loader
Foto

Elevi premianţi şi o tânără antreprenoare de succes, la “Corespondent TVR i”

Joi, 23 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Internaţional am vorbit, printre altele, despre inaugurarea Sălii mari a noului Teatru Naţional din Bucureşti cu o premieră de poveste.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Apoi am cunoscut-o pe una dintre cele mai tinere antreprenoare românce de succes şi am stat de vorbă şi cu elevii braşoveni premiaţi la un concurs internaţional organizat de NASA.

Irina Alionte are 26 de ani şi un număr impresionant de proiecte antreprenoriale de succes. Printre acestea şi un business premiat în România şi testat în Anglia. Ea se poate lăuda cu mai multe premii, ultimul primit fiind acela pentru cel mai îndrăzneţ start-up, acordat de juriul Galei She business.

(w882) Irina Alio

Cursuri de limba română pentru copiii românilor din străinătae, care riscă să îşi piardă cunoştinţele de limba maternă sunt iniţiate de tot mai multe organizaţii non-guvernamentale sau instituţii ale statului. Se pare însă că nu doar românii din diaspora se străduiesc să transmită urmaşilor limba română, ci şi unii oficiali străini. Este cazul ministrului grec al sănătăţii, care a declarat public că şi copiii lui vorbesc româneşte. Explicaţia este una istorică şi ne-a ajutat să o desluşim Lucian Fătu, ambasadorul României la Atena.

(w882) Lucian Fă

Începând din această lună, românii şi vorbitorii de limba română din Atena au propriul buletin de ştiri pe scurt la radio Athena 9,84 FM. Este vorba, de fapt, despre o înnoire a progamului interetnic al departamentului de limbi străine al postului public de radio, despre care ne informează jurnalista Veronica Todor din capitala Greciei.

Un grup de elevi români este pregătit sa cucerească spaţiul, după ce membrii lui au cucerit şapte premii la un concurs internaţional organizat de NASA. Este vorba despre elevii Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov care au participat la ediţia din acest an a competiţiei, concurând cu 2.700 de echipe din întreaga lume!

Îi felicităm din toată inima, prin intermediul profesoarei Carmen Tănăsescu, coordonatoarea echipei campioane.

(w882) Carmen Tă

Un important partener al Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin sărbătorește anul acesta 10 ani de activitate. Este vorba despre Forumul German-Român din Stuttgart. Cu această ocazie ICR Berlin, în colaborare cu Forumul German-Român, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, un concert festiv la care au fost invitați membri ai diasporei, partenerii germani ai asociației, precum și publicul larg. Amănunte aflăm de la Andreea Dincă, specialist în comunicare la ICR Berlin şi Florin Zaheu, preşedintele Forumului Germano-Român.

Iubitorii români de teatru de oriunde au acum cu ce se mândri. Naţionalul bucureştean este de curând unul dintre cele mai moderne teatre din Europa şi din lume, având nu mai puţin de şapte săli. Sâmbătă a avut loc inaugurarea noii Săli Mari a TNB, care marchează încheierea lucrărilor de reabilitare și deschiderea în totalitate a Teatrului Naţional Bucureşti pentru public. Evenimentul a fost marcat sâmbătă seară prin premiera oficială a spectacolului „Înșir’te mărgărite”, versiune scenică semnată de Dan Puric după feeria–poem dramatică a lui Victor Eftimiu.

Am vorbit despre acest eveniment unic cu doi dintre protagoniştii spectacolului, actorii Maria Dinulescu şi Lari Giorgescu.

(w882) Lari Giorg

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Prof.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri