loader
Foto

Galerie foto

Amintiri din Infern: Emil Schonberger și Shimon Baraban

Miercuri, 17 februarie, de la ora 20.30, am urmărit cel de-al şaselea episod al seriei şi a cincea poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Amândoi erau la vârsta adolescenței când totul s-a schimbat. Au fost luați din casele părintești, aruncați în ghetouri insalubre. Au fost forțați să călătorească spre nicăieri în vagoane pentru animale. Au fost rupți de părinții lor despre care n-au mai știut nimic din clipa în care au au fost aruncați pe rampa de la Auschwitz-Birkenau. Au supraviețuit printr-o minune ororilor din lagarul morții și au reușit să se întoarcă acasă. Cu sănătatea șubredă, fără familii și cu multe amintiri dureroase care nu s-au acoperit de uitare nici după mai bine de 70 de ani.

(w882) Emil Schon
Emil Schonberger

Fiecare dintre ei și-a construit o nouă viață. Familiile lor sunt numeroase și pline de speranță, bucurie și împlinire. Copiii și mai ales nepoții sunt mândria bunicilor care nu s-au lăsat răpuși de soartă. Ei, cei tineri, sunt dovada vie că bunicii lor au avut puterea să se întoarcă din infern și să construiască o altă lume. Să aducă la viață din cenușa amintirilor două familii care au refuzat să se plece în fața destinului. Doi oameni împliniți, am putea spune, dacă nu am zări lacrimile din priviri și numărul sinistru tatuat pe braţ.

(w882) Shimon Bar
Shimon Baraban

***

Amintiri din Infern

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Memorialul

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Mai multe detalii despre serie găsiţi AICI.

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

 

#tvri