loader
Foto

„Ziua Iei” la TVR Internațional

TVR International  a transmis programe speciale de „ Ziua Iei ”, sărbătoare instituită prin lege din acest an.

 

Corina Dobre

Vineri, 24 iunie, TVR Internaţional a continuat demersul de promovare a includerii cămăşii cu altiţă în patrimoniul universal al umanităţii, difuzând programe speciale, dedicate acestei sărbători îndrăgite de românii de pretutindeni.

TVRi a deschis seria programelor speciale pe acorduri muzicale cu  soprana Alexandra Coman la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti unde interpretează  aria "Floricică de pe apă" din opera "La seceriş" şi " Vai, bădiță, dragi ne avem" de Tiberiu Brediceanu.

(w882)

Semnificaţia sărbătorii şi a înscrierii cămăşii cu altiţă în lista patrimoniului UNESCO au fost subiectele ediţiei speciale a emisiunii Obiectiv Comun, realizată de echipa TVR MOLDOVA şi transmisă, în direct, de la ora 17.00. Despre promovarea şi cercetarea acestui element de identitate culturală au vorbit Varvara Buzilă, doctor în etnologie şi Mariana Mischevca, consultant în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova.

(w882)

Începând cu ora 19.00, ediţia specială a emisiunii Articolul VII a adus noi argumente în favoarea recunoaşterii universale a artei confecţionării cămăşii cu altiţă, o moştenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generaţie în generaţie. Grigore Leşe, invitat în studioul TVR Internţional,  a mărturisit că „hainele sunt povestitoare, ele ocrotesc trupul si sufletul, cu conditia să fie vii. (...) hainele ţărăneşti sunt vii atunci sunt purtate mereu, nu doar în zile de sărbătoare”.

(w882)

„Ia românească trebuie să intre în patrimoniul mondial cultural imaterial” - au susţinut şi personalităţile prezente la vernisajul expoziţiei "Ia argeşeană şi musceleană", găzduită în foaierul Senatului României, eveniment reflectat în a doua parte a emisiunii.

„E o problemă de timp până când ia românească va îmbogăţi şi din punct de vedere scriptic patrimoniul mondial. Este evident că ia ne leagă cu trainice legături de cel de-al 28-lea membru al UE, să sperăm, Republica Moldova, după cum ne leagă de întreaga civilizaţie şi cultură mondială. (...) (a spus consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, prezent la vernisaj).

Globalizarea ne oferă noi mijloace de a ne promova tradiţiilea subliniat Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

Amfitrion al evenimentului, Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului, a subliniat că ia, simbol al poporului român, reflectă talentul şi creativitatea care au însoţit întotdeauna actul artistic al femeilor ce au lucrat aceste piese", iar Ziua iei este "o odă pentru femeia din România.

(w882)

De la ora 21:10, telespectatorii au putut urmări opereta „Crai nou” de Ciprian Porumbescu în interpretarea Orchestrei Metropolitane Bucureşti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, în „Invitaţie la spectacol”, o producţie a studioului teritorial Iaşi.

„Măiastra cu arnici”,  reportajul  despre apreciatul obiect vestimentar, atât în ţară cât şi în străinătate, a încheiat programul de sărbătoare al TVRi, la 22.35.

**Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca 24 iunie să devină Ziua Iei.

România și Republica Moldova au transmis, în martie 2021, la UNESCO, dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. Conform calendarului actual, dosarul depus de România și Republica Moldova va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, la sfârșitul anului 2022.

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri