loader
Foto

Obezitatea la adolescenți și efectele ei, la "Un doctor pentru dumneavoastră"

De luni până miercuri, de la ora 18:30, TVR Internațional v-a invitat să revedeți ediții cu subiecte de interes la "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

Luni, 15 iunie

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! - PRIETENUL DE LÂNGĂ NOI

Invitați: dr. CRISTIAN ANDREI, neuropsihiatru, președinte Institutul de Relații Umane din București; PAULA TONGHIOIU, profesor de educație fizică și sport, Școala Gimnazială nr. 1 – Pantelimon, Ilfov și prin telefon, din Italia: preot ANATOLIE CAZACU

Omul, ființă cuvântătoare și socială, simte nevoia să se asocieze cu persoane ca el, pentru a împărtăși sentimente și emoții, a găsi răspunsuri și soluții, fără un efort mare, fără reproșuri, fără critică. Cooperarea și legăturile afective, dintre două sau mai multe persoane, definesc noțiunea de prietenie. Acest complex de reacții comportamentale este necesar să se desfășoare cu onestitate, respect, afecțiune, sinceritate, la o intensitate echilibrată, în termeni de reciprocitate. Este greu de găsit un prieten adevărat într-o diversitate de personalități și caractere, în comunitatea de lângă noi, care să ne fie alături la bine și la rău. Avem la îndemână prieteni care nu trădează: o carte bună, o muzică cu care rezonăm, un sport elevat cum este șahul sau orice alt sport care ne place, ne ajută să ne disciplinăm, să petrecem timpul plăcut și să ne armonizăm. Preotul Anatolie Cazacu este implicat în acțiuni cu tineri și îi îndrumă pe aceștia spre prietenia cu Divinitatea.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

Marți, 16 iunie

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! VIAȚA SEXUALĂ ÎN ADOLESCENȚĂ

Invitați: psiholog AURORA LIICEANU, scriitor; dr. ELENA VOICULESCU, medic primar obstetrică - ginecologie; ANGELA AVRAM, realizator TV

Tinerii au curiozități care ar fi bine să fie înțelese de apropiații lor. Adolescența este perioada trecerii de la copilărie la stadiul de adult, o perioadă plină de turbulențe identitare, cu modificări fiziologice și emoționale. Puţini adolescenţi discută cu părinţii despre atracție interpersonală între sexe, sexualitate și alte probleme adolescentine. De multe ori, tinerii își însușesc incorect informaţii venite din spațiul public. Acest fenomen se datorează în primul rând lipsei de dialog părinte – copil, dialog care se inițiază onest, încă din primii ani de viață și se menține constant, cu câștig de capital de încredere de ambele părți. Indiferent de părerile și principiile care guvernează viața părinților, este important ca aceștia să fie alături de copii Generației X, oferindu-le suport şi  împărtăşindu-le din experienţa pe care au avut-o atunci când au fost, la rândul lor, adolescenţi. În timp ce părinții se întreabă care este vârsta potrivită pentru discuții cu copilul lor despre viața sexuală, cum să abordeze problemele, ce să le spună, copiii lor pot trăi adevărate drame existențiale. Pentru a nu-i îndepărta - iubirea, comunicarea, înțelegerea și acceptarea sunt căile prin care pot deveni adulți fericiți și responsabili. O ediție în care vorbim fără prejudecăți despre sexualitatea adolescenților. Iar voi, dragi adolescenți, puneți-vă în locul părinților! Încercați să faceți echipă cu ei!

Moderator: ANA MARIA GHIUR

Miercuri, 17 iunie

ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! – OBEZITATEA LA ADOLESCENȚI ȘI EFECTELE EI

Invitați: dr. FLORIN IOAN BĂLĂNICĂ, specialist în medicina stilului de viață, doctorand în medicină, UMF C.Davila; dr. RUBIN MUNTEANU, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie bariatrică; psihoterapeut ADINA MORARU, psiholog clinician

Civilizația actuală se confruntă cu o boală extrem de periculoasă  și complexă, pentru viața copilului și a viitorului adult. Este vorba de obezitatea primară infantilă, una dintre cele mai frecvente boli de nutriție care necesită măsuri de prevenție si tratamente personalizate și care este determinată de o multitudine de factori, de la cei alimentari obișnuiți, până la cei genetici, biologici, psihologici si educaționali. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, în mai puțin de 100 de țări studiate, există în lume peste 250 de milioane de personae cu obezitate, dintre care 22 de milioane sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. Consecințele fizice și psihologice ale bolii sunt dezastruoase și se manifestă de la apariția afecțiunilor cronice, cu morbiditate crescută până la afecțiuni psihologice grave precum bulimia, anorexismul, depresia, dar mai ales prin tragediile sociale pe care le trăiesc copiii obezi la școală sau în societate, devenind victime ale bullyingului și izolării, discriminărilor și reproșurilor.

Moderator: ANA MARIA GHIUR

***

ECHIPA TVR:

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Realizator: Cristina Anton

Producător: Monica Ancuța

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) Floraria Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.

***

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri