loader
Foto

Galerie foto

Despre artă şi prietenie, la Timişoara - Capitală Culturală Europeană

În noul reportaj al emisiunii „Timişoara-Capitală Culturală Europeană”, telespectatorii TVR INFO au fost invitaţi, în 10 martie, de la ora 22.30, la un demers plastic pentru a-i descoperi pe marii artişti ai Timișoarei. Emisiunea s-a difuzat sâmbătă pe TVR3 și TVRi, iar la TVR Cultural, în cursul săptămânii.

 

Timișoara, capitală culturală europeană

Sculptorul Octavian Maxim deschide proiectul expoziţional „Amintiri necesare”. „Casa Artelor” (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș) dă startul anului expozițional 2023 cu proiectul „Amintiri necesare” – o serie de 12 expoziții, desfășurate pe parcursul a 12 luni, demersuri plastice care au ca protagoniști plasticieni esențiali pentru existența artistică a urbei, dar care nu mai sunt printre noi.

CITIȚI ȘI: DESPRE TIMIȘOARA - CAPITALĂ CULTURALĂ, LA „INTRARE LIBERĂ” | VIDEO

(w882)

Prima expoziţiei ne aduce aminte de sculptorul şi profesorul Octavian Maxim, care a pregătit generații de artiști și care își dăltuia semnătura, în lemn sau în piatră, din două majuscule: O și M, adică „OM”. Așa era recunoscut în breaslă, ca OM, în primul rând. Pentru că artistul Octavian Maxim avea vocația prieteniei.

Valoroasele sale lucrări pe care le-a lăsat orașului său, Timișoara, le veți putea admira pe simezele Galeriei Pygmalion de Casa Artelor timp de o lună.

(w882)

În anul 2023, Europa are trei capitale culturale – Timișoara în România, Veszprem în Ungaria și Elefsina în Grecia.

Seria de reportaje „Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii", produsă de Ionela Gogoţ şi Florin Mihoc, la Studioul TVR Timişoara, va urmări pe parcursul întregului an evenimentele excepționale care se vor desfăşura în orașul de pe Bega.

Accentul se va pune pe evenimentele din Programul Cultural 2023, dar și pe alte spectacole importante care se vor desfășura sub egida teatrelor, filarmonicii, muzeelor și a altor instituții care întregesc rețeaua culturală a orașului. Cu această ocazie, telespectatorii TVR vor descoperi memoria și identitatea Timișoarei, trăsături prin care orașul se definește și care îl fac unic între metropolele europene.

Emisiunea „Timişoara-Capitală Culturală Europeană” o puteţi urmări:

TVR Timișoara în fiecare joi, de la ora 18.30.

TVR 3 prezintă emisiunea sâmbăta, de la ora 8.00, iar la TVR Internațional, de la ora 12.30.

La TVR Cultural, de luni până vineri, de la ora 12.30.

La TVR INFO, vineri, de la orele 22.00 și 22.30.

19:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Rinita alergică, tratament și prevenție

Invitat: dr. Iulia-Mihaela Hobeanu, medic primar ORL, dr. în ştiinţe medicale, Spitalul Clinic de Urgența Sf. Pantelimon, București

Rinita alergică este o reacție la polen, mucegai, blana animalelor, praful de casă și lista poate continuă. Persoanele afectate strănută, au nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, dureri în gât. Aflăm când este necesar să megem la medic și ne informăm despre sinuzită și otită, care sunt complicații ale rinitei alergice dar și ce remedii naturale pot ajuta în tratarea lor.

*Sedentarismul şi durerile lombare

Invitat: dr. Andreea Mitulescu, medic primar medicină fizică și reabilitare, şef secție Recuperare Medicală, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga

Când petrecem mai mult de 6 ore pe zi în șezut sau întins, fără mișcare fizică în viața cotidiană, avem un comportament sedentar. De-a lungul vieții, peste 80% din populația globului dezvoltă un episod de durere lombară care debutează, de obicei, la efort. Durerile lombare pot fi rezultatul unui traumatism, a unei posturi incorecte sau a acumulării de stres la nivelul coloanei vertebrale. Drumețiile sunt sănătate pentru creier și trup. E bine să evităm mersul grăbit, să fim atenți la respirație, să știm cum călcăm și cum îndoim genunchii...O durere lombară poate să apară în urma unei mișcări greșite care poate face imposibilă aplecarea trunchiului. Netratată corespunzător, ne poate imobiliza.

*Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Invitat: din Franţa, dr. Liviu Serb, şef serviciu Endocrinologie-Diabetologie-Nutriţie, Mulhouse. România este printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, un flagel care, la nivel global, afectează sute de milioane de oameni. Studiile arată că, până în 2050, cazurile s-ar putea dubla. Odata diagnosticat, este esenţial să gestionăm glicemia pentru a evita complicaţiile. Prevenția e ideal să înceapă încă din copilărie, prin practicarea sportului și formarea educației alimentare a copilului (mese organizate, evitarea dulciurilor şi a sucurilor carbogazoase).

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Producător Monica Ancuţa

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, este difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, revedem o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, sedentarism ...

 

#tvri