loader

Pastila de artă

„Pastila de artă”, emisiune realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, prezintă patrimoniul de excepție al țării noastre. Emisiunea este produsă și realizată de Ileana Ploscaru Panait.

 

Galerie foto

 

Din toamna lui 2023, la TVR Cultural vor fi difuzate trei seriale în format scurt, de 5/10 minute, ce prezintă cele mai importante galerii ale Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR): Galeria de Artă Modernă Românească, Galeria de Artă Europeană şi Galeria de Artă Medievală Românească.

Realizate de-a lungul mai multor ani, în cadrul unui parteneriat între Televiziunea Română şi MNAR, cele trei serii, difuzate acum sub titlul generic de „Pastila de artă”, cuprind câteva zeci de episoade ce prezintă nu doar operele artistice, ci şi multe poveşti interesante despre viaţa celor care le-au creat şi epoca în care au trăit aceştia.

„Începem cu patrimoniul Galeriei de Artă Modernă Românească, alcătuit din operele celor mai cunoscuţi artiști români care, prin opera lor, au influențat în mod decisiv istoria artelor autohtone. Dorim să atragem publicul, mai ales pe cel tânăr, cu arta lui Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu sau Nicolae Tonitza, ş.a., trecând prin episodul valoros al avangardei ce a deschis calea experimentelor artistice vizuale şi literare la nivel european (Victor Brauner, Arthur Segal, Nina Arbore, Jules Perahim, Marcel Iancu) şi cu clasicii picturii şi sculpturii româneşti (Constantin Brâncuşi, Dimitrie Paciurea, Ion Irimescu, Corneliu Baba, Theodor Pallady).

„Capodopere” este o emisiune de audienţă generală, de înaltă ţinută, dinamică şi accesibilă, într-un concept vizual extrem de atractiv care fidelizează telespectatorii de toate categoriile”, a explicat Ileana Ploscaru Panait, producătoarea și realizatoarea emisiunii.

Ea semnează, de asemenea, scenariul și regia „Pastilei de artă”.

Emisiunea „Pastila de artă” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 07.50.

***

Gazda episoadelor „Tezaur medieval” a fost Mircea Necșa. În anul celebrării a 500 de ani de la moartea voievodului Neagoe Basarab, ctitorul celui mai vestit monument românesc din toate timpurile – Mănăstirea Argeşului -, autorul primei opere din literatura românească - „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie’’ - şi susţinătorul unei inegalabile campanii de patronaj artistic, cu urme reperabile astăzi în întreaga lume, Televiziunea Publică a difuzat, în premieră, 50 de episoade ce ilustrează un patrimoniu de excepţie.

„Pastila de artă - Tezaur medieval” a fost difuzată la TVR Cultural între 19 decembrie 2022 și 22 ianuarie 2023.

***

„Pastila de artă” conține, pe lângă „Tezaur medieval”, alte două producţii de succes, „O vedetă, un tablou” (care a prezentat Galeria de Artă Universală – Colecţia regelui Carol I) şi „Capodopere’’ (cu lucrări din Galeria de Artă Modernă Românească) care au avut, de-a lungul anilor, mii de difuzări pe toate canalele televiziunii publice.

Ce a ieşit din această experienţă, cu totul neobişnuită, sperăm să încurajeze pe oricine care face o plimbare pe Calea Victoriei. Îi invităm să intre în palatul în care domneşte arta. Lăsaţi ideile preconcepute la o parte şi vizitaţi sălile somptuoase din splendida clădire a Palatului Regal din Bucureşti, la o întâlnire neconvenţională cu Tezaurul României. Prin intermediul TVR Cultural, vă provocăm să vizitaţi muzeul şi să participaţi la programele special dedicate publicului de toate vârstele”, explica producătoarea Ileana Ploscaru Panait.

1:15 Breaking fake news (R)

*Interviul săptămânii, cu Marian Voicu

Cine sunt propagandiștii religioși ai războaielor și de ce vorbesc despre „războaie sfinte”?

Invitat: Cătalin Gomboș, jurnalist, Radio România Actualități

*Conspirația săptămânii, cu Tatiana Tarfulea

Praful saharian care a acoperit România la sfârșitul lunii aprilie a dat naștere unor noi teorii ale conspirației sau au resuscitat unele mai vechi.

*Revista presei fake, cu Horia Grușcă:

Mai sunt două săptămâni până la alegerile pentru Parlamentul European, iar ştirile false menite să discrediteze politicile comune continentale şi pe promotorii acestora devin tot mai răspândite în mediul online. Dezinformările nu au lipsit nici de la cea mai controversată dintre cele 68 de ediţii ale concursului muzical Eurovision.

*Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram

Insulele Marii Britanii au fost de a lungul vremii tărâmul unor nenumărate conflicte. Cel mai lung a fost cel dintre englezi și irlandezi și a durat aproape un mileniu.

​​Moderator Marian Voicu

Jurnalisti: Tatiana Ţarfulea, Gabriela Avram, Horia Gruşcă

Producător Marian Voicu

(Reluare)

2:00 Terasa urbană (R)

*Best of (II)

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(Reluare)

 

#tvri