loader
Foto

Ziua Limbii Materne, sărbătorită de românii din Transcarpatia

Pe 15 martie, de la ora 21.00, la TVRi ați putut urmări primul episod din noua serie "La un pas de România". De Ziua Internațională a Limbii Materne, echipa emisiunii a fost alături de românii din regiunea Transcarpatia.

 

La un pas de România

În Transcarpatia este o tradiție ca în fiecare an, pe 21 februarie, în toate localitățile în care populația majoritară este cea română să fie organizate acțiuni culturale prin care este serbat bunul cel mai de preț:  limba maternă.

În ultimii trei ani, o astfel de declarație deschisă privind apartenența la limba română a fost o dovadă de curaj în contextul în care politica de asimilare lingvistică din partea Ucrainei este din ce în ce mai mare.

(w235) La un pas

Dar nu pare totul pierdut, mai ales că este o vorbă din bătrâni care spune că "Maramureșul istoric din dreapta Tisei se întinde până acolo unde se vorbește limba română…"

Și, din fericire, în aceste zone, sunt peste 50.000 de vorbitori de limba română!

Acesta este primul episod din seria celor nouă dedicate românilor care trăiesc în Ucraina și care vor fi difuzate în fiecare joi de la ora 21.00 pe TVR Internațional.

”Am ales să ne sărbătorim limba maternă în Transcarpatia Ucrainei de azi, în Maramureșul istoric care a tânjit mereu la granița Sighetului după dragostea și ocrotirea maternă a României Mari. Am fost martorii declarațiilor de dragoste și dor rostite uneori cu lacrimi în ochi sau prelinse pe suflet de românii atât de greu încercați de soartă și de vremuri. Azi mai mult decât oricând, limba română este scutul de apărare al celor peste 50.000 de români din Transcarpatia.” (realizatoarea Aura Dobre)

(w882) La un pas

***

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.

A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și de atunci se sărbătorește în fiecare an.

Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

***

Echipa ”La un pas de România”:

Imagine: Rudolf Szilagyi, sunet: Marius Stanciu, montaj: Delia Oniga, ilustrație muzicală: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu

Realizator: Aura Dobre

***

De mai bine de doi ani, TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul “La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele nouă ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa.

(w882)

***

TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întrebă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, învăţământ în limba română, biserică, presa scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba românămanifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.

În diaspora istorică sunt probleme importante pe care TVR Internaţional le urmăreşte constant pentru că România fie „de aproape”, fie „de departe” poartă, de fapt, aceeaşi amprentă în istorie. Astfel, La un pas de România se ocupă, în exclusivitate, de diaspora istorică, subiectele impunând, de cele mai multe ori, o abordare specifică reportajului-anchetă.

***

Emisiunea poate fi urmărită online, la ora difuzării, pe TVR+.

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Translator mimico gestual Laura Ioana

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri