loader
Foto

Galerie foto

Weekendul filmului românesc continuă la TVR Internaţional

În weekendul 27-28 octombrie, de la ora 23.00, TVR Internaţional difuzează “Ecaterina Teodoroiu” şi “Vin cicliştii”, două producţii cinematografice în care îi veţi reîntâlni pe unii dintre cei mai mari actori români.

 

Filmul românesc la TVRi

În regia lui Dinu Cocea, filmul “Ecaterina Teodoroiu”, care spune povestea tinerei învăţătoare care a intrat în istorie pentru curajul ei, îi are în distribuţie pe Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă, Ion Caramitru.

Lansat în anul 1978, filmul este o dramă realizată după un scenariu semnat de Mihai Opriş, Vasile Chiriţă.

La începutul primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu, o tânără învăţătoare din Târgu Jiu, se înrolează voluntar ca infirmieră de campanie. După moartea fratelui ei, ea obţine permisiunea de a pleca pe front, unde va deveni eroina batalionului său, pierzându-şi viaţa în bătălia de la Mărăşeşti, la doar 23 de ani.

(w500) Ecaterina

„Totul se desfăşoară cu o naturaleţe absolută. Toţi merg simfonic în aceeaşi credinţă, în aceeaşi calmă exaltare. Singurele detalii narative sunt micile dificultăţi ale eroinei de a convinge pe militari să o ia cu ei ca simplu ostaş. Acestea sunt singurele întâmplări narate. Restul se petrece în gândurile ei, exprimate nu de ea, ci de povestea ce naşte şi creşte în jurul ei.” - D. I. Suchianu.

* 1978 - ACIN - Premiul pentru coloana sonoră; Diplomă de onoare pentru debut - Stela Furcovici.

Filmul “Ecaterina Teodoroiu” se difuzează  sâmbătă 27 octombrie, de la ora 23.00, ora României.

 

O producţie a anului 1968, filmul “Vin cicliştii” este regizat de Aurel Miheleş, după un scenariu semnat de Alexandru Struţeanu, Emanuel Valeriu.

Cu Dem Rădulescu, Stela Popescu, Carmen Galin, Puiu Călinescu, Ana Széleş, Mircea Albulescu, Nicu Constantin şi Ştefan Tapalagă, filmul este o comedie spumoasă, care spune povestea aventurilor sportive şi amoroase ale membrilor clubului de ciclism "Trotineta".

Antrenorul, Andrei, nu prea excelează în performanţele sale şi este opac la orice tentativă de înnoire, spre disperarea directorului clubului care, la rândul său, este robul sentimental al secretarei. Virgil, unul dintre ciclişti, va antrena după propriile lui principii o echipă de fete, care îi vor întrece pe cicliştii lui Andrei într-o competiţe.

Filmul “Vin cicliştii” se difuzează duminică, 28 octombrie, de la ora 23.00, ora României.

(w500) Vin cicliÅ

5:30 Istorii de bun gust (R)

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri