loader
Foto

Ziua Naţională a României, sărbătorită la New York

Marți, 13 decembrie, de la ora 21:00 la TVR Internațional și pe TVR+, ați putut vedea cum au sărbătorit Ziua Națională, la New York, românii stabiliți în America.

 

Actualitatea TVRi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De 1 Decembrie, românii din SUA au vorbit în limba lor maternă și au petrecut ca acasă.

Românilor le-a urat "La mulţi ani!” însuşi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Prezent la recepția pe care Misiunea Permanentă a României la ONU a oferit-o cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ban Ki-moon a apreciat progresul pe care România l-a făcut pe calea democrației și contribuția pe care o are țara noastră la eforturile ONU de promovare a păcii și securității în lume, a dezvoltării durabile și a drepturilor omului.

“Sunt multe motive pentru care meritați felicitări. România avansează în tranziția democratică și promovează o dezvoltare sustenabilă. De asemenea, România are o mare contribuție la scară globală, iar echipa noastră de la Organizația Națiunilor Unite lucrează împreună cu Guvernul pentru a întări impactul pe termen lung al dezvoltării. Am văzut dedicarea lor când am vizitat România în 2008, cu ocazia Summitului NATO. România se concentrează pe respectarea democrației, pe educație și alte domenii cheie pentru asigurarea unei dezvoltări sustenabile”, a spus Ban Ki-moon.

(w882) Ny

Foto credit: Agerpres, Alex Micsik

(w235) NYGazda primei recepții oferite la New York de Ziua Naţională a fost Excelenţa Sa Ion Jinga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite.

Excelența Sa a vorbit despre semnificația istorică a Zilei Naționale a României, dar și despre contribuția pe care țara noastră a adus-o de-a lungul timpului la consolidarea misiunilor fundamentale ale ONU:

Țara mea are o tradiție în diplomație cu standarde profesionale înalte, fixate de celebrul diplomat Nicolae Titulescu, cel care a fost ales de două ori președinte al Ligii Națiunilor. În cei 61 de ani de când este membră a Organizației Națiunilor Unite, România a fost o prezență activă în organizație.

Țara mea a fost prima țară din Estul Europei care a deținut președinția Adunării Generale a ONU, în 1967-1968.

A fost membră a Consiliului de Securitate și de asemenea membră a ECOSOC și a Consiliului pentru Drepturile Omului, precum și a mai multor comisii ale ONU. De-a lungul acestor ani, România a sprijinit Organizația Națiunilor Unite și a acționat întotdeauna pentru consolidarea profilului global al organizației.”

Românii care trăiesc în America au fost invitaţi la recepţii prilejuite de Ziua Naţională, organizate de Misiunea Permanentă la ONU, Institutul Cultural Român din New York şi de Consulatul României la New York.

(w882) NY

A fost un bun prilej pentru a se reîntâlni, a vorbi românește și de a transmite gândurile și urările lor de dincolo de ocean.

***

Foto credit: ICR New York

(w882) NY

Realizator: Emilia Avram, TVR Cluj

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri