loader
Foto

Blefaroplastia, sechelele post Covid și echilibrul energetic

„Un doctor pentru dumneavoastră” vă propune să revedeți, în 3 și în 4 noiembrie, de la ora 19:00, la TVRi, două ediții cu informaţii de actualitate despre: urgenţele oftalmologice, blestoplastie, sechelele post-covid și sănătatea pielii.

 

Măriuca Mihăilescu

Miercuri, 3 noiembrie

*Urgențe oftalmologice

Invitat: conf. dr. Marian Burcea, medic primar oftalmolog, manager Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, București

(w882) un doctor

Într-o perioadă tulbure și dificilă este extrem de important să știm ce reprezintă o urgență oftalmologică pentru a evita aglomerarea spitalelor. De exemplu, ochiul roşu însoţit de durere, eventual cu o scădere a acuităţii vizuale, este o situaţie de urgenţă. La urgențe oftalmologice se încadrează și traumatismele oculare dobândite în urma accidentelor rutiere, la joacă sau la locul de muncă.

*Blefaroplastia, chirurgia ploapelor

Invitat: din Germania, prof. dr. Alina Frățilă, medic primar dermatolog, specializare în chirurgie estetică

(w882)

Pleoapele cu un aspect căzut diminuează din câmpul vizual și deranjează din punct de vedere estetic. Blefaroplastia, corectarea pleoapelor căzute, este o procedură care elimină excesul de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor. De peste 25 de ani, invitata noastră utilizează, cu succes, fără complicații, o tehnică operatorie inovatoare.

*Sănătate din natură: Beneficiile morcovilor

Medicul Mihaela Bilic vorbeşte despre calitățile terapeutice ale morcovului. Secţionând un morcov descoperim asemănarea cu ochiul uman. Studiile au arătat că substanţele active din morcov și consumul alimentelor bogate în vitamina A reprezintă un factor deosebit de important în ceea ce privește sănătatea ochilor.

Previn sau ameliorează nictalopia (cecitatea nocturnă – adică incapacitatea de a vedea în întuneric). Cei 3 antioxidanți puternici din morcovi - betacaroten, luteină și zeaxantină, pot preveni instalarea afecțiunilor oftalmologice cum ar fi degenerescența maculară la persoanele în etate. Morcovii conțin potasiu, care poate fi un aliat în menținerea sănătății inimii, prin contribuția la relaxarea vaselor de sânge și reducerea riscului apariției hipertensiunii. Sunt recomandati și în curele de slăbire dând senzația de sațietate și pot sustine sistemul imunitar printr-o cantitate importanta de vitamina C. Nu în ultimul rând, introducerea morcovilor în meniul zilnic, poate proteja pielea împotriva efectelor nocive ale razelor UV.

Joi, 4 noiembrie

*Sechelele post Covid și echilibrul energetic

Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă

(w882) flori

Psihicul joacă un rol primordial în apariția bolilor corpului. Să reglăm echilibrul energetic care poate menține imunitatea în echilibru mai ales dacă am avut Covid. După infecția cu SARS-CoV-2, pot persista sechele cum ar fi oboseală psihică și fizică, stare de tristețe, anxietate, lipsă de comunicare, dureri inexplicabile pe corp, mai ales dureri musculare, transpirații în zona capului, lipsă de concentrare, probleme gastrice, lipsa poftei de măncare, afectarea pe termen lung a mirosului și a gustului, stări de dezechilibru datorate lipsei de oxigenare. La persoanele care au avut și pneumonie, stările de oboseală sau transpirație sunt mai profunde. Pentru fiecare caz în parte, se poate încerca o terapie personalizată, non-invazivă.

*Pielea indică starea de sănătate

Invitat: din Germania, dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatologie–alergologie

(w882)

Pielea, cel mai mare organ al corpului ne apără de bacterii, virusuri și reglează temperatura corpului. Aceasta poate fi atacată și există riscul să apară diferite afecțiuni care pot fi amplificate de stres: eczeme, herpesuri, neurodermite. De asemenea, alergiile de sezon și intoleranțele pot afecta epiderma.

*Sănătate din natură: Beneficiile cruciferelor

Nutriţionistul Alina Epure vorbeşte despre crucifere, super alimente cunoscute din cele mai vechi timpuri, cu o varietate de beneficii pentru sănătate.

***

Moderator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv Dan Cadar

Producător tv Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri