loader
Foto

Galerie foto

„Darclee”, despre viaţa şi iubirile unei artiste, vineri la TVR Internaţional

TVR Internaţional a difuzat vineri, 18 septembrie, de la ora 14:00 şi în reluare de la 00:40, filmul biografic despre soprana care a marcat viaţa muzicală internaţională de la sfârşitul secolului al XIX-lea, Hariclea Darclée.

 

Filmul românesc la TVRi

Tânăra Hariclea Hartulari, născută la Brăila, încearcă să se afirme în Bucureşti, unde atrage atenţia şi susţinerea cercurilor muzicale. După ce ajunge la Paris, compozitorul Charles Gounod îi oferă rolul Margaretei din opera „Faust” şi îi sugerează numele de scenă Darclée.

Anii de glorie pe marile scene lirice ale lumii sunt încununaţi de rolul din Tosca”, operă în care Giacomo Puccini a compus special pentru ea aria „Vissi d'arte”.

(w235) Hariclea DPuccini o considera pe Hariclea Darclée una dintre cele mai bune soprane ale epocii. Premiera operei „Tosca" se bucură de un mare succes. Aria „Vissi d'arte” este reprezentativă pentru viaţa Haricleei Darclée, ea trăind deopotrivă pasiunea pentru artă şi iubirea.

La începutul secolului XX, la Genova erau lansate parfumuri cu numele ei, precum „Essenza Darclée” doamnele elegante se inspirau din vestimentaţia artistei. Este primadonna pe scena teatrelor de operă din toată lumea, din Buenos Aires la Moscova, Milano şi Madrid.

După primul Război Mondial, Hariclea Darclée  se retrage de pe scenă, în plină glorie. Moare în 1939 la Spitalul Filantropia din Bucureşti.

(w235) Hariclea DPrimul film al regizorului Mihai Iacob este „Aurel Vlaicu - Povestire cinematografică”. Urmează „Blanca”, prima ecranizare după o operă de Mihai Eminescu. Tot el realizează şi prima biografie din cinematografia românească, filmul „Darclée”, turnat în 1960, după viața cântăreţei  Haricleea Darclée, cu Silvia Popovici în rolul principal, alături de Victor Rebengiuc, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Critea Avram, Geo Barton, Jules Cazaban, Ion Dichiseanu, Toma Dimitriu, Fory Etterle, Ion Manu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Amza Pellea, Eugenia Popovici. Avea  să devină  cel mai cunoscut film al său, cu care a reprezentat România la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 1961.

În 1963, Mihai Iacob realizează filmul „Străinul” dupa romanul scriitorului Titus Popovici, cu Radu Beligan, Colea Rautu, Flavia Buref.

Cu ocazia unei călătorii de documentare în SUA, regizorul cere azil politic şi se stabileşte la Los Angeles, unde a murit în 2009.

După o jumătate de secol de la moartea Haricleei Darclée, soprana Mariana Nicolesco îi aduce un omagiu creând, la Brăila, Festivalul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”.

***

Filmele pot fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri