loader
Foto

Avocați pentru refugiați

Luni, 7 martie, ora 21.00, Angela Avram v-a invitat să urmăriți o ediție specială a emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, dedicată refugiaților din Ucraina.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

Invitați:

  • Avocat Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România
  • Avocat Florin Andreicuț, Decan Baroul Maramureș
  • Avocat Liviu Mihai, Decan Baroul Suceava
  • Avocat Alexandru George Lazar, membru al Baroului din Barcelona

În noaptea de 23 spre 24 februarie Rusia a început operațiunile militare împotriva Ucrainei.

Acțiuni ale avocaților din România au fost aduse în fața dumneavoastră în ediția emisiunii „Avocatul dumneavoastră” din 7 martie.

În 25 februarie 2022, Președintele UNBR, Traian Briciu, a convocat ședință de urgență a membrilor Comisiei Permanente a UNBR pentru a stabili măsurile de sprijin pentru refugiații din Ucraina.

În 27 februarie 2022, Președintele UNBR a convocat întâlnire de urgență cu toți decanii barourilor din țară pentru a culege la cald problemele din teritoriu și pentru a continua punerea în practică a măsurile de sprijin juridic și umanitar pentru refugiați.

Decanii barourilor Maramureș, Suceava, Arad, Satu-Mare, Botoșani, Mureș, Cluj, Iași, București, Bistrița-Năsăud, Constanța, Galați, Tulcea, Neamț, Dolj, Ilfov au transmis fotografii și informații cu acțiunile de ajutor de la fața locului.

Mobilizarea avocaților din țară a fost imediată și s-a desfășurat la foc continuu.

În 3 martie 2022, UNBR a lansat, în cadrul campaniei Avocați pentru Refugiați, un ghid bilingv româno-ucrainean, telefon verde dedicat exclusiv cetățenilor ucraineni și o listă a avocaților care pot oferi asistență juridică gratuită.

Lista este actualizată în continuu cu avocați vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă și ucraineană.

Ghidul conține informații despre:

- condițiile de trecere a frontierei către România;

- statutul de refugiat/protecție subsidiară și cererea de azil;

- drepturile și obligațiile persoanelor care solicită azil;

- regimul solicitanților de azil minori;

- alte persoane care beneficiază de protecție.

Telefonul verde este +4 0374025000.

Acțiunile avocaților pot fi consultate la punctul de informare de pe site-ul UNBR: Avocați pentru Refugiați.

Acestea au constat în: prezența la fața locului a avocaților pentru sprijin juridic și umanitar. Avocații au împărțit pliante tipărite cu Ghidul bilingv româno-ucrainean, au organizat strângere de fonduri și alimente, au colaborat cu primăriile pentru gestionarea cât mai coerentă și rapidă a măsurilor de sprijin, inclusiv transport, hrană, adăpost.

Aproape 200 de avocați români vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, maghiară, rusă și ucraineană s-au înscris pe lista UNBR pentru a asista voluntar refugiații.

Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO s-a alăturat campaniei „Avocaţi pentru refugiaţi” a Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Ambasadorul României în Insulele Baleare, Alexandru Lazăr și avocați voluntari din Baroul Barcelona s-au alăturat Uniunii Naționale a Barourilor din România pentru a crea un grup de bune practici pe problema refugiaților. Avocații spanioli s-au implicat voluntar în acțiunile din Lesbos (Grecia), în perioada crizei refugiaților din Siria.

***

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

***

Avocatul dumneavoastră” este emisiunea în care membrii diasporei române află detalii despre aplicarea sau modificarea legilor din România. Invitaţii, specialişti şi reprezentanţi de seamă ai domeniilor puse în discuţie răspund atât la întrebările telespectatorilor, cât şi la cele ale moderatoarei Angela Avram.

Producător: Angela Avram

19:00 Cursa prin istorie (R)

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

(Reluare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri