loader
Foto

Elevi premianţi şi o tânără antreprenoare de succes, la “Corespondent TVR i”

Joi, 23 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Internaţional am vorbit, printre altele, despre inaugurarea Sălii mari a noului Teatru Naţional din Bucureşti cu o premieră de poveste.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Apoi am cunoscut-o pe una dintre cele mai tinere antreprenoare românce de succes şi am stat de vorbă şi cu elevii braşoveni premiaţi la un concurs internaţional organizat de NASA.

Irina Alionte are 26 de ani şi un număr impresionant de proiecte antreprenoriale de succes. Printre acestea şi un business premiat în România şi testat în Anglia. Ea se poate lăuda cu mai multe premii, ultimul primit fiind acela pentru cel mai îndrăzneţ start-up, acordat de juriul Galei She business.

(w882) Irina Alio

Cursuri de limba română pentru copiii românilor din străinătae, care riscă să îşi piardă cunoştinţele de limba maternă sunt iniţiate de tot mai multe organizaţii non-guvernamentale sau instituţii ale statului. Se pare însă că nu doar românii din diaspora se străduiesc să transmită urmaşilor limba română, ci şi unii oficiali străini. Este cazul ministrului grec al sănătăţii, care a declarat public că şi copiii lui vorbesc româneşte. Explicaţia este una istorică şi ne-a ajutat să o desluşim Lucian Fătu, ambasadorul României la Atena.

(w882) Lucian Fă

Începând din această lună, românii şi vorbitorii de limba română din Atena au propriul buletin de ştiri pe scurt la radio Athena 9,84 FM. Este vorba, de fapt, despre o înnoire a progamului interetnic al departamentului de limbi străine al postului public de radio, despre care ne informează jurnalista Veronica Todor din capitala Greciei.

Un grup de elevi români este pregătit sa cucerească spaţiul, după ce membrii lui au cucerit şapte premii la un concurs internaţional organizat de NASA. Este vorba despre elevii Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov care au participat la ediţia din acest an a competiţiei, concurând cu 2.700 de echipe din întreaga lume!

Îi felicităm din toată inima, prin intermediul profesoarei Carmen Tănăsescu, coordonatoarea echipei campioane.

(w882) Carmen Tă

Un important partener al Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin sărbătorește anul acesta 10 ani de activitate. Este vorba despre Forumul German-Român din Stuttgart. Cu această ocazie ICR Berlin, în colaborare cu Forumul German-Român, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, un concert festiv la care au fost invitați membri ai diasporei, partenerii germani ai asociației, precum și publicul larg. Amănunte aflăm de la Andreea Dincă, specialist în comunicare la ICR Berlin şi Florin Zaheu, preşedintele Forumului Germano-Român.

Iubitorii români de teatru de oriunde au acum cu ce se mândri. Naţionalul bucureştean este de curând unul dintre cele mai moderne teatre din Europa şi din lume, având nu mai puţin de şapte săli. Sâmbătă a avut loc inaugurarea noii Săli Mari a TNB, care marchează încheierea lucrărilor de reabilitare și deschiderea în totalitate a Teatrului Naţional Bucureşti pentru public. Evenimentul a fost marcat sâmbătă seară prin premiera oficială a spectacolului „Înșir’te mărgărite”, versiune scenică semnată de Dan Puric după feeria–poem dramatică a lui Victor Eftimiu.

Am vorbit despre acest eveniment unic cu doi dintre protagoniştii spectacolului, actorii Maria Dinulescu şi Lari Giorgescu.

(w882) Lari Giorg

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri