loader
Foto

Galerie foto

Cristi Marinescu, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 3 aprilie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional a fost prezentată o poveste cu rock românesc din Danemarca.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Ca şi fratele său, Cristi a studiat pianul… până când a descoperit chitara – momentul în care a fost „arestat” de rock. Până la Voltaj, prima trupă de nivel naţional în care a evoluat, chitaristul a cântat cu Atomic, Quartz şi Harap Alb, inclusiv cu membri de la etalonul optzecist Iris. În paralel, a fost alături de voga hard rock din anii ’70 până a gustat din... heavy-metal. „Şcoli elementare” cu mulţi colegi notorii, urmate de „studiile superioare” alături de celebrii Roşu şi Negru!

(w882) AfiÅŸ Volt

(w882) Chitarist
Cristi Marinescu, chitarist la Voltaj

(w882) Voltaj cu
Cristi Marinescu, chitarist la Voltaj

(w882) Harap-Alb
Harap-Alb reloaded

În 1988, Cristi era deja chitarist principal în supergrupul lui Liviu Tudan, în perioada cea mai neagră a regimului comunist. Nu mai cânta muzica sa favorită, în schimb se putea întreţine din pasiunea lui de o viaţă, respectiv din ceea ce ştia să facă cel mai bine. În acelaşi timp, fratele său, absolvent de Conservator, pleca la o bursă în Germania Democrată şi reuşea astfel să scape de regimul politic din România.

După 1989, chitaristul a continuat, alături de lider, în zona mai comercială, pop-rock, fără a abdica de la calitate. Când cele mai mari grupuri autohtone de gen au plecat în străinătate sau au întrerupt activitatea muzicală, Cristi a trecut cu Liviu Tudan în studiouri. Live (şi nu numai), a revenit la heavy metal, alături de proiectul MS fondat de vechiul coleg şi prieten, bateristul Doru Istudor. În paralel, Marinescu a înregistrat cu Adi Constantinescu mai multe discuri de standarde rock, plus unul de compoziţii proprii.

(w882) RoÅŸu ÅŸi
Roşu şi Negru la Costineşti

Dar, urmând trendul familiei, Cristi a fost nevoit să pună punct rockului românesc. Chitaristul este stabilit la Aalborg de şase ani, acolo unde şi-a dus toate amintirile muzicale din România, nu puţine (inclusiv instrumente). În ţara sa natală cântase ultima dată pentru TVR Cultural, atunci când se hotărâse să plece. În Danemarca nu e o scenă rock precum în celalalte ţări scandinave, ceea ce nu-l deranjează în planul său de a reveni în muzică. Prin urmare, concertul de rămas bun din 2009 are un post-scriptum în emisiunea „Lumea şi Noi”. Sau un nou început!

(w882) Disc compo

Un reportaj de Doru Ionescu!

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

 
Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care discutăm despre efectele exceselor de sărbători, tratarea bolilor de oase și legătura ...

Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

 

#tvri