loader
Foto

Galerie foto

Documentarul TVR Internaţional: Ultimul zbor

Documentarul din 10 decembrie reînvie la TVR Internaţional povestea lui Ioan Clop, unul dintre militarii români care şi-au frânt destinul în brazda poloneză. De la ora 21:00, online pe TVR+.

 

Documentarul TVRi

Documentarul este disponibil online pe TVR+.

În februarie 1944, un avion de luptă cade în apropierea oraşului Krościenko Wyżne din Polonia. Bombardierul se înfinge 4 metri în pământul îngheţat.

 

(w882) Zbor alb n

Locul este însemnat cu o cruce din lemn pe care scrie în limba română: „Aici odihneşte pilotul Ioan Clop care a murit împreună cu avionul lui”.

(w882) Bocitoare

Povestea rămâne îngropată 70 de ani. Adevărul iese la iveală în zilele noastre.

(w882) Detaliu gr

Descoperirea avionului prăbuşit şi a cadavrului pilotului duce la elucidarea misterioasei întâmplări.

Documentarul din 10 decembrie reînvie la TVR Internaţional povestea lui Ioan Clop, unul dintre mulţii militari români care şi-au frânt destinul în brazda poloneză.

(w882) R repara

Istoria militarilor români care şi-au pierdut viaţa începuse, însă, în Polonia, cu decenii înainte: într-unul dintre cimitirele prizonierilor de război din Łambinowice, sunt îngropaţi peste 2.300 de prizonieri din timpul Primului Război Mondial.

Fiecare are mormântul lui unde crucea de la căpătâi este scrisă în limba română.

(w882) Cruci

În comuna Michałowice, a fost ridicată o troiţă pe locul unde doi piloţi români şi-au pierdut viaţa în timpul unui zbor de încercare.

(w882) TTroita 2

***

”Documentarul TVR Internaţional - Evenimente de ţinut minte”

10 decembrie 2016 – “Ultimul zbor”

Realizator: Melania Trifu

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ atât LIVE, cât și după difuzare.

De asemenea, emisiunea poate fi vizionată pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:00 Ora regelui

*Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul Château de la Buzine-Maison des cinématographies de la Méditerranée. Consulatul General al României la Marsilia a fost gazda unui eveniment în care personalitatea impunătoare a Reginei Maria a fost prezentată publicului francez. Momentul a fost dedicat totodată legăturilor culturale francofone și contribuției reginei la istoria comună a țărilor europene.

*România a dobândit statutul de aliat în coaliția nord-atlantică, în 2004. De-a lungul celor 20 de ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, țara noastră s-a implicat activ în misiunile NATO, iar în prezent, contribuie la consolidarea apărării Flancului Estic. La întâlnirea cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu le-au vorbit celor prezenți despre modul în care Familia Regală a conlucrat cu 16 guvernări românești succesive, pe parcursul celor aproape trei decenii, pentru a aprofunda, în societatea românească și în mediul transatlantic, înțelegerea aportului României la NATO și la Uniunea Europeană.

*Principele Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, s-a întors acasă definitiv, odihnindu-se pe vecie, alături de Familia Sa, la Catedrala Regală de la Curtea de Argeș. Istoricul Adrian Niculescu evocă personalitatea și activitatea din exil a Principelui Regent al României. Adrian Niculescu este profesor de istorie contemporană, scriitor, traducător și inițiator al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc.

Realizator Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

(redifuzare)

16:45 Gala umorului (R)

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)
 
Turismul rural, model de dezvoltare al satului românesc

Vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Investiți în România!" la TVR Internațional, marți, 30 iulie, de la ora 21:00.

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: duminică, 28 iulie 2024

În ediția de luni, 29 iulie, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflăm despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

 

#tvri