loader
Foto

"Articolul VII": educația și cercetarea, cheia viitorului

Mihaela Crăciun v-a invitat să revedeți una din edițiile seriei de emisiuni "Articolul VII", dedicată educației și cercetării, miercuri, 3 februarie, de la ora 21.00, la TVR Internațional.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Iată invitații dezbaterii legate de educație și cercetare:

  • Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte al Complexului Educațional Lauder-Reut
  • Prof. Univ. Mircea Constantin Popescu, virusolog, cercetător în S.U.A.

(w500) Tova

Un alt subiect de interes al emisiunii este moștenirea Cajal. Printre discipolii Academicianului Nicolae Cajal, unul dintre marii savanţi români, este și cercetătorul Mircea Constantin Popescu, profesor la Princeton, care a lucrat la un vaccin personalizat pentru leucemie, din propriile celule stem ale pacientului.

(w500) DA

În afara unei cariere strălucite în cercetare, în SUA, unde s-a stabilit de 40 de ani, virusologul Mircea Constantin Popescu a dobândit și o experiență importantă în business, prin valorificarea practică a rezultatelor cercetării, cu studii în zona vaccinurilor personalizate anti-cancer.

„Mi-ar plăcea să creez un vaccin împotriva prostiei, lichelismului şi antisemitismului“, spunea academicianul Nicolae Cajal, cel care aborda stategia modestiei în discuțiile cu oamenii politici: „Cred că o să spun acum o mare prostie, dar o spun din suflet“.

(w500) Cajal

Moștenirea Cajal este dusă mai departe de nepoata academicianului, Dr. Catherine DeUgarte, între primii 10 medici în domeniul infertilității din SUA.

(w500) Deugarte

***

Director de imagine: George Negrilă

Regizor de emisie: Manuela Apostol

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri