loader
Foto

Galerie foto

"A doua Românie": Despre promovarea culturii românești în lume

Despre pasiune, performanţă şi dorinţa de a promova valorile culturale ale României în lume am vorbit cu invitatul nostru la "A doua Românie". Joi, 25 iulie, de la ora 21:00, la TVR Internațional.

 

(w882)Compozitor şi Consul Onorific al României la Winchester Călin Humă, ne-a vorbit despre proiectul cultural Arad Music Festival. Evenimentul este parte a platformei „Art in conversation” care reprezintă un sprijin major pentru artiştii români contemporani dar şi pentru promovarea culturii şi artei româneşti peste hotare. Aflat la cea de-a doua ediţie, Arad Music Festival, oferă tinerilor talentaţi din România dar şi din străinătate, şansa de a studia cu mari personalităţi ale scenei muzicale internaţionale.
.
(w882)

(w882)* Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care cuprinde reinterpretări de muzică clasică si jazz. Aflăm povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, stabilit de muţi ani în Canada, din interviul realizat de Mihaela Crăciun.
.
(w882)

***
Ediția a fost difuzată în premieră pe 11 aprilie 2024

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

9:55 Rivalii (R)

* Invitaţi: Matei Stănculescu, Adriana Trandafir, Adrian Cuculis, Eveline Pauna, Tudor Salagean

Momentele artisitice sunt sustinute de DJ Stelia, Steliana Sima, Mihai Traistariu

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

* Bulgaria

Vă invităm să urmăriți o selecție BEST OF din cele două serii de câte patru emisiuni dedicate comunităților românești din Bulgaria. Învățământul în limba română, cu o tradiție de peste 200 de ani în țara vecină, se practică în instituții la care tot mai puțini membri ai comunității românești au acces. La Universitatea “Kliment Ohridski” din Sofia, un singur profesor care predă limba română este român, trimis de Institutul Limbii Române din România. La catedra de Limbă Română predau cetățeni bulgari, fără origini românești. Cursurile sunt destinate cetățenilor bulgari, în general, iar la Sofia ajung, din păcate, foarte puțini copii din familiile de români cantonate majoritar în regiunea Vidin. În același timp, în Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a românilor din comunitatea istorică. Chiar și în Sofia, unde biserica „Sfânta Treime” (1905) este proprietate a statului român, slujbele se țin simultan în limba bulgară și în limba română. Echipa TVR Internațional a mers la Sofia într-o duminică, la slujba oficiată de preotul paroh Neluțu Oprea. Alte două biserici și o mănăstire din regiunea Vidinului au legături puternice cu țara noastră și ne sunt prezentate de liderii asociației românilor din Bulgaria AVE, condusă de medicul Ivo Gheorghiev. Situația învățământului și a școlilor este pusă în contextul ultimului recensământ, din 2021, din Bulgaria, analizat cu ambasadorul României la Sofia, Brândușa Predescu. Revedeți și un fragment dintr-o analiză a situației turismului cultural legat de monumentele istorice ridicate în țara vecină în memoria ostașilor români care și-au pierdut viața în războiul de independență și în cele două războaie mondiale. Echipa TVR a filmat în tranșeele de la Smârdan, acolo unde, în războiul de eliberare, armata română singură a reușit să rupă jugul otoman din toată regiunea Vidinului. Emisiunea este asezonată și cu un fragment reluat din emisiunea legată de folclor, tradiții și gastronomie românească în Bulgaria. Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
“Punctul critic” – Patrimoniul României

“Punctul critic” – Patrimoniul României

publicat: miercuri, 05 februarie 2025

În această ediție a emisiunii “Punctul critic”, vorbim despre patrimoniu, între valoarea sa culturală și cea de piață.

România în bucate: Plachie și saramură de crap la Vârvor, Dolj

La Vârvor, în județul Dolj, foarte aproape de Craiova, suntem găzduiți de Vali Giurcă. Alături de echipa noastră mai sunt Răzvan Buflea, ...

“Prezenţe româneşti” în Bulgaria – Best of

“Prezenţe româneşti” în Bulgaria – Best of

publicat: marţi, 04 februarie 2025

Vă invităm să urmăriți o selecție Best of din cele două serii de câte patru emisiuni, dedicate comunităților românești din Bulgaria.

 

#tvri