loader
Foto

Interviu cu Liviu Lucaci, rectorul UNATC, la „Articolul VII"

Pe 16 decembrie de la ora 21:00, la TVR Internațional și online pe TVR+, Mihaela Crăciun v-a propus să urmăriți un interviu despre tineri și problemele lor, cu invitatul Liviu Lucaci, rectorul UNATC.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Actorul învață un lucru extraordinar pe care politicianul nu prea îl știe: să se pună în slujba unui bine mai mare”.

Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) “„I.L. Caragiale”, a fost invitatul Mihaelei Crăciun în ediția din 16 decembrie a emisiunii „Articolul VII".

Un interviu despre tineri și vocațiile lor, despre politicieni și provocările crizei sanitare.

Pe o scară a orgoliului, cine e mai orgolios: politicianul sau actorul?

Din păcate, politicianul.

Actorul învață de când se formează: orgoliul poate fi distructiv, arta lui poate să dispară dacă el pune orgoliul în față. E un lucru extraordinar pe care politicianul nu prea îl știe, să se pună în slujba unui bine mai mare, spectacolul. El știe că este ceva mai important decât vanitatea lui: întregul spectacol.

României îi doresc să fie mai îndrăzneață, să își amintească care îi sunt resursele, să fie prezentă, să aibă încredere că este creativă. Românilor din străinătate le doresc să-și găsească o voce care să le exprime problemele lor de acolo, să nu uite că sunt români, pentru că asta ar genera o durere și mai mare. Niciodată nu poți uită că ești român.

Când le este greu, să-și amintească de realizările extrordinare ale altor români nevoiți să plece, care au reușit să se exprime în străinătate.

Atunci când ți se pare că nu mai este ieșire, întinde mâinile, fie și simbolic, către cei care și-au găsit ușurarea în legătura cu ceilalți, au reușit să comunice, să vorbească cu alți oameni care simțeau același apăsări sau dureri.

Cred în tineri, în potenţialul lor, mă bucur de reuşitele lor şi voi continua să îi cuprind pe cât mai mulţi în proiectele mele viitoare.

Jocul este una dintre puținele, dacă nu singura activitate umană în care oamenii acceptă reguli impuse de altcineva, fără să se revolte vreodată împotriva lor. Am reusit să introducem o materie opțională de teatru în școli, jocuri teatrale.

(w882) Carte Livi

Liviu Lucaci este scriitor, dramaturg, actor la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București (TNB), regizor și profesor de Arta actorului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).

***

Urmăriți emisiunea la TVR Internațional și online pe TVR+.

Jurnaliști: Raluca Tudor, Marian Nicola

Realizator, moderator şi producătorMihaela Crăciun

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri