„Un doctor pentru dumneavoastră” vă propune să revedeți, în 3 și în 4 noiembrie, de la ora 19:00, la TVRi, două ediții cu informaţii de actualitate despre: urgenţele oftalmologice, blestoplastie, sechelele post-covid și sănătatea pielii.
Miercuri, 3 noiembrie
*Urgențe oftalmologice
Invitat: conf. dr. Marian Burcea, medic primar oftalmolog, manager Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, București
Într-o perioadă tulbure și dificilă este extrem de important să știm ce reprezintă o urgență oftalmologică pentru a evita aglomerarea spitalelor. De exemplu, ochiul roşu însoţit de durere, eventual cu o scădere a acuităţii vizuale, este o situaţie de urgenţă. La urgențe oftalmologice se încadrează și traumatismele oculare dobândite în urma accidentelor rutiere, la joacă sau la locul de muncă.
*Blefaroplastia, chirurgia ploapelor
Invitat: din Germania, prof. dr. Alina Frățilă, medic primar dermatolog, specializare în chirurgie estetică
Pleoapele cu un aspect căzut diminuează din câmpul vizual și deranjează din punct de vedere estetic. Blefaroplastia, corectarea pleoapelor căzute, este o procedură care elimină excesul de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor. De peste 25 de ani, invitata noastră utilizează, cu succes, fără complicații, o tehnică operatorie inovatoare.
*Sănătate din natură: Beneficiile morcovilor
Medicul Mihaela Bilic vorbeşte despre calitățile terapeutice ale morcovului. Secţionând un morcov descoperim asemănarea cu ochiul uman. Studiile au arătat că substanţele active din morcov și consumul alimentelor bogate în vitamina A reprezintă un factor deosebit de important în ceea ce privește sănătatea ochilor.
Previn sau ameliorează nictalopia (cecitatea nocturnă – adică incapacitatea de a vedea în întuneric). Cei 3 antioxidanți puternici din morcovi - betacaroten, luteină și zeaxantină, pot preveni instalarea afecțiunilor oftalmologice cum ar fi degenerescența maculară la persoanele în etate. Morcovii conțin potasiu, care poate fi un aliat în menținerea sănătății inimii, prin contribuția la relaxarea vaselor de sânge și reducerea riscului apariției hipertensiunii. Sunt recomandati și în curele de slăbire dând senzația de sațietate și pot sustine sistemul imunitar printr-o cantitate importanta de vitamina C. Nu în ultimul rând, introducerea morcovilor în meniul zilnic, poate proteja pielea împotriva efectelor nocive ale razelor UV.
Joi, 4 noiembrie
*Sechelele post Covid și echilibrul energetic
Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă
Psihicul joacă un rol primordial în apariția bolilor corpului. Să reglăm echilibrul energetic care poate menține imunitatea în echilibru mai ales dacă am avut Covid. După infecția cu SARS-CoV-2, pot persista sechele cum ar fi oboseală psihică și fizică, stare de tristețe, anxietate, lipsă de comunicare, dureri inexplicabile pe corp, mai ales dureri musculare, transpirații în zona capului, lipsă de concentrare, probleme gastrice, lipsa poftei de măncare, afectarea pe termen lung a mirosului și a gustului, stări de dezechilibru datorate lipsei de oxigenare. La persoanele care au avut și pneumonie, stările de oboseală sau transpirație sunt mai profunde. Pentru fiecare caz în parte, se poate încerca o terapie personalizată, non-invazivă.
*Pielea indică starea de sănătate
Invitat: din Germania, dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatologie–alergologie
Pielea, cel mai mare organ al corpului ne apără de bacterii, virusuri și reglează temperatura corpului. Aceasta poate fi atacată și există riscul să apară diferite afecțiuni care pot fi amplificate de stres: eczeme, herpesuri, neurodermite. De asemenea, alergiile de sezon și intoleranțele pot afecta epiderma.
*Sănătate din natură: Beneficiile cruciferelor
Nutriţionistul Alina Epure vorbeşte despre crucifere, super alimente cunoscute din cele mai vechi timpuri, cu o varietate de beneficii pentru sănătate.
***
Moderator Măriuca Mihăilescu
Jurnalist tv Dan Cadar
Producător tv Monica Ancuța
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.