loader

240 de ani de învățământ în limba română în Transcarpatia

Joi, 22 martie, de la ora 21.00, la TVR Internațional și TVR+, echipa emisiunii "La un pas de România" v-a prezentat cel de-al doilea episod din seria celor 9, dedicate comunităților istorice de români din Ucraina.

 

La un pas de România

Apșa de Mijloc, una dintre cele mai mari localității românești din Transcarpatia, aniversează anul acesta 240 de ani de învățământ în limba română.

Prima școală în limba română, cum era de așteptat, a existat pe lângă biserică, fiind sprijinită de preoți, dar și de enoriașii care-și doreau copiii școliți în limba strămoșilor lor.

Aniversarea celor 240 de ani de învățământ românesc se face în contextul în care în septembrie 2017 a fost aprobată de către Parlamentul ucrainean Legea educației din această țară. Un articol important al acestei legi se referă în mod special la dreptul minorităților naționale din Ucraina de a învăța și de a avea școli în limba maternă.

Am stat de vorbă cu învățători și profesori pensionari și am încercat să aflăm care este secretul. Timp de aproape două secole românii din Maramureșul istoric de peste Tisa s-au încăpătânat să-și dea copiii să învețe în limba română, deși limba oficială a domniilor ce au stăpânit acele locuri  era cu totul alta și se tot schimba. Secretul stă, poate, ascuns în AND-ul acestor oameni mândri de apartenența lor la neamul românesc.

(w882) la un pas

Echipa ”La un pas de România”:

Imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, montaj: Delia Oniga, ilustrație muzicală: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu

Realizator: Aura Dobre

(w882) la un pas

De mai bine de doi ani, TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul “La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele nouă ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa.

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

***

TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întrebă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, învăţământ în limba română, biserică, presa scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba românămanifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.

În diaspora istorică sunt probleme importante pe care TVR Internaţional le urmăreşte constant pentru că România fie „de aproape”, fie „de departe” poartă, de fapt, aceeaşi amprentă în istorie. Astfel, La un pas de România se ocupă, în exclusivitate, de diaspora istorică, subiectele impunând, de cele mai multe ori, o abordare specifică reportajului-anchetă.

15:05 Exclusiv în România

*Oltenia, între haiducie și poezie

Echipa Exclusiv în România ajunge din nou în Oltenia-o zonă veșnic surprinzătoare, bogată în subiecte diverse și în lucruri care merită să fie descoperite.

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă învită mai întâi în Cararcal, pe urmele haiducului Iancu Jianu-un personaj extrem de interesant, care a fost și boier și haiduc, în egală măsură. Un caz unic în istoria românească, a unui oltean care provine dintr-o clasă instărită, ca să ajungă să lupte împotriva propriei clase sociale și să-i ajute pe săraci. Mergem la Casa Iancu Jianu, ca să vedem cine a fost, cum arată casa lui și mai ales, ce mâncau haiducii lui Iancu Jianu. Există niște rețete remarcabile pe care ni le vor găti oamenii locului, ca de exemplu ciorba de raci sau cocă-n teacă, o pastramă excepțională și ostropior de pui copt în ceaun.

Iar ca să aflăm mai multe despre tradițiile și istoria Caracalului și a Romanațiului, vă propunem o vizită la Muzeul de Etnografie și Istorie Urbană, găzduit de Casa Hagiescu-Miriște, o clădire superbă, proaspăt renovată și premiată pentru arhitectura sa. În 1923, la moartea sa, magistratul Ion Hagiescu Miriște a lăsat prin testament dorința ca această casă, pe care a cumpărat-o în Caracal, să devină muzeu, dorință care i s-a împlinit după 102 ani, fiind deschisă publicului din 2024, ca secție a Muzeului Romanațiului.

Tot în această ediție, ajungem și în Craiova, unde îi facem o vizită rapsodului Ion Crețeanu-un maestru al cobzei și, din 2020, Tezaur Uman Viu UNESCO.

Și ultima oprire o facem în comuna Bulzești, la 30 de Km de Craiova, pentru că acolo s-a născut Marin Sorescu, unul dintre cei mai importanți poeți, scriitori și dramaturgi ai literaturii române contemporane. Vedem Casa Memorială Marin Sorescu, dar și cimitirul La Lilieci, care l-a inspirat pe scriitor să scrie cunoscuta operă La Lilieci.

Prezentator Cristian Tabără

Realizatori: Cristina Şoloc şi Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

(Reluare)

16:00 Care pe care

Singurul quiz show din România dedicat limbii române, un format dinamic și educativ, care îmbină competiția cu distracția. 4 concurenţi se întrec în 5 runde ce aduc în prim plan cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, ”influencerii”, cântăreții, oamenii obişnuiţi etc.

Format Marius Toder (Media Factory)

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Producător Elena Ştirbescu

 
 Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul diabetului zaharat

publicat: vineri, 09 mai 2025

Diabetul este o afecțiune caracterizată de creșterea nivelului de glucoză din sânge. Pentru persoanele care au diabet, stilul de viață și ...

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

 

#tvri