loader
Foto

Galerie foto

„Ziua Românilor de Pretutindeni” la TVR Internaţional | VIDEO

De „Ziua Românilor de Pretutindeni”, duminică, 29 mai, Televiziunea Română propune un maraton al valorilor la TVR Internaţional.

 

Corina Dobre

„Este misiunea Televiziunii Publice să vină în sprijinul numărului tot mai mare de cetăţeni români aflaţi în străinătate şi să  reprezinte principala lor sursă de informare, în condiţiile în care aproximativ 20% din populaţia României şi-a stabilit reşedinţa în afara graniţelor ţării. Ne concentrăm, în primul rând, pe aspectele pozitive şi pe demersurile care contribuie major la construirea unei imagini complexe, pertinente a României în lume, pe exemple de reuşită pentru românii care se gândesc să revină acasă după ce au cunoscut experienţa emigrării. Prin TVR Internaţional suntem o veritabilă punte de legătură pentru românii de pretutindeni pe care îi onorăm, nu doar de ziua lor, la Televiziunea Română”, a declarat Dan Cristian Turturică, Preşedinte-Director General al TVR.

În ediţiile speciale pregătite de TVR Internaţional, întâlnim personalităţi remarcabile din diaspora, dar şi din comunităţile româneşti din jurul graniţelor, printre care îi amintim pe  dramaturgul Matei Vişniec; Christian Paraschiv, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici ai generaţiei `80, stabilit la Paris; profesorul Ion Iovcev, Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, decorat pentru eforturile sale  de a păstra învăţământul în limba română în Transnistria; preotul  Boian Alexandrovici de la Mălainița din  Timocul sârbesc.

(w882)

Pe parcursul zilei, vor fi difuzate şi rubrici cu informaţii utile, de natură juridică, pentru a-i ajuta pe telespectatori să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă, dar şi relatări de la sărbători româneşti din America.

Dimineaţa, de la ora 9.30, la emisiunea „La un pas de România”, episodul „Vorbind în limba bunicilor”  ne reaminteşte că  în Bulgaria, în satele dintre Timoc și Dunăre, limba română a rămas, mai ales, limba bunicilor.

La ora 11.00 va fi difuzat un interviu - portret al muzicianului Vasile Șirli despre viața, opera sau căutările acestui artist cu renume internațional, care în 1990 a devenit director muzical la Disneyland Paris.

O nouă serie de „Poveşti cu cântec din jurul lumii româneşti”  este programată la ora 12.00, iar de la 13.00, românii din toată lumea sunt invitaţi la un „Concert  aniversar Eugen Doga”, găzduit de Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri din Iași”, dedicat celor 85 de ani ai compozitorului de peste Prut.

„Ziua Românilor de Pretutindeni: Art Profile - Christian Paraschiv”, de la ora 15.00, cu artistul stabilit la Paris de 35 de ani, care a ales să fie cu un pas înaintea timpului şi cu doi înaintea criticilor, chiar dacă pentru asta, a fost nevoit să plece din România comunistă. Din 2003, anual, are cel puțin o expoziție în România. „E vorba despre o emulație între cele două țări. Eu mă simt și român și francez. […] aici e ceva special, mai ales când mă duc pe Brezoianu, unde am copilărit, e altceva.” – mărturiseşte Christian Paraschiv.

(w882)

Începând cu ora 16.00, TVRi ne duce în mijlocul românilor de lângă noi, din Ucraina, Serbia sau Ungaria, într-o serie de emisiuni realizate de jurnaliştii  de la TVR Iaşi, TVR Craiova şi TVR Timişoara: Actual Regional *  Românii din Serbia şi Ungaria (ora 16.00), Actual Regional *  Românii din Timoc la Mănăstirea Mălainiţa (ora 17.00), Românii de lângă noi * Cernăuţi  (ora 19.00).

De la ora 18.30, TVR Internațional difuzează „La un pas de România” - interviu cu prof. Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol: „Noi, acolo, în stânga Nistrului, nu am învăţat istorie, noi am făcut istorie.” – mărturiseşte profesorul născut în sudul Basarabiei.  În ultimii 30 de ani, Ion Iovcev s-a luptat în fiecare zi pentru menținerea școlii în limba română, pentru păstrarea tradițiilor strămoșești.

(w882)

De la ora 20:50, TVRi caută răspunsuri la dilemele românilor din străinătate împreună cu dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, născut la Rădăuţi, Suceava, judeţul cu cel mai mare număr de români plecaţi în străinătate. Astfel, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava este gazda ediţiei speciale de Ziua Românilor de Pretutindeni sub genericul „A pleca, a reveni” cu Petru Hadârcă, directorul Teatrului Mihai Eminescu din Chişinău, Marin Gherman din Cernăuţi,  jurnalist şi profesor universitar; Alexandra Badea şi Ana Mărgineanu, regizoare, aflate acum în Franţa şi SUA; Matei Vişniec şi Mihaela Crăciun.

(w882)

Poveştile spaimelor interioare, dar şi a celor reale, trăite într-o lume sfâşiată de război, realitatea migraţiei politice, economice sau a celei provocate de conflictul armat din Ucraina, sunt temele abordate, atât în tonul teatrului absurdului, cât şi al minunatelor şi emoţionantelor poveşti pentru copii şi părinţi, scrise de Matei Vişniec, dramaturgul pentru care  „a pleca îşi găseşte sensul în a reveni.”

(w882)

Maratonul  TVR Internaţional continuă cu Teatru TV *Angajare de clovn, spectacol scris de Matei Vișniec înainte plecării din România şi distins cu Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1990.

La Mulţi Ani, români de pretutindeni!

21:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu (R)

* Ep. 182-186

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
22:00 Noaptea albă a filmului românesc

*Portret Nae Caramfil

Producător Claudia Duca

 
Regizorul Nae Caranfil vine la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” | VIDEO

În luna iunie,  Televiziunea Română îi dedică „Noaptea Albă” regizorului Nae Caranfil. TVR Cultural, TVR Moldova (simultan) şi TVR Internaţional ...

Gala divelor la ”Drag de România mea”

Gala divelor la ”Drag de România mea”

publicat: sâmbătă, 03 iunie 2023

Duminică, 4 iunie, de la ora 15.00, la TVR 2,  vă dăm întâlnire în gala a zecea a sezonului 10 aniversar. Este o gala cu multe surprize, duete ...

TVR aduce în atenţie potenţialul strategic al diasporei prin campania Smart Diaspora

• Proiectul debutează la TVR Internaţional • Interviuri cu personalităţi recunoscute în plan internaţional vor fi difuzate zilnic în grila de vară