loader
Foto

„Articolul VII": România şi patrimoniul umanității

Miercuri, 13 octombrie, de la ora 21:00, „Articolul VII" v-a propus o ediție referitoare la participarea României la Expo 2020 Dubai și la deschiderea expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” la Madrid.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

În studioul de la TVR Internațional a fost Daniela Gîtman, secretar de stat pentru relații interinstituționale, Ministerul Afacerilor Externe.

(w882)

În prima parte a emisiunii, realizatorul Mihaela Crăciun a discutat despre participarea României la Expo 2020 Dubai cu un pavilion național dezvoltat în jurul conceptului „New Nature”. Este vorba despre o abordare creativă în tratarea uneia dintre temele cele mai problematice ale umanității: sustenabilitatea.

(w882)

„Conceptul pavilionului României își propune să prezinte vizitatorilor o imagine cât mai coerentă a ansamblului de inter-relații dintre mediul înconjurător, resurse, oameni și comunități. Dimensiunea interactivă a pavilionului oferă vizitatorilor oportunități de conectare prin instrumente și aplicații digitale la diversitatea patrimoniului natural și cultural al României” – declară  Ferdinand Nagy, comisarul general al Pavilionului României la Expo 2020 Dubai, care va fi prezent în cadrul emisiunii.


În partea a doua a dezbaterii, din Dubai am mers la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, unde este în plină desfăşurare Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”.

(w882)

„Sute de artefacte vorbesc despre zorii culturii și civilizației europene, despre specificul local, dar și despre o lume ce a fost mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi. Expoziția demonstrează că de mii de ani, de la începuturile civilizației pe continentul nostru și până la făurirea identității noastre naționale, istoria ne-a fost marcată de împletirea și influențarea reciprocă a civilizațiilor cu care locuitorii spațiului carpato-danubiano-pontic au venit în contact. Suntem rodul transformărilor profunde, al frământărilor de creație și al adaptării la noi și noi provocări, care au dat naștere, printre altele, unei culturi excepționale  – contribuitor valoros la patrimoniul umanității” - Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale.

(w882)

Despre expoziția care va putea fi vizitată gratuit până la finalul lunii februarie 2022, a vorbit şi Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău.

***

Realizator Mihaela Crăciun
Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola
Documentarist: Lilia Anghel

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri