Așa cum mulți prieteni și cunoscuți din Iași au venit în Germania, fiind interesați să cunoască regiunea în care locuiesc, să viziteze importante obiective culturale din Düsseldorf, Köln, Bonn sau Aachen, iar unii să încheie afaceri la marile târguri care au loc în Renania de Nord, tot așa există germani care sunt interesați de locurile de unde vin eu.

Vizita delegației orașului Düsseldorf, capitala Landului Renania de Nord-Westfalia (land care, în cadrul federației germane, este primul ca număr de locuitori și tot pentru primul loc se întrece anual cu Bavaria pentru întâietatea economică), este rezultatul unui proces îndelungat, constant și foarte consecvent prin care doamna Livia Grama Medilanski, președinta Asociației culturale româno-germane Atheneum, prezintă de ani de zile partea frumoasă a României. Și astfel, cei care au fost în toamna lui 2019 la Iași, au avut bucuria ca din prima seară să participe la un spectacol de înaltă ținută artistică în minunatul Teatru Național, pentru ca în zilele următoare să aibă parte de o primire din partea primăriei Iași, organizată după toate tipicurile de curtoazie diplomatică, să discute cu studenții și cadrele didactice din prima universitate românească, să găsească expresia vie a interesului contemporan pentru limba și cultura germană, să meargă pe urmele istorice ale germanilor ce au trecut prin Moldova, să întâlnească etnicii germani din Iași, care, din păcate, sunt din ce în ce mai puțini. Surprinzător este că putem arăta că între Iași și Düsseldorf, între România și Germania, există foarte multe legături temeinice, care însă sunt uitate în iureșul cotidian.

(w640) asiatic

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional:. Știu că aveți un cabinet particular, un "praxis" cum se spune în Germania, dar cred eu că nu v-a fost tocmai ușor să ajungeți la acest nivel... Ați întâmpinat dificultăți profesionale acolo? Care este "povestea" realizării dvs.? Și încă ceva: actuala pandemie vă îngreunează activitatea?

Medic stomatolog Răzvan Ionescu-Batta: Cu cabinetul și profesia chiar e o "poveste"! Așa cum "socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg", nici socoteala de la Iași nu s-a potrivit cu cea de la Düsseldorf, unde am reîntâlnit o frumoasă și dinamică colegă de breaslă și de la provizoratul de studii, am ajuns la definitivatul matrimonial. De aici a început un periplu de cursuri de perfecționare, stagii clinice, participări la simpozioane și congrese, care au constituit baza dobândirii dreptului de liberă practică în Germania, ce mi-a fost acordat în urma unui examen ce a avut loc la Camera Medicilor Stomatologi din Renania de Nord. Cât despre dificultățile profesionale, nici nu le pot defini așa... Pentru mine au fost încercări binevenite, prin care, după o muncă intensă, am reușit să arăt că facultatea pe care am absolvit-o a pus baze bune viitorului meu profesional. Mărturie stau rezultatele meritorii la examenele pe care le-am susținut, precum și rezultatele din activitatea clinică curentă.

Dar, vedeți, a vorbi despre mine "îmi sună" a laudă și mă face să mă simt inconfortabil... Rămâne să repet ceea ce v-am spus din capul locului: vorbesc mai bine prin fapte!

Poate un bun exemplu a fost la Iași, anul trecut. Am trimis reportajele realizate de dvs., "Pe urmele istoriei - Iași", foarte multor prieteni și cunoștințe. Mulți m-au întrebat: tu unde erai? Și apoi au realizat că eu eram, de fapt, peste tot și în tot ceea ce a avut loc, fiind preocupat ca totul să se desfășoare conform programului la care am lucrat luni de zile.

În ceea ce privește pandemia, trebuie spus că, de la început, autoritățile sanitare germane nu au oprit activitatea în cabinetele de stomatologie. Specialiștii direcțiilor de sănătate publică, împreună cu organizațiile asigurărilor de sănătate și ale medicilor stomatologi, au elaborat protocoale ce au fost adaptate fiecărui stadiu al pandemiei și au fost transmise către cabinete. La baza acestora a stat un concept clar: stomatologii trebuie să asigure necesarul terapeutic al pacienților în perioada cu restricții.

(w640) caine

Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional: Mi-ați spus că, atunci când aveți vreme, vă uitați cu plăcere la TVR Internațional și urmăriți evenimentele de la noi. Aveți vreun gând special pentru noi, acum când TVRi sărbătorește un sfert de secol de la înființare? Cum ați caracteriza misiunea canalului nostru de televiziune?

Medic stomatolog Răzvan Ionescu-Batta: La începutul anilor ‘90, comunicațiile de bază în Europa se făceau prin telefon, la prețuri neîncurajatoare sau prin scrisori clasice. Pe la mijlocul ultimului deceniu al secolului trecut s-a făcut un mare pas înainte prin utililizarea internetului și a serviciilor de poștă electronică. Însă lipsea ceva: informația cotidiană, verificată și valabilă. Dar nu a durat mult și, în 1995 sau 1996, un prieten, originar din Brașov mi-a povestit că recepționează prin satelit un post de televiziune românesc și anume TVR Internațional. Cu prima ocazie i-am făcut o vizită ca să văd ce instalație este necesară pentru a urmări programele respective. Și de atunci, de un sfert de veac, urmărim transmisiunile internaționale ale Televiziunii Române.

Legătura cu postul s-a dezvoltat în timp și am avut plăcerea ca o echipă a TVR Internațional să ne viziteze la începutul anului 2013. Acum ne bucurăm de susținerea dumneavoastră fără de care demersurile noastre de a crea punți între diverse părți ale Europei, cele în care ne-am născut și cele în care astăzi locuim, ar fi mult mai dificile. Aș îndrăzni să spun ca TVR Internațional joacă rolul unui catalizator în formarea primelor generații de români europeni.

Foto: Arhiva personală

***

Un interviu realizat de Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior TVR Internațional

 • 08:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 09:00
  Matinalii
  * Partea a III-a Prezintă: Anatol Guzic şi Sandu Scobiola Producător Nicoleta Toacă Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Iasi Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  * Sarea în bucate Prezinta: Ioan T Mihai Producator: Veronica MihocTVR Timişoara Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  * An 13 Moderator Mariuca Mihailescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  * Colţ de rai cu natură şi cai Tracţiune faţă nepoluantă. Driveri cu pasiune. Herghelia Beclean este gazdă, an de an, a Cupei României la Atelaje cu Doi Cai. Eleganţă, precizie şi a-drona-lină! Rai e a noastră ţară cu aşa bogăţie naturală. Testăm cura balneară de la Băile Olăneşti. Te vindeci, te relaxezi, pluteşti şi te... tolăneşti. Cazare în cătun cu jacuzzi. SPActaculos de sănătos! Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  A doua Romanie
  * An 6 Moderator Corina Dobre Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu, Sandrino Gavriloaia şi Doru Ionescu Producător Liliana Văduva
 • 14:00
  Telejurnal
  * Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 15:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam, Mihai Constantinescu- “Căutând o lume minunată“Prezintă Iuliana Marciuc E aproape un an de când lumea aceasta e mai săracă cu un artist, mai lipsită de iubire şi mult mai goală fără acea lume minunată a lui Mihai Constantinescu pe care, îndurerata sa soţie, prieteni şi colegi de scenă, vor încerca să o recreeze. Realizatori: Doru Ionescu, Nicu Cozma Redactor Dana Ilie Producatori Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma
 • 16:00
  Exclusiv în România
  Călătorim prin miezul fierbinte al Dobrogei, către acea spiritualitate minunată care permite oamenilor de etnii și religii diferite să trăiască aici într-o armonie exemplară. Descoperim sfinți ortodocși de talie internațională, precum Sf. Dionisie Exiguul, care a dat lumii calendarul din zilele noastre, sau Sf. Gherman, prietenul Sf. Ioan Casian. Lângă mănăstirea închinată lui, urcăm la Grotele Sihaștrilor, din rezervația naturală Canaraua Fetei. Ne oprim în mica localitate turcească Bașpunar, cu pitorescul ei, demn de un sat-muzeu, dar nu îi neglijăm nici pe tătari. Îi vizităm la Techirghiol, le aflăm istoria, dar și rețetele delicioase, pentru că nimerim în toiul unei sărbători locale, cu povești, preparate și dansuri tradiționale. Și pentru că e foarte cald afară, în cele din urmă nu ne putem ține departe de mare, așa că ne îmbarcăm la Constanța, pentru o lecție de navigație. Toate pânzele sus! Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 16:45
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 16:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 17:00
  TVRi 25
  * Gala Premiilor TVR International Ediţia II, anul 2003 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invităm să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Prezentator şi realizator: Mihaela Craciun Editor imagine Liliana Nastase Regia tv Manuela Apostol Producator Laurentiu Nastase
 • 18:00
  Lumea şi noi
  *Best of Născută şi crescută în „dulcele târg al Ieşilor”, Anca Cheaito a părăsit România în 1988. S-a stabilit în Liban, alături de soţul ei, Hassan Cheaito, de profesie medic. Împreună au doi copii ce au ales să calce pe urmele tatălui, în ţara de origine a mamei, România. Anca Cheaito este profesor de limbă franceză, dar predă şi cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Liceul Amlieh din Beirut. A început cu 2 clase. A ajuns la 6. Din 2010, se ocupă şi de cursurile şi activităţile copiilor comunităţii româneşti din Liban. Realizator Raluca Amzăr
 • 18:30
  Obiectiv comun
  Talk show realizat în direct, în studioul din Chişinău, în care sunt abordate subiecte sociale şi culturale din Republica Moldova, perspectivele europene, experienţa României, realităţi comunitare şi proiecte culturale de pe ambele maluri ale Prutului. Moderator Elena Gutu Producător Elena Gutu
 • 19:30
  La un pas de Romania
  * An 4 Români fără de Românie Episodul 4 Dincolo de Tisa încă mai trăiesc români. Mulți dintre ei au deținut de-a lungul vieții tot felul de acte de identitate. Dar niciodată unul eliberat de statul român. Comunitatea istorică nu a fost și nu este ceva abstract, deși de cele mai multe ori este doar o statistică în dosarele unor instituții de profil. Străbunicii și bunicii românilor din Transcarpatia de azi au rezistat de-a lungul secolelor pentru că au avut mândria de a nu se lăsa asimilați și credința într-un Dumnezeu al îndurărilor. Jurnalist Constantin Lulescu Realizator si producător Aura Dobre
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă Meteo *Montaj Sport *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Dăruieşte, Românie!
  An 2 Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Invitaţi: Anymagical, Alin Oprea & Talisman, Ileana Şipoteanu, Bogdan Negroiu & El Negro, Radu Ciobănaşu, Revolution Family, Ioana Loredana Nica Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Documentarist Gabriela Mocanu Jurnalişti: Răzvan Petrişor şi Laurenţiu Năstase Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  Concert Madrigal
  * Best of Partea 1aru şi Marin Găbudean Spectacol în interpretarea Corului Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. Dirijor Anna Ungureanu Înregistrare de la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din Bucureşti Concert desfăşurat în cadrul Stagiunii estivale Madrigal 2020
 • 23:15
  Teatru TV
  * Doi pe o bancă , de Alexandr Ghelman. Traducerea Tudor Steriade Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul C.I.Nottara Distribuția: Catrinel Dumitrescu și Emil Hossu Redactor Doina Teodoru Adaptarea și regia artistică Tudor Mărăscu Redactor George Mladen Producator Andras Istvan Demeter
 • 00:30
  Portret
  * In Memoriam Emil Hossu În acest portret au povestit despre Emil Hossu: Catrinel Dumitrescu, Cristian Șofron, Constantin Dicu, Rareș Stoica, Adrian Răuță. PPS: Cornel Ciuleanu Montaj: Constantin Marciuc Operatori: Vlad Micu, Cristian Glodeală Producător: Cătălin Mireuță Realizator Daniela Ciolan (redifuzare)
 • 01:00
  TVRi 25
  * Gala Premiilor TVR International, Ediţia III, anul 2004 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invităm să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Prezentator şi realizator: Mihaela Craciun Editor imagine Liliana Nastase Regia tv Manuela Apostol Producator Laurentiu Nastase Inregistrare
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dăruieşte, Românie!
  An 2 Invitaţi: Anymagical, Alin Oprea & Talisman, Ileana Şipoteanu, Bogdan Negroiu & El Negro, Radu Ciobănaşu, Revolution Family, Ioana Loredana Nica Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Documentarist Gabriela Mocanu Jurnalişti: Răzvan Petrişor şi Laurenţiu Năstase Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr