loader
Foto

Comedia „Berliner", sâmbătă la TVR Internațional

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 23.30, la TVR Internațional, vă propunem comedia „Berliner", regizată de Marian Crișan în 2020.

 

Filmul românesc la TVRi

Viorel, un tractorist liniștit și cumsecade dintr-un orășel din vestul României, se întâlnește cu Mocanu, un politician aflat în campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, care rămâne blocat în provincie, după defectarea autoturismului. Mocanu este găzduit în casa lui Viorel, iar politicianul își va continua campania în micul oraș unde pune la cale un plan cameleonic.

Regizorul Marian Crișan a spus despre filmul său, citat de aarc.ro: Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci când se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetățenii sunt atrași, manipulați și apoi uitați din nou până la următoarele alegeri. Se întâmplă pretutindeni, desigur, dar pe mine m-a interesat să observ alegerile într-un orășel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre  locurile unde, după cum ne amintim, și „morții pot să voteze”(…) Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul, care ne spun ce să mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să gândim, cu cine să votăm. (...) Berliner este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta.

Premiul pentru cel mai bun producător al anului a fost primit de Anca Puiu și Marian Crișan, pentru acest film, la IPIFF 2022 (Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți).

(w882)Dana Medar a notat, conform aarc.ro: Regizorul și scenaristul Marian Crișan ... mărturisește că l-a avut în minte pe Ion Sapdaru pentru partitura lui Mocanu. Crișan a vrut să filmeze la Salonta, pentru că este orașul lui natal, și a fost ajutat de toată suflarea, iar mulți actori sunt de la Teatrul Regina Maria din Oradea.

În comedia lui Crișan joacă Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociş, Ioana Chițu. Scenariști au fost Gabriel Andronache și Marian Crișan. Titlul filmului este inspirat de afirmația „Ich bin ein Berliner”, pe care președintele SUA John F. Kennedy a spus-o în 1963, în timpul unei vizite la Berlin. Pentru rolul său din Berliner, Maria Junghietu a fost nominalizată în 2022 la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

(w882)Imaginea a fost realizată de Oleg Mutu, experimentatul și multipremiatul în ultimii 20 de ani director de imagine și producător, originar din Republica Moldova.

***

Credite foto: Arhiva TVR, aarc.ro

Surse: Program TVR, aarc.ro

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

12:00 Articolul VII (R)

* Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România

Invitat: Adrian Curaj, director general, Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Moderator si realizator Mihaela Crăciun

Redactori: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu si Mihaela Iamandei

(Reluare)

13:00 Universitaria

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri