loader
Foto

Filmele săptămânii 31 octombrie - 6 noiembrie, la TVR MOLDOVA

În 4, 5 şi 6 noiembrie, TVR MOLDOVA difuzează, de la ora 22:00, trei filme în regia lui Emil Loteanu. Vineri „Poienile roșii” (1966), sâmbătă „Această clipă” (1986), duminică „Lăutarii” (1971).

 

Pe 18 aprilie 2016 s-au împlinit 13 ani de când a trecut în nefiinţă actorul, regizorul, scenaristul, poetul şi scriitorul Emil Loteanu. Născut în 1936 în Clocuşna, judeţul Hotin, azi raionul Ocniţa din Republica Moldova, este considerat „cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească”.

Iată câteva din filmele semnate de el ca regizor: „Poienile roșii” (1966), „Lăutarii” (1971), „Șatra” (1975), „Gingaşa şi tandra mea fiară” (1978), „Anna Pavlova” (1983) şi „Luceafărul” (1986), „Această clipă” (1986).

Vineri, 4 noiembrie, ora 22.00 - „Poienile roșii”, 1966

Dramă. Cu: Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Viktor Chutak, Victor Voinicescu, Mihail Bădiceanu

După ocupaţia ruso-sovietică din 1940, „Poienile roșii” este primul film artistic turnat la Chişinău despre sufletul, valorile, tradiţiile milenare ale Neamului nostru. Este o dramă în spiritul baladei Mioriţa, drama unor ciobani, care, din cauza arşiţei cumplite, riscă să-şi piardă oile, bucata de pâine, sursa de existenţă.

Este, totodată, un film cu substrat istoric. Mânarea turmelor de oi spre poalele Carpaţilor salvatori, de unde descălecase în vremi fără memorie Dragoş Vodă. Este şi o frumoasă poveste de dragoste.

„Scenaristul şi regizorul Emil Loteanu e un sensibil, frământă cu pasiune plămada faptelor şi întâmplărilor alese pentru a le organiza estetic, în poem, are un ascuţit simţ al vieţii, al psihologiei şi filosofiei populare.” (Florian Potra, 1971 - Săptămâna culturală a capitalei)

Vara uscată a distrus pasunile kolkhozului. Pentru a salva oile, ciobanii au decis să le conducă în câmpurile roșii. Ele sunt trimise într-o călătorie lungă însoţite de un reporter tânăr Andrei şi tânăra Ioana, care este de mult îndrăgită de păstorul Sava.

Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 22.00 - Această clipă, 1968

Lirico-poetic. CU: Sagaidac Maria, Sotchi-Voinicescu Mircea, Mihai Volontir, Gheorghe Dimitriu, Svetlana Toma, Gerardo Fernandez

Filmul este realizat în manieră poetică. Are ca subiect războiul civil din Spania. Mihai Adam, romantic din fire, a plecat pe front unde a luptat şi a murit pentru Spania, el fiind din Basarabia.

Duminică, 6 noiembrie, ora 22.00 - Lăutarii, 1971

Dramă. Cu: Serghei Lunchevici, Galina Vodniaţkaia, Willy Musoian, Grigore Grigoriu, Svetlana Toma

Toma Alistar, violonist cu har şi conducător al unei cete de lăutari din Basarabia, este ocolit de noroc în dragoste. Deşi talentul i-a adus aprecierea ţarului şi a altor personalităţi ale vremii, precum şi bogăţii peste aşteptările unui lăutar, el îşi risipeşte averea şi viaţa căutându-şi cu disperare iubirea tinereţii, pe frumoasa Leanca. Familia ei îi despărţise din fragedă tinereţe şi o măritaseră pe Leanca pe când Toma era plecat în turnee.

„Este o poveste despre destinele acelui substrat care ne spune să fim cine suntem, deoarece lăutărismul a fost una din caracteristicile neamului nostru. Filmul conţine o mare dramă despre soarta noastră. Au mai fost regizori care au găsit metode să spună mari adevăruri despre noi şi existenţa noastră în timp.” (Larisa Ungureanu)

FILMELE TALE DE ACASĂ, LA TVR MOLDOVA!

***

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Programe pentru dezvoltarea imm-urilor şi turismului

O nouă ediție ”Investiți în România!” se difuzează în direct, marți, 25 iunie, pe TVR Internațional. Echipa emisiunii vă dă întâlnire de la ora ...

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi ...

 

#tvri