loader
Foto

Galerie foto

„Dincolo de pod”, după Ioan Slavici, la TVR Internațional

Sâmbătă, 9 decembrie, TVR Internațional difuzează, de la ora 23:00, filmul „Dincolo de pod”, regia şi scenariul Mircea Veroiu.

 

Filmul românesc la TVRi

Drama este o ecranizare a romanului „Mara" de Ioan Slavici, adaptat pentru marele ecran, în 1976, de Mircea Veroiu.

La mijlocul secolului al XIX-lea, într-un mic oraș transilvan, Mara, o comerciantă destoinică rămasă văduvă, îşi creşte fiica și fiul cu grijă, plănuindu-le și viitorul. Persida, fata pe care şi-ar fi dorit-o călugăriţă, se mărită cu sasul Hans Huber, iar Mara va descoperi că viața altora nu o poate controla, iar lucrurile văzute de mamă se schimbă chiar sub ochii ei.

(w882)Filmul a primit din partea ACIN Premiile pentru regie, imagine-Călin Ghibu, decoruri-arh. Nicolae Drăgan, coloană sonoră-ing. Andrei Coler, iar o diplomă de onoare pentru interpretare feminină într-un rol secundar i-a fost acordată actriței Irina Petrescu.

În distribuție mai apar: Leopoldina Bălănuţă, Maria Ploae, Mircea Albulescu, Andrei Finţi, Ion Caramitru, Toma Caragiu, Florina Cercel, Florin Zamfirescu, Monica Ghiuță, Petre Gheorghiu.

(w882)
Mircea Veroiu (1941-1997) a regizat iniţial scurtmetraje - „Cercul” (1968) şi „Preludiu” (1969). În 1970, alături de o pleiadă de artişti şi colegi de generaţie, realizează documentarul despre inundaţii „Apa ca un bivol negru”, în colaborare cu Youssouff Aidaby, Andrei Cătălin Băleanu, Stere Gulea, Pierre Bokor, Iosif Demian, Roxana Pană şi Dan Piţa.

Din filmografia lui Mircea Veroiu„Duhul Aurului” (1977), „Dincolo de pod” (1977), „Între oglinzi paralele” (1978), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1979), „Artista, dolarii şi ardelenii” (1981), „Adela” (1985), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1985), „Umbra soarelui” (1986).

Mircea Veroiu a obţinut premiul Festivalului de la San Remo pentru „Adela”. A regizat„Somnul insulei” în 1994, film pentru care a primit premiul Festivalului „Arcachon en Scène” (Franţa).

Mircea Veroiu însuşi a fost actor în câteva filme, cel mai cunoscut rol al său este cel din„Actorul şi sălbaticii”, în regia lui Manole Marcus. A mai jucat în „Ştefan Luchian”, „Oaspeţi de sear㔺i „Conspiraţia”.

 

8:35 Călător de meserie

* La pas prin cetatea din Tg. Mureș

Cetatea din Tg. Mureș este o oază de relaxare, un loc în care se petrec evenimente și unde oamenii se întâlnesc și socializează. Aflăm, astfel, când a fost construită cetatea, cine au fost locuitorii ei și ce putem vizita astăzi între zidurile fortificației. Mănăstirea și biserica franciscană, secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Județean Mureș, Muzeul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Tg Mureș toate pot fi vizitate în cetate. Realizator şi producător Simona Boanţă

Studioul teritorial Târgu Mureş

9:00 Forţa ideilor

Realizator Mihaela Crăciun

Producător Sînziana Miloşoiu

(Reluare)
 
TVR, în beneficiul publicului: mobilizare de excepţie pentru  turul 2 al alegerilor prezidențiale

18 mai 2025. Românii au scris istorie, printr-o prezenţă semnificativă la urne,  într-un scrutin în care şi-au exprimat dorinţa pentru un ...

Sighișoara, dincolo de zidurile cetății

Sighișoara, dincolo de zidurile cetății

publicat: luni, 19 mai 2025

Sighișoara, unul din cele mai colorate orașe din țară, este vestită pentru frumusețea Cetății Medievale, cea mai mare cetate locuită din Europa, ...

Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă: dr. Roxana Maria Ciolca

Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o ...

 

#tvri