Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă
Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă
Harvey Cox, un teolog american, spunea că suntem născuţi cu nevoia de a asculta şi de a spune poveşti, dar cea mai mare nevoie a noastră este să avem poveşti incredibile de trăit. „Trebuie să trăieşti foarte delicat, că altfel nu are nici un haz”, spunea Oana Pellea. Trebuie să glumeşti cu viaţa şi să nu ridici fiecare obstacol care îţi apare în drum, pentru că „toţi oamenii au un sac de urâţenii în spate. Şi îl cară, şi îl umple de fiecare dată”.

Iar pentru Oana, urâţeniile au luat forma dependenţei de ţigări, lipsei de credinţă, obstacolelor din teatru sau morţii părinţilor. Era prin 2009 când a făcut aceste confesiuni. Eugenia Vodă o chemase la emisiunea Profesioniştii.

E doar una dintre poveştile care s-au spus, într-un mod firesc sau lipsit de încorsetări, în cei 11 ani. Cei care s-au aşezat în faţa Eugeniei Vodă au trăit acele poveşti incredibile. Ei sunt cei care au făcut un nou vârf în branşa lor sau care au avut destine internaţionale, aşa cum l-a caracterizat pe Ion Filotti. Au venit profesionişti ai adevărului – aşa-l prezenta pe Mircea Cărtărescu – ai medicinei, literaturii, artelor sau teologiei.

Şi după cunoscutul „bine v-am găsit, stimaţi telespectatori”, spus de Eugenia Vodă, poveştile curg. Profesioniştii este una dintre cele mai apreciate şi urmărite emisiuni de la postul naţional, iar în 2009 a primit „premiul pentru talk-show” (ex-aequo), de la Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România, pentru ediţia în care a fost invitată Regina Ana a României. Tot cea mai bună emisiune culturală a fost văzută şi de CNA, şi de Clubul Român de Presă, în 2002.

De multe ori deja celebri, alteori cunoscuţi doar de un grup restrâns de persoane, Eugenia Vodă i-a chemat pe cei care au schiţat istoria din umbra anonimatului şi a reuşit să-i aducă pe cei care au refuzat ani de-a rândul să se destăinuie în faţa presei. Printre aceştia s-a aflat şi Regina Ana a României, care i-a oferit Eugeniei Vodă primul interviu televizat. Timp de o oră, oamenii au putut s-o asculte pe Nanne, după îi spunea fratele ei mai mare, Jacques, vorbind despre destinul ei alături de Regele Mihai. A avut o viaţă frumoasă: „nu am nevoie să mi-o imaginez”, îi răspundea realizatoarei TV, când a fost întrebată cum îşi imaginează fericirea.

„Tu ţii minte răul?”, l-a întrebat pe Cristian Tudor Popescu. Răspunde rapid, mărturisind că, altfel „ce sens ar mai avea binele?”, iar atunci când i-a răspuns chestionarului lui Proust, Regina Ana i-a mărturisit că onestitatea e calitatea pe care o doreşte de la un bărbat. Ea poartă fiecare invitat într-o călătorie prin viaţa lui şi este supus unor jocuri de imaginaţie. Pe scriitoarea Herta Muller a întrebat-o dacă are o batistă la ea, iar pe Johnny Răducanu îl punea să facă scenariul vieţii lui romanţate.

Miza fiecărei ediţii? „Să comunicăm ca şi cum am fi în Siberia, de unde nu ştim dacă ne vom mai întoarce”, povestea Eugenia Vodă într-un interviu pentru „Jurnalul Naţional”.

În fiecare sâmbătă, de la 23:00, pe TVR1.

 • 20:30
  Identitate Basarabia
  * Studioul Teritorial Iasi. Realizator Violeta Gorgos.
 • 21:00
  Gala umorului
  *Ep.2, Sezon 2. Prezintă: Eda Marcus şi Dragos Huluba. Producator Cosmin Dumitru.
 • 22:00
  Drumeţ în calea lupilor
  Film * România, 1990 Regia: Constantin Vaeni. Scenariul: Mihai Stoian. Cu: Valentin Teodosiu, Dragoş Pâslaru, George Alexandru, Mitică Popescu, Mariana Buruiană, Mihai Dinvale. Inspirat din monografia „Moartea unui savant: N.Iorga” de Mihai Stoian. Dramă. „Drumeţul…” e savantul Nicolae Iorga în ultimele sale ore de viaţă, după ce a fost răpit de ”lupii” Gărzii de Fier.-Tudor Caranfil (”Dicţionar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 265) * 1990-Costineşti-Premiul pentru interpretare masculină rol secundar-Dragoş Pâslaru
 • 23:50
  Agenda internaţională
  -calendar Realizator Diana Bosoancă.
 • 00:00
  Telejurnal
  *Montaj *Meteo-3’ *Mes Editie ora 20,00
 • 00:35
  Sport
  *Montaj
 • 00:40
  Probă de microfon
  Film * România, 1980 Regia: Mircea Daneliuc. Cu: Tora Vasilescu, Gina Patrichi, Mircea Daneliuc. Dramă . O echipă de televiziune filmează la Gara de Nord din Bucureşti pe tema călătorilor fără bilet. Cameramanul Nelu şi mai vârstnica sa colegă Luiza, autoarea reportajului-între care există şi o relaţie sentimentală-intervievează diverşi contravenienţi, cu detaşarea unor vechi profesionişti. Până când o tânără atrăgătoare, Ani, îl scoate pe Nelu din indiferenţă.
 • 02:25
  Discover Romania
  O emisiune de Cecilia Melinescu.
 • 02:30
  Mărturii pentru viitor-Dinu C. Giurescu
  „Istoria este cea care, împreună cu creaţia culturală, îţi conferă legitimitate.” Dinu C. Giurescu Un documentar istoric care, pe baza mărturiilor academicianului Dinu C. Giurescu, aduce în atenţia publicului o pertinentă abordare a istoriei din ultimii 150 de ani. Episodul 2: Istorie şi cultură Care este secretul pentru ca o ţară să poată avea o cultură dezvoltată şi cum a evoluat „starea” culturii în România, în ultimii 150 de ani. „Din punctul de vedere al statului, până în 1980, fără discuţie că regimul autointitulat „socialist” a sprijinit mai mult manifestările culturale decât acum, după 1989.” D.G. Realizator şi regizor artistic Radu Dănilă Jurnalist Cristina Dănilă
 • 03:00
  Exclusiv în România
  *Ep.3, Oltenia de sub munte. Prezintă Cristian Tabără. Producători Marin Gabudean, Cristina Madgearu.
 • 03:45
  5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  * Episodul 48-Cazinoul din Constanţa. Realizatori: Irina Ifrimache, Dan Paul Ionescu
 • 03:55
  Discover Romania
  O emisiune de Cecilia Melinescu.
 • 04:00
  Pădureanca
  Film * România, 1987 Regia: Nicolae Mărgineanu Scenariul: Augustin Buzura Cu: Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Şerban Ionescu Film inspirat din nuvela omonimă a lui Ioan Slavici Dramă . Busuioc, un ţăran bogat din zona Aradului, îşi trimite fiul, pe Iorgovan, însoţit de servitorul Şofron, să caute oameni pentru a munci cu ziua la câmp. Printre cei veniţi la muncă este şi Simina, fiică de ţărani săraci, de care se îndrăgostesc nebuneşte amândoi tinerii. În timp ce Iorgovan e sfâşiat între iubirea pentru Simina şi prejudecăţile sociale, Şofron pare să câştige teren în inima fetei, iar intensa rivalitate dintre cei doi pretendenţi nu prevesteşte nimic bun. * 1987-ACIN-Premiile pentru regie şi interpretare masculină-Victor Rebengiuc; Premiul special al juriului-Adrian Pintea; * 1987-Costineşti-Premiile pentru regie, imagine, muzică, interpretare masculină-Şerban Ionescu şi Adrian Pintea
 • 05:50
  Discover Romania
  O emisiune de Cecilia Melinescu.