loader

În această săptămână, urmăriţi trei reportaje în premieră la „Lumea şi noi”

Echipa TVR Internaţional vă prezintă trei poveşti remarcabile ale românilor din Franţa şi Italia. De la ora 20:30, vă aşteptăm pe TVR Internaţional şi, online, pe TVR+.

 

Lumea şi noi

Luni, 15 septembrie

Un cărturar la Paris

A studiat istoria în România. Şi-a dat doctoratul. Şi-a mai dat un doctorat, tot în istorie, la Paris. Este naturalizat acolo, este specialist în secolul al XVIII-lea european, responsabil de îmbogăţirea fondurilor Bibliotecii Naţionale a Franţei cu publicaţii din Europa Centrală şi de Răsărit. Într-o lucrare mult apreciată, a repus în circuitul valorilor universale dinastia culturală a Cantemireştilor. Ştefan Lemny, un cărturar român pe malurile Senei – un portret de Sandrino Gavriloaia.  Ediția este disponibilă online pe TVR+

Miercuri, 17 septembrie

Mica Românie din Italia

Peninsula Italică. Uzinele Fiat. Torino. Aici locuiesc 60.000 de români. Nu îi vei vedea plimbându-se pe marile bulevarde. Lucrează de dimineaţa până seara. Au unul, două sau chiar trei angajamente. Cei mai mulţi, ca să trimită bani celor dragi rămaşi în ţară, alţii, ca să-şi întreţină familiile întemeiate acolo. Cei 60.000 formează, alături de alte zeci de mii, Mica Românie din Italia. Un reportaj de Elena Dinu şi Titi Dincă.

Joi, 18 septembrie

Biserica românilor din Lyon

O biserică ortodoxă într-un spaţiu ca o sală de clasă. Icoane aşezate pe şevalete. Lyon. Franţa. Este greu pentru români ortodocşi să reuşească într-o ţară catolică. Îi ajută bunul simţ, inteligenţa, dorinţa de a-şi demonstra valoarea profesională... şi biserica strămoşească. O relatare de la faţa locului de Elena Dinu şi Titi Dincă.

Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***
„Lumea şi noi” se difuzează la 20:30 şi 02:30 (ora României)
.

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri