loader
Foto

Cap Compas: Kos - Silabe în piatră

An de an sute de mii de turiști revin pe pămantul Eladei, ţinutul zeilor care încă își fac simțită prezenţa, chiar dacă este simbolică. Urmăriți un nou sezon al emisiunii de călătorie „Cap Compas” pentru a afla despre locuri fabuloase, încărcate de istorie și despre oameni care ne spun povești.    

 

Locurile alese pentru temple sau evenimente mitologice sunt atât de numeroase, încât abia îți ajung 10-15 ani să ajungi la fiecare în parte.

Orașul Kos, capitala plină de viață a insulei și principalul port pentru acostarea marilor ambarcațiuni este împanzit cu monumente din epoca greacă, romană și bizantină, edificii care inspiră uimire la fiecare pas.

Asklepionul din Kos, locul unde se căuta vindecarea trupească și cea sufletească, a atins apogeul încă din vremea lui Hipocrate, celebrul medic antic, care își iniția discipolii în tainele bolilor umane și își trata pacienții prin metode inovatoare, unele dintre acestea valabile si în zilele noastre. O agora veche, un teatru roman, platanul lui Hipocrate devin repere călăuzitoare care catalizează privirea și gândurile.

Aproape oriunde ai merge, poți fi sigur că pășești pe o fărâmă din trecut.

O cale care redesenează, iar și iar, pentru fiecare călător, posibilitatea unei povești sau a alternativei de a rămâne să înțelegi arhitectura acestei basilici Sf. Stefanos, ori să-ți așterni la picioare nisip catifelat având strălucirea aurului și de ce nu …la capăt de zi… să te cufunzi în apusuri care îți taie respirația.

Fără pasiuni umanitatea s-ar stinge, aşa că suntem obligaţi să le întreținem.

Este, poate, locul unde nu se poate separa, raţional, iubirea de viaţă și temerea de moarte. Tradițiile și obiceiurile acestui popor îmbinate cu arhitectura și istoria țării fac din această insula o veritabila evadare culturală, un refugiu insolit într-o lume vibrantă și colorată care te inspiră.

TVR Internațional vă invită la un documentar de călătorie în insula Kos, duminică, 27 octombrie, de la ora 16.30.

***

Producător: Elena Dinu

Credit foto: Arhiva emisiunii „Cap Compas”/Elena Dinu

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri