loader
Foto

"Articolul VII": Lumina Sfântă în Bucovina

Mihaela Crăciun v-a invitat să urmăriți o ediție specială dedicată semnificației Sfintei Lumini și a Învierii lui Iisus Hristos în Bucovina, miercuri, 28 aprilie, ora 21.00, la TVR Internațional.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

„Să facem din Putna Ierusalim al neamului românesc şi din mormântul lui Ştefan altar al conştiinţei naţionale!” (Mihai Eminescu)

  • 150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni de la Putna
  • Frumuseţea eternă a Voroneţului
  • Troița cu icoana „Învierea Domnului” de la Aeroportul din Suceava
  • Prima sărbătoare de Paşte a Regelui Mihai de la Putna, după revenirea din exilul impus de comunişti

(w882) regele

Toate aceste subiecte au fost dezbătute cu invitatul Mihaelei Crăciun, Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, în emisiunea Articolul VII, miercuri, 28 aprilie, ora 21.00, la TVR Internațional și online, pe TVR+.

(w882) flutur

În 2009, în Sâmbăta Paștelui, la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava era adusă, pentru prima dată, Lumina Sfântă în Bucovina.

„De aici, delegații din Ucraina, Republica Moldova, din Ardeal, din Dobrogea, veneau să ia, Sfânta Lumină. Este un lucru care ne unește. Arată unitatea noastră în credință și că Bucovina a fost binecuvântată în fiecare an cu această Sfântă Lumină care este dăruită de Bunul Dumnezeu pentru sufletele noastre și viața noastră.” (Gheorghe Flutur)

(w882) troita aer

„Învierea, de unii a fost crezută, de alții a fost contestată. În susținerea Învierii a fost nevoie de argumente vii și de argumente mute. Printre argumentele vii se numără toți cei care l-au văzut pe Mântuitorul Isus Hristos Înviat, nu înviind. Printre argumentele mute se numără giulgiul de la Torino, mahrama Veronicăi, ștergarul de la Oviedo și Sfânta Lumină de la Ierusalim.” (Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic)

(w882) putna

Bucovina lui Eminescu este „ţara presărată cu biserici şi mânăstiri, zidite de luminaţii domni ai Moldovei”; „bucată de pământ, unde zac oasele domnilor noştri de la Dragoş Voievod până la Petru Rareş, cu sfânta cetate a Sucevei, scaunul domniei vechi cu ruinele măririi noastre”; „cea mai veche şi mai frumoasă parte a ţării noastre”.

***

Jurnalişti: Raluca Tudor şi Iulia Popescu

Regizor tv: Manuela Apostol

Realizator: Mihaela Crăciun

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri