loader

Ina Sava şi viaţa la Roma

Miercuri, 15 iunie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional ați putut afla povestea Inei Sava şi a transfomării prin care a trecut odată cu plecarea în Italia.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În acte este Elena Cezarina Sava, dar pentru toată lumea este Ina. S-a născut în oraşul Piatra Neamţ şi a moştenit de la părinţi un caracter amibiţios . A fost de mică “împotriva lumii” şi acum este mereu în căutarea a ceea ce ea numeşte “valori”.

Perioada adolescenţei a fost decisivă pentru omul care aveam să devină peste ani. Gheorghe Hibovschi, regizor şi critic de teatru, a îndrumat-o în tot ce-a însemnat autoformare. În 2004 a absolvit Facultatea de Teatru, secţia actorie, de la Tîrgu-Mureş şi pentru câteva luni a fost actriţă la Teatrul Naţional din Timişoara.  Anul 2006 a readus-o pe scenă acasă la ea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

(w882) Ina Sava

Ina Sava a debutat în spectacolul “Dacă ăla e cu aia, aia lui cu cine-o fi?” în regia lui Dan Tudor, un text scris de Mimi Brănescu.

Plecarea în Italia

În Italia mergea în vacanţe, la mama şi sora ei, stabilite la Roma încă din anul 1994. Căuta ceva îi lipsea, dar nu ştia ce. O pauză de aproape doi ani, hălăduind prin Europa, a făcut-o să-şi deschidă ochii şi să-şi dea seama că doar teatru poate să facă.

A  hotărât să nu se mai  întoarcă în România motivându-şi decizia prin faptul că are salariul prea mic. Îi trebuia un pretext să-şi ascundă durerea. Dar avea nevoie de bani pentru a trăi şi pentru a merge mai departe. A reuşit să-şi găsească de lucru la un birou unde era responsabilă cu cărţile de credit.

A făcut cursuri de formare în cadrul firmei, a devenit broker de credite până când a picat piaţa financiară, dar n-a renunţat. Să cucereşti însă Roma, fără măcar să vorbeşti limba italiană, e o încercare imposibilă. Nu şi pentru Ina! Are 35  de ani şi  dorinţa de a lupta pentru o viaţă mai bună.

(w882) Ina Sava

Liantul cu lumea filmului

La Roma, i-a venit greu să accepte că n-o să mai fie actriţă. Simţea că trebuie să se ţină legată de firul artei, indiferent în ce formă. S-a întrebat ce poate face. Mai avea prieteni în România care nu au  uitat-o. Oameni de valoare, artişti. Şi împreună cu regizorul Sorin Misirianţu de la Teatrul Naţional din Cluj  şi cu maramureşeanul Adrian Grigor a început aventura creării unui festival de cinema în Italia.

Anul acesta, festivalul Pro Cult se află deja la a VII-a ediţie şi este considerat cel mai important din Italia.

Realizator: Cristina Ţilică

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri