loader
Foto

Modificări post-Brexit în procedura de divorţ

La TVR Internațional în cadrul emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, ați putut afla la INFO TVRi care sunt modificările post-Brexit în procedura de divorţ, în Marea Britanie.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

TVR Internațional vă aduce în atenție informații utile, oferite de specialiști în diverse domenii de activitate, invitați ai emisiunilor dedicate românilor de pretutindeni.

INFO TVRi: Modificări post-Brexit în procedura de divorţ, în Marea Britanie

Andreea Anca Moscovici, avocat român în Marea Britanie, explică în emisiunea „Avocatul dumneavoastră” care sunt modificările în procedura de divorţ, introduse de la 1 ianuarie 2021.:

„La motivele privind jurisdicția Curții din Marea Britanie, de a soluționa cereri de divorț a fost adăugat domiciliul părților. În conformitate cu o decizie recentă a Curții din Marea Britanie, a fost stabilit că este suficient să faci dovada că ai locuit pe teritoriul Marii Britanii cel puțin 6 sau 12 luni înainte de data inițierii petiței de divorț şi să fi fost pe teritoriul Marii Britanii la data inițierii.

O altă problemă importantă ce trebuie să fie luată în considerare este recunoașterea deciziei de divorț pronunțate în Marea Britanie de către alt stat membru European. Desigur, înainte de Brexit, Regulamentul European Bruxelles II recunoștea automat divorțul pronunțat într-un alt stat al UE. Acest lucru nu mai este valabil pentru divorțurile începute la 1 ianuarie 2021, sau ulterior, în Marea Britanie. Acum, pentru ca divorţul pronunţat în Marea Britanie să fie recunoscut automat într-o altă ţară, ar trebui ca aceasta să fie parte a Uniunii Europene, precum şi parte la Convenția de la Haga, din 1970, privind recunoașterea divorțului.

România nu este parte semnatară la Convenția de la Haga din 1970, însă a implementat în codul de procedură civilă procedura recunoașterii deciziilor străine, denumita Exequatur.

Pentru recunoașterea în România a hotărârii de divorţ pronunţate în Marea Britanie, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

* hotărârea este definitivă în statul unde a fost pronunțată

* instanța respectivă a fost competentă să pronunțe hotărârea

*  statele își recunosc reciproc hotărârile judecătorești

Cererea de recunoaștere a hotărârii de divorţ trebuie să respecte cerințele prevăzute de Codul de procedură civilă pentru întocmirea cererilor, fiind similară unei cereri de chemare în judecată.

Pentru recunoaşterea hotărârii de divorţ, este competent tribunalul de la locul de domiciliu al pârâtului. Dacă nu se poate determina tribunalul competent, cererea va fi judecată la Tribunalul București.

Petiționarul va trebui să depună următoarele acte alături de cererea de recunoaștere:

●      Copia hotărârii străine prin care se aplica apostila de la HAGA

●      Dovada că hotărârea este definitiva, care poate rezulta din orice document separat, emis de curtea care a pronunțat, sau direct pe hotărâre

●      Dovada că citația și actul de sesizare al instanței au fost predate pârâtului

●      Orice alt document care să probeze că hotărârea străină îndeplinește condițiile de recunoaștere

●      Acte privind numele purtat după căsătorie

●      copie C.I./pașaport

●      dovada plătii taxei judiciare de timbru

***

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

Producător: Angela Avram

12:00 Investiţi în România! (R)

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)

13:00 Europa mea

Producător Gabriel Giurgiu

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri