loader
Foto

Galerie foto

Amintiri din Infern: Richard Armonn şi Shoshana Palmor

Miercuri, 9 martie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional ați urmărit cel de-al nouălea episod al seriei şi a opta poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

 

Lumea şi noi

Episodul este disponibil online pe TVR+.

Richard Armonn spune că, din păcate, Holocaustul din România a început cu uciderea unui membru al familiei sale din Dorohoi. Și amintirile triste se adună odată cu ”deschiderea”. Unchi, mătuși și veri deportați în Transnistria. Verișoara Ida care nu și-a mai găsit locul niciunde în lumea asta după ce părinții și sora ei au dispărut în fumul de la Auschwitz, în timp cee a își vizita familia de la București. Bunici, părinți și nepoții din București care nu bănuiau nimic din atrocitățile care se întâmplau în lagărele morții din Polonia ocupată.

Alături de povestea familiei Armonn vine izbitor de dură experiența Shoshanei Palmor, care avea opt ani când a fost deportată împreună cu familia în Transnistria. Toate aceste amintiri trăite direct sau indirect  aduc în fața telespectatorilor frânturi dintr-o istorie care pentru mulți pare un scenariu de film.

***

Amintiri din Infern

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Memorialul

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Mai multe detalii despre serie găsiţi AICI.

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri