loader
Foto

Galerie foto

„Auschwitz 76”, în topul vizualizărilor pe canalul de YouTube al TVR | VIDEO

„Amintiri din Infern – Auschwitz 76”, cel mai recent episod al seriei Amintiri din Infern, difuzat de TVR Internațional în 30 ianuarie a.c, a înregistrat un record de vizualizări pe canalul oficial de YouTube al TVR.

 

Episodul Amintiri din Infern – Auschwitz 76 a fost dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

După nici 10 zile de la postarea pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române, documentarul a adunat peste 79.300 de vizualizări și numărul este în creștere.

Auschwitz 76” spune povestea de viață a doi supraviețuitori ai Holocaustului deportați la Auschwitz din Oradea. Tereza Mozes și Ladislau Roth, doi oameni trecuți de 100 de ani fiecare, au acceptat să dea mărturie despre calvarul prin care au trecut ei și familiile lor acum 76 de ani.

Culisele filmărilor ne sunt dezvăluite de Aura Dobre, realizator al seriei Amintiri din Infern.

„Când am început, în 2015, seria Amintiri din Infern nu ne-am gândit la rating sau vizualizări record. Ne-am gândit doar să spunem istoria așa cum a fost și cum au trăit-o câțiva dintre semenii noștri. Am filmat în România, în Polonia (la Auschwitz), în Israel, iar colegii noștri de la BucPress TV din Cernăuți ne-au ajutat cu imagini din Bucovina de Nord și din Moghilev, peste Nistru”, povesteşte Aura Dobre.

(w882) amintiri d

„Nu este ușor să filmezi despre Holocaust, mai ales când ai în față persoane de 90-100 de ani care ne privesc în ochi și care, pentru a răspunde la întrebările noastre, se întorc în cea mai neagră perioadă a vieții lor. Nu e deloc ușor pentru reporter să-și țină emoțiile și lacrimile în frâu când omul din fața ta spune cum a fost smuls din mâna mamei pe rampa trierii de la Birkenau sau cum fratele, de nici 10 ani, a murit de foame în Transnistria. E copleșitor și greu de dus... Dar ne-au ajutat dorința acestor oameni de a spune adevărul despre un timp al istoriei încă necunoscut”, spune Aura.

(w882) yad vashem

„De 70 de ani vă aștept să vă spun prin ce am trecut”

La Nahariia, în Nordul Israelului, aproape de granița cu Libanul, unul dintre supraviețuitori i-a mărturisit realizatoarei, încă de la ușă: . „La Tel Aviv o doamnă trecută de 85 de ani, după ce făcuse dializă, ne-a aștepat două ore în holul hotelului în care eram cazați ca să venim de la o altă filmare. Am filmat interviul în camera de hotel transformată ad hoc în studiu de televiziune... Doamna a plecat dintre noi la scurt timp de la difuzarea interviului...

Toate aceste episoade sunt dedicate acestor oameni și memoriei celor care au plecat între timp, al căror destin a fost să treacă prin infernul lagărelor de exterminare, să supraviețuiască, să ia viața de la capăt și să fie învingători.

Vizualizările record ale episodului Auschwitz 76 ne demonstrează că munca noastră, a fiecărui membru al echipei implicată în realizarea acestor documentare nu a fost în zadar. Demonstrează că mesajul transmis de supraviețuitori și de rudele lor a ajuns să fie cunoscut de cât mai mulți oameni. Pentru că ororile trecutului să nu se mai repete.

Pentru cei care ne-au urmărit și ne urmăresc un mare MULŢUMESC cu recunoștință!

Vom reveni în vara 2021 cu o altă serie de episoade despre Pogromurile de la Iași, Dorohoi, București și despre supraviețuitorii din Trenurile Morții”, încheie Aura Dobre.

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri