loader
Foto

Actualitatea medicală, la "Un doctor pentru dumneavoastră"

Între 21 și 24 februarie, vă propunem să revedeți la "Un doctor pentru dumneavoastră" mai multe ediții din actualitatea medicală. De la ora 19:00, la TVR Internațional.

 

Măriuca Mihăilescu

21 februarie

*Boala hepatică alcoolică

Invitată: dr. Raluca Prodan, consultant gastroenterologie, Marea Britanie

(w882) tgg

Boala hepatică alcoolică include steatoza hepatică, ciroza şi hepatita alcoolică. Din tot ce consumă omul în alimentaţie, alcoolul atacă cel mai des ficatul. Abstinența totală îmbunătățește prognosticul în orice formă este boala de ficat. Consumul cronic de alcool, în paralel cu folosirea regulată în doze corecte de Paracetamol, poate cauza insuficiență hepatică acută. Alcoolismul este o afecțiune cu implicații fizice și psihice care creează dependență. Degradarea se produce progresiv și scade cu mulți ani speranța de viață.

Pe termen lung, poate afecta sever sistemul nervos, ficatul, inima, pancreasul și există riscul de a dezvolta cancere, mai ales digestive (la ficat, pancreas, stomac, esofag sau colon). Cei care consumă zilnic alcool sunt mai afectați decât consumatorii ocazionali care au șanse mai mari de recuperare a organismului. Dacă aveți alcool în sânge, nu luați medicamente chiar dacă sunt din plante. Fumatul accelerează progresia fibrozei hepatice în cazul cirozei alcoolice.

*Experienţa medicilor români din diaspora în perioada Covid este extrem de importantă iar legătura cu România se păstrează vie, aici, la TVR Internaţional

Invitat: dr. George Grădinaru, medic specialist chirurgie cardio-toracică, Scoţia-UK

(w882) 44

22 februarie

*Cancerul nu aşteaptă eradicarea pandemiei

Invitată: dr. Alina Sturdza, medic primar radioterapie oncologică, Austria

Cancerul nu așteaptă eradicarea pandemiei de Covid-19. Este important ca pacienții să continuie vizitele la medic și să fie tratați.

(w882) ca1

* Imunitate și sănătate

Invitată: dr. Florinela Stoianovici, medic primar medicină generală

(w882) fs2

”Imunitatea este un standard de sănătate care are legătură cu toate corpurile: fizic, emoțional-mental și sufletesc! Sufletele noastre influențează cel mai mult starea de sănătate! Calitatea noastră umană contează, totul contează!” Un îndemn la prevenție medicală pentru creșterea imunității.

23 februarie

*Cum putem scăpa de ochelarii de citit?

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog

(w882) af

Oftalmologul  Andrei Filip este supraspecializat în chirurgia cataractei și refractivă.  A efectuat multiple cursuri de perfecţionare şi specializare în America de Nord şi Europa și face parte din echipa de medici care a introdus în România tehnicile Smile și Presbyond, cele mai performante metode laser pentru corectarea dioptriilor mari și a presbiopiei. Proceduri chirurgicale cu laserul se pot efectua după vârsta de 20 de ani pentru că, până la această vârstă, ochiul este în creștere.

*Empatie, compasiune și solidaritate românească în pandemii

Invitat: preot Andrei Oistric, Republica Moldova

Sănătatea fizică și spirituală ar fi ideal să fie principalele preocupări ale românilor.

*Alimentaţia mereu importantă

Invitat: dr. Alin Ghinea, specialist nutriţie, fitoterapie şi iridologie

(w882) ag

Tradițiile românilor, în ceea ce privește alimentația, expun organismul la o activitate metabolică intensă, fapt care inițiază sau agravează diferite afecțiuni. Prin urmare, atenție la ce mâncăm, cât și cum ne alimentăm. Atenție la semnele care anunţă dezechilibre în organism! Postul prelungit, cu diete și mâncare sănătoasă, urmat de abuzul alimentar de cărne, ouă, grăsimi, dulciuri, alcool, tutun, pot aduce kilograme în plus, stări neplăcute, gust amar, dureri și chiar vizita la camera de gardă. În această ediție aflăm cum putem să purificăm corpul de toxinele cu care îl îmbuibăm și cum ne alimentăm corect.


24 februarie

*Beneficiile tratamentelor balneare

Invitat: Iulian Nica, kinetoterapeut

Balneologia presupune utilizarea factorilor naturali de cură (relief, climă, apă, aer, nămol, floră, soare), precum şi mijloace terapeutice în tratamentul unei plaje largi de afecțiuni respiratorii, digestive, dermatologice, reumatologice și nu numai. Puteți opta pentru o stațiune balneară din România în care să eliminați sau să preveniţi efectele nocive ale stresului cotidian şi să vă bucuraţi de tratamente balneare cu beneficii pentru sănătate.

(w882) pp

***

Moderator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv Dan Cadar

Producător tv Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

Foto credit Monica Ancuța

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

 

#tvri