loader

“Chipurile României” la “Corespondent TVRi”

Joi, 24 mai, de la ora 21:30, la TVR Internaţional i-am cunoscut pe cei care prezintă lumii, în activităţile lor, frumuseţile şi valorile cultural-artistice ale României.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Înainte de Ziua Românilor de Pretutindeni vă invităm să vizionați o editie de colecție a emisiunii Corespondent TVR Internațional şi să-i cunoaşteţi pe câțiva dintre oamenii care promovează prin activitatea lor, imaginea României în lume.

Începând din luna aprilie, TVR Internațional difuzează o nouă serie de documentare, care ne arată Chipurile României. Realizatorul seriei este un cunoscut jurnalist britanic care crede că România este una dintre cele mai frumoase țări din lume.

(w882)

Charlie Ottley – jurnalist, realizator Flavours of Romania

(w882)

Charlie Ottley şi Oana Mihai – coproducător Flavours of Romania

Îl cunoaștem în această ediție pe acela care, prin traducerile sale, i-a făcut pe americani să cunoască și să  îndrăgească poezia lui Eminescu. Promovează de ani buni, prin asociația pe care a înființat-o,  valorile culturale romanesti peste ocean.

(w882)

Adrian George Sahlean – filolog și traducător

L-am invitat în studioul TVR Internațional pe unul dintre cei mai apreciați istorici de artă români din străinătate. Eseist remarcabil, a scris numeroase lucrări de istorie și istoria artei.

(w882)

dr. Gabriel Badea-Păun, istoric de artă

O altă biografie impresionantă completează emisiunea specială la care vă invităm în această săptămână. A avut o carieră internațională impresionantă în calitate de soprană, a devenit ulterior o profesoară strălucită și a trecut cu ușurință de la muzică la literatură fără să renunțe de fapt la niciuna dintre ele.

(w882)

Elena Dumitrescu Nentwig – scriitoare şi Ionel Candea – istoric, Membru corespondent al Academiei Române și  manager al Muzeului Brăilei „Carol I”

***

Corespondent TVRi promovează evenimentele și realizările românilor de pretutindeni, aducându- i astfel mai aproape de România.

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită, la ora difuzării, online pe TVR+.

23:15 Nocturne

*Invitată Ioana Grinţescu

Moderator şi realizator Marina Constantinescu

Producător Oana Cucuruzeanu

0:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Masacrul de la Fântâna Albă-1 aprilie 1941

La 1 aprilie, 1941 un grup de peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrauții-de-Sus, Patrauții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni), purtand in fața icoane, prapuri și cruci din cetina, a format o coloana pașnica, și s-a indreptat spre noua granița sovieto-romana, la Fantana Alba. In poiana Varnița, la circa 3 km de granița romana, granicerii sovietici i-au somat sa se opreasca. Dupa ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras in plin cu mitraliere, incontinuu, secerandu-i. Supraviețuitorii au fost urmariți de cavaleriști și spintecați cu sabia. Dupa masacru a fost declanșata o operațiune vasta de represalii. Astfel, in noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de romani au fost ridicați din casele lor și deportați in Siberia și Kazahstan.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

O coproducţie TVR-APTR

 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Deceniul ascuns (I)

Deceniul ascuns (I)

publicat: marţi, 01 iulie 2025

Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze ...

 

#tvri