loader
Foto

"Articolul VII": Lumina Sfântă în Bucovina

Mihaela Crăciun v-a invitat să urmăriți o ediție specială dedicată semnificației Sfintei Lumini și a Învierii lui Iisus Hristos în Bucovina, miercuri, 28 aprilie, ora 21.00, la TVR Internațional.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

„Să facem din Putna Ierusalim al neamului românesc şi din mormântul lui Ştefan altar al conştiinţei naţionale!” (Mihai Eminescu)

  • 150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni de la Putna
  • Frumuseţea eternă a Voroneţului
  • Troița cu icoana „Învierea Domnului” de la Aeroportul din Suceava
  • Prima sărbătoare de Paşte a Regelui Mihai de la Putna, după revenirea din exilul impus de comunişti

(w882) regele

Toate aceste subiecte au fost dezbătute cu invitatul Mihaelei Crăciun, Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, în emisiunea Articolul VII, miercuri, 28 aprilie, ora 21.00, la TVR Internațional și online, pe TVR+.

(w882) flutur

În 2009, în Sâmbăta Paștelui, la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava era adusă, pentru prima dată, Lumina Sfântă în Bucovina.

„De aici, delegații din Ucraina, Republica Moldova, din Ardeal, din Dobrogea, veneau să ia, Sfânta Lumină. Este un lucru care ne unește. Arată unitatea noastră în credință și că Bucovina a fost binecuvântată în fiecare an cu această Sfântă Lumină care este dăruită de Bunul Dumnezeu pentru sufletele noastre și viața noastră.” (Gheorghe Flutur)

(w882) troita aer

„Învierea, de unii a fost crezută, de alții a fost contestată. În susținerea Învierii a fost nevoie de argumente vii și de argumente mute. Printre argumentele vii se numără toți cei care l-au văzut pe Mântuitorul Isus Hristos Înviat, nu înviind. Printre argumentele mute se numără giulgiul de la Torino, mahrama Veronicăi, ștergarul de la Oviedo și Sfânta Lumină de la Ierusalim.” (Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic)

(w882) putna

Bucovina lui Eminescu este „ţara presărată cu biserici şi mânăstiri, zidite de luminaţii domni ai Moldovei”; „bucată de pământ, unde zac oasele domnilor noştri de la Dragoş Voievod până la Petru Rareş, cu sfânta cetate a Sucevei, scaunul domniei vechi cu ruinele măririi noastre”; „cea mai veche şi mai frumoasă parte a ţării noastre”.

***

Jurnalişti: Raluca Tudor şi Iulia Popescu

Regizor tv: Manuela Apostol

Realizator: Mihaela Crăciun

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)

5:30 Istorii de bun gust (R)

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri