Joi, 9 iunie, de la ora 21.30, la TVR Internațional v-am prezentat oameni și proiecte care schimbă lumea prin perseverență și empatie.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Am vorbit despre un domeniu care se bucură de tot mai mut interes în rândul elevilor şi studenţilor români: educaţia antreprenorială. Junior Achievement este o organizaţie non-guvernamentală care, încă din 1918, implementează programe de educaţie economică, antreprenorială, financiară şi de orientare profesională, în şcoli din întreagă lume. Din 1993 acestea se desfăşoară şi în România, în peste 1.600 de şcoli publice. Elevii şi studenţii participă anual şi la o serie de competiţii, cea mai importantă - “Compania anului” - desemnându-şi câştigătorii recent. Aceştia îşi vor prezenta proiectele de afaceri la etapele internaţionale ale concursului, unde au şanse reale de succes. I-am invitat în studio pe Victor Dumitrache, project manager Junior Achievement şi pe reprezentanţii echipelor câştigătoare:
- Tudor Popa – elev la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Bucureşti, liderul echipei Oculus – calificată în Finala Europeană a competiţiei Compania Anului 2016
- Robert Miștovski – student la ASE Bucureşti, liderul echipei Serafim – calificată în JA Europe Enterprise Challenge 2016
- Alexander Stoica-Marcu – student la ASE Bucureşti, liderul echipei Save Energy - calificată în JA Europe Enterprise Challenge 2016
Vă aducem în atenţie, în continuare, un program care îşi propune să modeleze vieţile copiilor mai puţin favorizaţi din România, oferindu-le şansa de a beneficia de o educaţie echitabilă şi de calitate. În ultimii doi ani, Teach For România a pregătit peste 37 de profesori care au schimbat vieţile a peste 4.000 de copii din mediul rural şi la începutul acestei luni a lansat Mişcarea pentru Performanţă în Educaţie! Cum funcționează acest proiect şi care sunt obiectivele sale ambiţioase aflăm de la Corina Puiu, director executiv şi co-fondator Teach for România.
Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la întemeierea Dinastiei Române, Institutul Cultural Român (ICR) organizează, în data de 9 iulie, într-un loc cu semnificaţie şi frumuseţe aparte, la castelul de la Balcic, în Bulgaria, un eveniment menit să pună în valoare vocaţia de liant a instituţiei Regalităţii şi rolul Balcicului, ca punte istorică şi culturală între Bulgaria şi România. Detalii despre acest proiect adresat, în egală măsură, cetăţenilor români şi bulgari, precum şi comunităţilor româneşti din Bulgaria, ne oferă Filip Lucian Iorga, istoric şi scriitor, preocupat de memoria elitelor româneşti şi coordonator al acestui proiect.
Mitropolia Ortodoxă pentru Europa Occidentală şi Meridională a organizat anul trecut, în premieră, un festival dedicat tinerilor, şi în special celor interesaţi de muzică folk. Este vorba despre “NEPSIS Summer Festival”, care s-a desfăşurat timp de trei zile şi a cuprins trei evenimente principale. Anul acesta echipa NEPSIS Franţa organizează cea de-a doua ediţie a festivalului de vară, la Paris. Amănunte primim de la Florina Hoza, Preşedinta Asociaţiei Nepsis Franţa şi de la Vasile Şeicaru, invitatul de onoare al evenimentului.
Următoarea noastră invitată este o personalitate complexă, cu o energie debordantă şi un entuziasm creativ inepuizabil. A fost o cântăreaţă de operă remarcabilă, cu o carieră frumoasă în Occident, iar, după retragerea de pe scenă, şi-a început cariera didactică, dar şi pe cea literară, devenind o scriitoare apreciată de publicul românesc de oriunde. Îi spunem bun venit Elenei Dumitrescu Nentwig.
Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+
***
Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.