loader
Foto

A doua Românie: Inițiative pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni

TVR Internațional a difuzat o ediție specială a emisiunii "A doua Românie", moderată de Corina Dobre, joi, 17 martie, ora 21.00, despre inițiativele românilor din diferite regiuni ale lumii, care încearcă să îi ajute pe refugiații din Ucraina.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Echipa emisiunii „La un pas de România” de la TVR Internațional, singura emisiune de televiziune din țara noastră dedicată comunităților istorice de români din jurul graniței, s-a aflat, timp de câteva zile, alături de refugiații care intră în România prin punctele de trecere a frontierei de la Sighetul Marmației și Halmeu. Despre întâlnirile emoționante și despre experiența trăită “La un  pas de...război” a povestit Aura Dobre, realizatoarea programului.

Românii din Italia demonstrează o dată în plus că solidaritatea nu are granițe! Aceștia au lansat o campanie umanitară pentru Ucraina, în care s-au implicat majoritatea comunităților din întreaga Episcopie Ortodoxă Română a Italiei. Zeci de transporturi cu ajutoare umanitare au plecat către Ucraina, Republica Moldova și România. Mai multe familii de refugiați care au ajuns în Italia sunt găzduite de către parohiile românești. A oferit detalii Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

(w882) Ghioca

Zeci de refugiați ucraineni, dar și turci, nigerieni, armeni, indieni au fost ajutați să fugă din calea războiului, cu autocarul Teatrului Național București. Teamă, disperare, deznădejde, dar și recunoștință se poate citi pe chipurile refugiaților surprinse în fotografiile realizate de Florin Ghioca, fotojurnalist și unul dintre voluntarii care au participat la această acțiune.

(w882) Miruna Mei

Pentru că ororile războiului sunt greu de exprimat în cuvinte, a fost lansată o inițiativă prin care ni se propune să ne întoarcem la cuvintele deja scrise, pentru a ajuta, altfel. Cum pot fi sprijiniți refugiații din Ucraina cu ajutorul cărților și al cititorilor, a explicat Miruna Meirosu - membru fondator și vicepreședinte al Asociației Curtea Veche -  și Barna Nemethi, CEO al editurii Curtea Veche Publishing.

(w882) Nemethi

Inspirat de lecția de mobilizare dată de voluntari, un tânăr programator român, care a studiat în străinătate, a lansat o platformă cu informații utile pentru refugiații din Ucraina. Alexandru Panait, inițiatorul site-ului refugees.ro, a explicat în emisiune cum funcționează această platformă care oferă răspunsuri rapide la nevoile refugiaților și ale voluntarilor de la frontieră.

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

12:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

Producător Rafael Udriste

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Duminica, 5 mai, de la ora 21:00, la TVR MOLDOVA (reluare – vineri, de la ora 10.00) şi sâmbătă, 4 mai, de la ora 13:00, la TVR Internaţional

 

#tvri