loader
Foto

Înainte şi după... România

Înainte și după ... România, o poveste de ținut minte, în premieră la TVR Internațional, sâmbătă, 23 februarie, de la ora 19.00.

 

Pentru românii şi evreii de origine română din Israel, 2019 a început la Romaniada, un festival în care se exportă puţină Românie, prin artişti români, prin decupaje din cultura românească şi prin amintiri, parcă dintr-o altă viaţă.

În Israel trăiesc peste 86.000 de cetăţeni născuţi în România. La acest număr se adaugă alţi peste 125.000, urmaşi ai familiilor originare din România, dar născuţi în Israel. O comunitate cu o poveste unică în parcursul istoriei.

Marius lucrează la Observatorul Subacvatic din Eilat, nu pentru că are nevoie de o slujbă, ci pentru că a ales să facă ceea ce îi place.

Marlena s-a născut la Focșani într-o Românie împachetată în constrângeri și limitări. În Israel a ajuns acum 34 de ani.

Geanina a învățat lecția încrederii în forțele proprii acum 20 de ani, tot în Israel.

(w882) carmen tar

Toți acești români, alături de mulți alții se cunosc între ei și chiar se întâlnesc periodic la Romaniada.

(w882) carmen tar

"Tot ce știți despre comunitățile de români din străinătate, uitați. Ce se întâmplă cu românii sau cu evreii de origine română din Israel e altă poveste, una pe cât de zbuciumată în trecut, pe atât de bine închegată astăzi." (spune Carmen Târnoveanu, realizatorul emisiunii)

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

1:00 România literară TV

*In memoriam Nicolae Manolescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri