loader
Foto

Interviu cu Liviu Lucaci, rectorul UNATC, la „Articolul VII"

Pe 16 decembrie de la ora 21:00, la TVR Internațional și online pe TVR+, Mihaela Crăciun v-a propus să urmăriți un interviu despre tineri și problemele lor, cu invitatul Liviu Lucaci, rectorul UNATC.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Actorul învață un lucru extraordinar pe care politicianul nu prea îl știe: să se pună în slujba unui bine mai mare”.

Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) “„I.L. Caragiale”, a fost invitatul Mihaelei Crăciun în ediția din 16 decembrie a emisiunii „Articolul VII".

Un interviu despre tineri și vocațiile lor, despre politicieni și provocările crizei sanitare.

Pe o scară a orgoliului, cine e mai orgolios: politicianul sau actorul?

Din păcate, politicianul.

Actorul învață de când se formează: orgoliul poate fi distructiv, arta lui poate să dispară dacă el pune orgoliul în față. E un lucru extraordinar pe care politicianul nu prea îl știe, să se pună în slujba unui bine mai mare, spectacolul. El știe că este ceva mai important decât vanitatea lui: întregul spectacol.

României îi doresc să fie mai îndrăzneață, să își amintească care îi sunt resursele, să fie prezentă, să aibă încredere că este creativă. Românilor din străinătate le doresc să-și găsească o voce care să le exprime problemele lor de acolo, să nu uite că sunt români, pentru că asta ar genera o durere și mai mare. Niciodată nu poți uită că ești român.

Când le este greu, să-și amintească de realizările extrordinare ale altor români nevoiți să plece, care au reușit să se exprime în străinătate.

Atunci când ți se pare că nu mai este ieșire, întinde mâinile, fie și simbolic, către cei care și-au găsit ușurarea în legătura cu ceilalți, au reușit să comunice, să vorbească cu alți oameni care simțeau același apăsări sau dureri.

Cred în tineri, în potenţialul lor, mă bucur de reuşitele lor şi voi continua să îi cuprind pe cât mai mulţi în proiectele mele viitoare.

Jocul este una dintre puținele, dacă nu singura activitate umană în care oamenii acceptă reguli impuse de altcineva, fără să se revolte vreodată împotriva lor. Am reusit să introducem o materie opțională de teatru în școli, jocuri teatrale.

(w882) Carte Livi

Liviu Lucaci este scriitor, dramaturg, actor la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București (TNB), regizor și profesor de Arta actorului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).

***

Urmăriți emisiunea la TVR Internațional și online pe TVR+.

Jurnaliști: Raluca Tudor, Marian Nicola

Realizator, moderator şi producătorMihaela Crăciun

11:00 Ediție specială

Ediție specială * Summitul Francofoniei Producători: Delia Nicola, Horațiu Haralambie Transmisiune directă

13:00 Universitaria

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

publicat: marţi, 26 martie 2024

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre medicina holistică și ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

 

#tvri