Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă
Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă
Harvey Cox, un teolog american, spunea că suntem născuţi cu nevoia de a asculta şi de a spune poveşti, dar cea mai mare nevoie a noastră este să avem poveşti incredibile de trăit. „Trebuie să trăieşti foarte delicat, că altfel nu are nici un haz”, spunea Oana Pellea. Trebuie să glumeşti cu viaţa şi să nu ridici fiecare obstacol care îţi apare în drum, pentru că „toţi oamenii au un sac de urâţenii în spate. Şi îl cară, şi îl umple de fiecare dată”.

Iar pentru Oana, urâţeniile au luat forma dependenţei de ţigări, lipsei de credinţă, obstacolelor din teatru sau morţii părinţilor. Era prin 2009 când a făcut aceste confesiuni. Eugenia Vodă o chemase la emisiunea Profesioniştii.

E doar una dintre poveştile care s-au spus, într-un mod firesc sau lipsit de încorsetări, în cei 11 ani. Cei care s-au aşezat în faţa Eugeniei Vodă au trăit acele poveşti incredibile. Ei sunt cei care au făcut un nou vârf în branşa lor sau care au avut destine internaţionale, aşa cum l-a caracterizat pe Ion Filotti. Au venit profesionişti ai adevărului – aşa-l prezenta pe Mircea Cărtărescu – ai medicinei, literaturii, artelor sau teologiei.

Şi după cunoscutul „bine v-am găsit, stimaţi telespectatori”, spus de Eugenia Vodă, poveştile curg. Profesioniştii este una dintre cele mai apreciate şi urmărite emisiuni de la postul naţional, iar în 2009 a primit „premiul pentru talk-show” (ex-aequo), de la Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România, pentru ediţia în care a fost invitată Regina Ana a României. Tot cea mai bună emisiune culturală a fost văzută şi de CNA, şi de Clubul Român de Presă, în 2002.

De multe ori deja celebri, alteori cunoscuţi doar de un grup restrâns de persoane, Eugenia Vodă i-a chemat pe cei care au schiţat istoria din umbra anonimatului şi a reuşit să-i aducă pe cei care au refuzat ani de-a rândul să se destăinuie în faţa presei. Printre aceştia s-a aflat şi Regina Ana a României, care i-a oferit Eugeniei Vodă primul interviu televizat. Timp de o oră, oamenii au putut s-o asculte pe Nanne, după îi spunea fratele ei mai mare, Jacques, vorbind despre destinul ei alături de Regele Mihai. A avut o viaţă frumoasă: „nu am nevoie să mi-o imaginez”, îi răspundea realizatoarei TV, când a fost întrebată cum îşi imaginează fericirea.

„Tu ţii minte răul?”, l-a întrebat pe Cristian Tudor Popescu. Răspunde rapid, mărturisind că, altfel „ce sens ar mai avea binele?”, iar atunci când i-a răspuns chestionarului lui Proust, Regina Ana i-a mărturisit că onestitatea e calitatea pe care o doreşte de la un bărbat. Ea poartă fiecare invitat într-o călătorie prin viaţa lui şi este supus unor jocuri de imaginaţie. Pe scriitoarea Herta Muller a întrebat-o dacă are o batistă la ea, iar pe Johnny Răducanu îl punea să facă scenariul vieţii lui romanţate.

Miza fiecărei ediţii? „Să comunicăm ca şi cum am fi în Siberia, de unde nu ştim dacă ne vom mai întoarce”, povestea Eugenia Vodă într-un interviu pentru „Jurnalul Naţional”.

În fiecare sâmbătă seara, pe TVR 1 şi online, pe TVR+.

 • 21:00
  Festivalul George Grigoriu-Brăila 2015
  *Prezentator Octavian Ursulescu. *Selecţiuni. Interviuri cu organizatorul Maria Puscaciu. Membrii juriului: Horia Moculescu, Cristian Faur, Marius Ţeicu, Titus Andrei. Fragmente din piesele interpretate de toţi concurenţii, piese din recitalurile susţinute de Luminita Anghel, Pepe si Pro Consul. Producător Ştefan Stanescu.
 • 21:50
  Discover Romania
  O emisiune de Cecilia Melinescu.
 • 22:00
  CRUCEA DE PIATRĂ
  Film * România, 1994. Regia: Andrei Blaier. Cu: Gheorghe Dinică, Dorina Lazăr, Florina Cercel, Ilarion Ciobanu. Comedie. “Pe 21 decembrie 1949, cu prilejul aniversării zilei de naştere a lui I. V. Stalin, guvernanţii au decis să desfiinţeze casele de toleranţă, acţiune purificatoare întreprinsă cu tot arsenalul de mijloace propagandistice al marilor reforme. Satira redă ultimele ore ale stabilimentelor, cu ”munca de lămurire de la om la om”, delaţiunea, şantajul şi, când acestea nu mai ajung, intervenţia forţei brutale.” -Tudor Caranfil (”Dicţionar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 210
 • 23:30
  TVR 55
  *Recital Caterina Caselli si recital Gigliola Cinquetti. Realizator Gabi Fitter.
 • 00:00
  Telejurnal
  *Meteo-3’ Mes Editie ora 20,00
 • 00:35
  Sport
 • 00:40
  MUNŢII ÎN FLĂCĂRI
  Film * România, 1980. Regia: Mircea Moldovan. Scenariul: Petre Sălcudeanu Cu: Vlad Rădescu, Silviu Stănculescu, Cornel Coman, Cornel Ciupercescu Dramă. În anul 1848, Avram Iancu ridică o oaste de ţărani pentru apărarea drepturilor naţionale împotriva revoluţiei maghiare, care urmărea anexarea Transilvaniei. În tot acest timp, Nicolae Bălcescu face demersuri pentru un aranjament „pacificator” între revoluţionarii români transilvani şi cei maghiari. * 1981-ACIN-Premiul pentru interpretare masculină in memoriam-Cornel Coman
 • 02:05
  Prin Ţara Zânelor
  *ŢARA ZARANDULUI-BISERICILE. Realizator Mihai Răducă.
 • 02:30
  Împreună astă seară
  *Episodul 1. Producător Diana Pascal.
 • 04:00
  UN SURÂS ÎN PLINĂ VARĂ
  Film * România, 1963. Regia: Geo Saizescu. Scenariul: D.R. Popescu. Cu: Florina Luican, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Draga Olteanu Matei Comedie. Ecranizare a nuvelei "Pădurea" de Dumitru Radu Popescu Făniţă, un tânăr dornic să câştige bani în urma unor iniţiative personale, eşuează în toate aceste demersuri, lăsându-se, în cele din urmă convins să intre în C.A.P.-ul din sat. "Făniţă, eroul întâmplărilor din film, este un Păcală al zilelor noastre sau mai bine zis, un Dănilă Prepeleac."-Dinu Săraru-1965 * 1964-Mamaia-Premiile pentru scenariu-D.R. Popescu-şi pentru interpretare masculină-Sebastian Papaiani; * Premiul revistei „Cinema”-cel mai bun debut al anului în filmul de lung metraj-Geo Saizescu.