”Un doctor pentru dumneavoastră” vă propune să urmăriți în perioada 20 - 21 decembrie două ediții cu subiecte de actualitate, de la ora 19:00, la TVR Internațional și online pe TVR+.
Luni, 20 decembrie
Managementul hepatitelor în perioada COVID-19
Invitat: conf. dr. Anca Streinu Cercel, UMF Carol Davila, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”prof. dr. Matei Balș”
Vom vorbi despre tipuri de hepatite şi tratamente în afecțiunile hepatice adaptate la perioada pandemiei, în mod special despre hepatita tip B şi afectarea dată de SARS-CoV-2. La nivel global, hepatita cu virus C este o problemă de sănătate publică. În primele etape ale bolii, nu sunt dureri sau simptome vizibile. Infecțiile hepatice pot fi ținute la distanță printr-o bună educație a igienei corpului, mai ales a mâinilor. Necesitatea prevenției este cu atât mai mare cu cât tulpinile virale au căpătat rezistență și s-au adaptat la noile condiții, provocând boli grave, până la cancere ale ficatului. În aceste cazuri, descoperirea afecţiunii şi aplicarea tratamentului, în timp util, au o importanţă vitală.
Antrenarea comunităților de români dincolo de granițe
*Din Spania: Oana Stoianovici, antrenor transformațional
*Dicţionar medical: Pneumoniile virale şi bacteriene - rubrică realizată cu sprijinul medicului Alin Popescu
De cele mai multe ori, pneumonia este cauzată de diverse bacterii sau virusuri și, foarte rar, de fungi. Prevenția cazurilor de pneumonie (bacteriană sau virală) este posibilă prin vaccinare: vaccinul pneumococic, vaccinul antigripal și cel împotriva COVID-19.
Marţi, 21 decembrie
Recuperarea şi balneologia în era Covid
Invitați: dr. Cristina Daia, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie; dr. Liliana Elena Stanciu, șef Secția Recuperare, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol; prof. dr. Gelu Onose, șef Clinica Recuperare Neuro-Musculară, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”
Recuperarea post COVID-19 este un deziderat al perioadei pandemice pe care o traversăm. Fizioterapia şi kinetoterapia reprezintă mijloace importante care favorizează revenirea fostului bolnav COVID-19 la parametrii inţiali biologici, revenire cu atît mai dificilă cu cât pacientul a traversat o formă medie sau severă de boală. În perioada de refacere post COVID-19, după trei luni de zile de la diagnostic, factorul fizic terapeutic natural şi climatic oferit de o staţiune balneară poate fi cea mai bună alegere.
România este printre primele țări la nivel mondial pe lista zonelor cu potențial balnear superior datorită resurselor extraordinare balneo-climatice: ape minerale, nămoluri, tipuri de bioclimat, etc., utile în prevenţia dar şi tratamentul a multiple patologii cum ar fi: boli cardio-vasculare, respiratorii, metabolice, neurologice, patologia osteoarticulară și lista continuă. O treime dintre izvoarele de ape minerale din Europa, se găsesc pe teritoriu românesc.
Specialiştii noștri ne propun o viziune integrativă şi ne informează cum putem beneficia de diferite proceduri și tehnici de recuperare, ne recomandă tuturor modalităţi de prevenție a diverselor afecțiuni - prin cure profilactice şi ne familiarizează cu indicaţiile teraputice ale curelor balneare, în funcţie de profilul de vârstă şi de patologia fiecăruia. Un sejur într-o stațiune balneară, ne poate ajuta să eliminăm sau să prevenim efectele nocive ale stresului cotidian, cu respectarea tuturor normelor de protecţie epidemiologică.
***
Moderator Măriuca Mihăilescu
Jurnalist tv Dan Cadar
Producător tv Monica Ancuța
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.
Foto credit Monica Ancuța