Joi, 22 martie, de la ora 21.00, la TVR Internațional și TVR+, echipa emisiunii "La un pas de România" v-a prezentat cel de-al doilea episod din seria celor 9, dedicate comunităților istorice de români din Ucraina.
Apșa de Mijloc, una dintre cele mai mari localității românești din Transcarpatia, aniversează anul acesta 240 de ani de învățământ în limba română.
Prima școală în limba română, cum era de așteptat, a existat pe lângă biserică, fiind sprijinită de preoți, dar și de enoriașii care-și doreau copiii școliți în limba strămoșilor lor.
Aniversarea celor 240 de ani de învățământ românesc se face în contextul în care în septembrie 2017 a fost aprobată de către Parlamentul ucrainean Legea educației din această țară. Un articol important al acestei legi se referă în mod special la dreptul minorităților naționale din Ucraina de a învăța și de a avea școli în limba maternă.
Am stat de vorbă cu învățători și profesori pensionari și am încercat să aflăm care este secretul. Timp de aproape două secole românii din Maramureșul istoric de peste Tisa s-au încăpătânat să-și dea copiii să învețe în limba română, deși limba oficială a domniilor ce au stăpânit acele locuri era cu totul alta și se tot schimba. Secretul stă, poate, ascuns în AND-ul acestor oameni mândri de apartenența lor la neamul românesc.
Echipa ”La un pas de România”:
Imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, montaj: Delia Oniga, ilustrație muzicală: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu
Realizator: Aura Dobre
De mai bine de doi ani, TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul “La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele nouă ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa.
Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.
***
TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întrebă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, învăţământ în limba română, biserică, presa scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba română, manifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.
În diaspora istorică sunt probleme importante pe care TVR Internaţional le urmăreşte constant pentru că România fie „de aproape”, fie „de departe” poartă, de fapt, aceeaşi amprentă în istorie. Astfel, La un pas de România se ocupă, în exclusivitate, de diaspora istorică, subiectele impunând, de cele mai multe ori, o abordare specifică reportajului-anchetă.