loader

Frumuseţea sănătăţii la “Un doctor pentru dumneavoastră”

Anul 2018 a adus în emisiunea “ Un doctor pentru dumneavoastră” specialişti de renume în medicină. Putem revedea îndemnurile lor în ale sănătăţii de luni până joi,  de la ora 18.30.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

LUNI, 28 IANUARIE, REDIFUZARE DIN 8 OCTOMBRIE 2018

SĂ ÎMBĂTRÂNIM FRUMOS

Invitat: Prof. Univ. Dr. LUIZA SPIRU, şef clinică geriatrie, gerontologie şi psihogeriatrie, Spitalul Universitar de Urgenţă “Elias”

Viața cotidiană accelerată duce la o îmbătrânire mai rapidă, în primul rând a creierului și apoi a celorlalte organe ale corpului. Fiecare ființă vie are un ceas biologic care influențează bioritmurile necesare unei bune funcționări, menținerea sănătății și prelungirea tinereții. Deși acest ceas intern este predeterminat genetic, el este dependent de modul de viață al individului. De aceea, recomandarea specialiștilor este de a micșora răspunsurile la factorii de stres externi, de a avea un comportament alimentar, psihic și spiritual echilibrat și optim pentru un stil de viață sănătos.

PROGRESE ÎN INVESTIGAREA ȘI TRATAREA TRAUMATISMELOR CRANIO-CEREBRALE

Invitat: Prof. Dr. ALEXANDRU VLAD CIUREA, Prof. de Neurochirurgie , UMF "C. Davila", medic primar neurochirurgie, vicepreședinte al Comisiei de Neurochirurgie din Ministerul Sănătății, fondator al Centrului Național de Excelență în Neurochirurgie, președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale, cercetător ştiințific gradul I, multiplu Doctor Honoris Causa, ex-vicepreședinte al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie.

Peste 10 milioane de oameni, din întreaga lume, suferă anual un traumatism cranian care se finalizează cu dizabilități neuromotorii și chiar pierderea vieții. Din păcate, factorul cel mai important de provocare a traumelor este traficul rutier și ignorarea regulilor de circulație. Traumatismele cranio-cerebrale reprezintă o patologie complexă care ridică numeroase probleme, atât în faza acută, dar mai ales în cea de recuperare.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

 

MARȚI, 29 IANUARIE, REDIFUZARE DIN 9 OCTOMBRIE 2018

STEATOZA HEPATICĂ

Invitat: Conf. Dr. LAURA ILIESCU, medic primar medicină internă și gastroenterologie, șef al Secției Medicină Internă II, Institutul Clinic Fundeni.

În starea normală de sănătate a organismului, fiecare organ este înconjurat de un strat subțire de grăsime pentru o mai bună protecție. În situația creșterii excesului de grăsime, celulele hepatice încep să o acumuleze și să-și modifice funcțiile. Se instalează ceea ce se numește, în popor, ficat gras, adică steatoza hepatică. Netratată, boala duce la inflamație, la necrozarea ficatului, producerea de noduli hepatici și, în final, la ciroză. Boala poate apărea ca urmare a infecțiilor virale și bacteriene, a diabetului zaharat, a unei alimentații nepotrivite și a alcoolului.

VIAȚA SEXUALĂ ÎN CUPLU

Invitat: Dr. ELENA VOICULESCU, medic primar obstetrică-ginecologie

Viața de cuplu a fost studiată încă din cele mai vechi timpuri. Sigmund Freud are multiple teorii privind relațiile intime dintre cele două sexe și influența lor asupra psihicului, comportamentului și funcționării interne a organismului. Se știe că un cuplu este fericit atunci când relațiile interpersonale, satisfacerea nevoilor, comunicarea și relațiile sexuale se manifestă într-un mod echilibrat și optim pentru fiecare dintre membrii cuplului. Orice dezechilibru care apare la nivelul uneia dintre componente poate duce la apariția conflictelor, frustărilor și, în final, la boală.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

 

MIERCURI, 30 IANUARIE, REDIFUZARE DIN 15 OCTOMBRIE 2018

TRATAMENTE BALNEARE ÎN RECUPERARE MEDICALĂ

Invitaţi: Prof. Dr. GELU ONOSE, medic primar Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, șef al Clinicii de Recuperare Neuro-musculară, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, Preşedinte de Onoare Executiv al Societăţii Române de Medicină Fizică, de Recuperare şi Balneoclimatologie și ELENA ROXANA ALMĂȘAN, manager al Sanatoriului Balnear și de Reabilitare Techirghiol

România este renumită atât în țară cât și în lume pentru resursele balneoclimaterice dispuse pe întreg teritoriul, cu multiple terapii de recuperare medicală. O resursă naturală cu proprietăți extraordinare de tratare a numeroase afecțiuni, mai ales cele din sfera reumatismală și degenerativă, dar și neurolocomotorii, este Lacul Techirghiol. Este un liman fluvi-marin creat prin depuneri mari de nisip care îl separă de mare. Are o adâncime de 9 metri și datorită izolării, apa marină a limanului a devenit de 6 ori mai sărată, căpătând astfel proprietăți terapeutice. Prin aportul mic de apă dulce, a crescut și concentrația de săruri, cu formarea unui strat de nămol, deasemenea util în recuperarea medicală. Încă de la apariția orașului așezat pe malul lacului, în 1899, s-a înființat un sanatoriu, care mai dăinuie și astăzi, pentru a schimba în bine, viața pacienților români și străini.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

 

JOI, 31 IANUARIE, REDIFUZARE DIN 4 OCTOMBRIE 2018

IMPANTURILE DENTARE ZIGOMATICE

Invitat: Dr. IONUŢ LEAHU, medic stomatolog, competență în implantologie orală, Clinicile dr. Leahu

Odată cu pierderea dinților, oasele maxilarelor încep să se resoarbă; astfel, se micșorează volumul și densitatea acestora. În refacerea dentiției, pentru alimentație, dar și în scop estetic, se recomandă inserția implanturilor, care, la nivelul maxilarului superior, constă în ridicarea membranei sinusale, introducerea de grefe de os care să susțină metalul și introducerea pivoților prin osul zigomatic al feței. În prezent, tehnologia novatoare, aduce în prim plan un implant special, implantul zigomatic, de lungimi mari, cu rol de protezare.

Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook:https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

 

 

11:30 Info Plus

*Lumea diplomatică

Realizator Vlad Ungar

(Reluare)

12:00 Români universali

*Teodora Groza-inteligenţa concurenţei

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă de filozofie și lector la Sciences Po Paris. Ea a studiat Dreptul în Olanda şi Austria, iar acum este doctorandă la Universitatea Sciences Po din Paris, unde şi predă. Domeniile ei de interes sunt guvernarea AI, relația dintre inovare și reglementare, impactul noilor tehnologii asupra tehnicilor de reglementare, respectiv Dreptul și Economia.

Ea este, de asemenea, bursier de cercetare pentru proiectul Track AI, o inițiativă co-găzduită de Sciences Po Law School și CodeX, The Stanford Center for Legal Informatics. În plus, ea a fost redactor și curator al Harvard Journal of Law Technology Digest și este redactor-șef al Stanford Computational Antitrust Journal.

Teza de doctorat a Teodorei se concentrează pe guvernarea noilor tehnologii prin diverse module juridice (antitrust, drept corporativ, guvernanța datelor) și este considerată revoluționară în domeniu.Teodora Groza a mai scris și despre piețele de date, guvernanța noilor tehnologii, rolul reglementărilor în promovarea inovării și impactul noilor modele de afaceri asupra cadrelor antitrust din UE și SUA. Teza de licenţă în Drept a Teodorei a fost premiată, în 2019, drept cea mai bună cercetare în domeniul Dreptului european.

Este deosebit de implicată social și participă la nenumărate seminarii, conferințe și colocvii menite să contribuie la instruirea societății și mai ales a generațiilor tinere. Deși trăiește acum în Paris, Teodora Groza ține legătura cu Oradea natală și este activă și în România.

Realizator si prezentator Cristian Tabără

Producător Marin Găbudean

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri