loader
Foto

Discover Romania: Mănăstirea Dragomirna

„Vederea bisericii este o uimire de bucurie. E înaltă și îngustă ca o cutie de sfinte moaşte şi e unul din cele mai strălucite monumente ale vechii noastre arhitecturi” , nota Nicolae Iorga, în lucrarea sa „Neamul românesc din Bucovina”, despre Dragomirna.

 

Discover Romania

Părintele Anastasie Crimca, pe vremea când era episcop de Roman, începea ridicarea bisericii mari de la Dragomirna, una dintre cele mai surprinzătoare construcții ecleziale românești. În 1609, construcția era încheiată și la 1 septembrie își primea hramul: Pogorârea Sfântului Duh.

(w882)

Aflată între colinele Bucovinei, în apropiere de fosta reşedinţă a lui Ştefan cel Mare și a mitropoliţilor Moldovei, Mănăstirea Dragomirna, ”cea care prețuiește pacea”, se înalţă ca un arbore în timp, între ziduri de cetate.*

Loc de taină pentru cei care fugeau din calea năvălitorilor, Dragomirna este un martor tăcut al istoriei și un monument al rezistenței credinței în vremuri tulburi.

(w882)

Remarcabila sculptură în piatră, influențele gotice și baroce, fortificația din jurul bisericii, înălțimea excesivă în raport cu lățimea, dar și așezarea ei, liniștea ce domnește în jur - sunt elemente care dau Mănăstirii Dragomirna un farmec aparte.

(w882)

***

Fiecare scurt episod din această serie este o piesă de puzzle într-un mare joc de-a cunoașterea. Atunci când punem laolaltă imagine cu imagine, se naște un întreg univers al valorilor culturale româneşti. ”Discover Romania” ne invită să cunoaştem şi să înțelegem tainele sufletului românesc.

Revedeți portrete ale unor români excepționali, ambasadori culturali, a căror performanță  înseamnă cartea de vizită a României, modele exemplare, fie că sunt cercetători, artişti, scriitori, istorici, români de Nobel, meşteşugari, artizani,  oameni ce au păstrat meserii demult uitate.

Descoperiți și locurile din România pe care Dumnezeu le-a dăruit, prin grația sa, cu o neasemuită frumusețe sau locuri pe care oamenii le-au sfințit prin prezența lor, prin munca lor, prin talentul lor.

Seria ”Discover România” se redifuzează la TVR Internațional de luni până vineri, de la ora 14:45.

Info: *manastireadragomirna.ro

4:00 Articolul VII (R)

* Ziua Romanilor de Pretutindeni 2024

Realizator şi Moderator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Mihaela Iamandei şi Iulia Popescu

(Reluare)

5:00 Jurnal de front (R)

Invitat Dragoş Tăbăran

Moderator Daniela Zeca Buzura

Producător Cristina Dănilă

O emisiune de Daniela Zeca Buzura şi Cristina Dănilă

(Reluare)
 
Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, este invitatul Mihaelei ...

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

publicat: marţi, 17 septembrie 2024

„Cursa prin istorie” ne poartă pe Via Transilvanica, la biserica fortificată din Criț , în județul Brașov, unde Adriana Irimescu a făcut primii ...

Investiţii în infrastructura de sănătate

Investiţii în infrastructura de sănătate

publicat: luni, 16 septembrie 2024

TVR Internațional vă propune să revedeți o ediție "Investiți în România!" despre sistemul sanitar, integrarea medicilor din diaspora în noile ...

 

#tvri