loader
Foto

Galerie foto

Ina Sava şi viaţa la Roma

Miercuri, 15 iunie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional ați putut afla povestea Inei Sava şi a transfomării prin care a trecut odată cu plecarea în Italia.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În acte este Elena Cezarina Sava, dar pentru toată lumea este Ina. S-a născut în oraşul Piatra Neamţ şi a moştenit de la părinţi un caracter amibiţios . A fost de mică “împotriva lumii” şi acum este mereu în căutarea a ceea ce ea numeşte “valori”.

Perioada adolescenţei a fost decisivă pentru omul care aveam să devină peste ani. Gheorghe Hibovschi, regizor şi critic de teatru, a îndrumat-o în tot ce-a însemnat autoformare. În 2004 a absolvit Facultatea de Teatru, secţia actorie, de la Tîrgu-Mureş şi pentru câteva luni a fost actriţă la Teatrul Naţional din Timişoara.  Anul 2006 a readus-o pe scenă acasă la ea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

(w882) Ina Sava

Ina Sava a debutat în spectacolul “Dacă ăla e cu aia, aia lui cu cine-o fi?” în regia lui Dan Tudor, un text scris de Mimi Brănescu.

Plecarea în Italia

În Italia mergea în vacanţe, la mama şi sora ei, stabilite la Roma încă din anul 1994. Căuta ceva îi lipsea, dar nu ştia ce. O pauză de aproape doi ani, hălăduind prin Europa, a făcut-o să-şi deschidă ochii şi să-şi dea seama că doar teatru poate să facă.

A  hotărât să nu se mai  întoarcă în România motivându-şi decizia prin faptul că are salariul prea mic. Îi trebuia un pretext să-şi ascundă durerea. Dar avea nevoie de bani pentru a trăi şi pentru a merge mai departe. A reuşit să-şi găsească de lucru la un birou unde era responsabilă cu cărţile de credit.

A făcut cursuri de formare în cadrul firmei, a devenit broker de credite până când a picat piaţa financiară, dar n-a renunţat. Să cucereşti însă Roma, fără măcar să vorbeşti limba italiană, e o încercare imposibilă. Nu şi pentru Ina! Are 35  de ani şi  dorinţa de a lupta pentru o viaţă mai bună.

(w882) Ina Sava

Liantul cu lumea filmului

La Roma, i-a venit greu să accepte că n-o să mai fie actriţă. Simţea că trebuie să se ţină legată de firul artei, indiferent în ce formă. S-a întrebat ce poate face. Mai avea prieteni în România care nu au  uitat-o. Oameni de valoare, artişti. Şi împreună cu regizorul Sorin Misirianţu de la Teatrul Naţional din Cluj  şi cu maramureşeanul Adrian Grigor a început aventura creării unui festival de cinema în Italia.

Anul acesta, festivalul Pro Cult se află deja la a VII-a ediţie şi este considerat cel mai important din Italia.

Realizator: Cristina Ţilică

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:00 Omul şi timpul (R)

*Declaraţia din 1964

Redactor Diana Ilica

Producător Rafael Udrişte

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00 la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#tvri