Dramă și aventuri, în regia lui Sergiu Prodan, respectiv Doru Năstase, vă așteaptă sâmbătă și duminică, de la ora 23.00.
PATUL LUI PROCUST – sâmbătă, 8 februarie, ora 23.00
Este o ecranizare a romanului omonim de Camil Petrescu.
Fred Vasilescu încearcă să afle motivele pentru care prietenul său, poetul şi ziaristul George Ladima, s-a sinucis şi descoperă că iubirea neîmpărtăşită este cauza tragediei.
Deși s-a spus că filmul este cu mult sub valoarea romanului lui Camil Petrescu, ecranizarea are meritul de a aduce pe marile ecrane actori de calibru și de a lăsa spectatorul să parcurgă structura epistolară a cărţii. De remarcat relațiile amoroase misterioase ale personajelor, cu emoțiile și frământările lor, al căror secret nu se dezleagă decât spre finalul poveştii, încadrată de o coloană sonoră semnată de marele compozitor basarabean Eugen Doga.
În mitologia greacă, Procustes (“întinzătorul”) îi ademenea pe trecători să se odihnească pe patul său, iar apoi îi „regla” pe aceștia la dimensiunea patului (fie prin tăierea capului și/sau picioarelor dacă victimele erau prea înalte, fie trăgând de aceștia pe roată ca să îi intindă până la dimensiunea patului, daca erau prea scunzi).
Personajele-naratori sunt doamna T, Fred Vasilescu, George Ladima, Emilia, care își duc existența într-o societate imaginată ca un „pat al lui Procust”, unde valorile intelectuale și aspirațiile sunt încadrate de limite impuse de societate.
„Patul lui Procust” a obţinut „Piramida de aur” pentru regie la categoria „Cel mai bun film” în cadrul Festivalului de Film de la Cairo, în 2002.
O primă încercare de ecranizare după această capodoperă a literaturii române interbelice a fost ”Cei care plătesc cu viața”, film regizat în 1989 de Șerban Marinescu, scenariul fiind bazat pe romanele ”Patul lui Procust” și ”Jocul ielelor”.
România-Moldova, 2001
Regia: Sergiu Prodan
Cu: Oleg Iankovsky, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Petru Vutcărău, Tania Popa
MISTERELE BUCUREŞTILOR – duminică, 9 februarie, ora 23.00
Filmul oglindește perioada premergătoare Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române.
Mărgelatu şi oamenii lui aduc la Bucureşti armele cumpărate de la Viena şi urmează să le ascundă la Moara Boarilor. Dar morarii erau oamenii Agiei, aşa că între cele două tabere se dezlănţuie o luptă în care Mărgelatu este rănit, iar Buză de Iepure, capturat şi cât pe ce să fie omorât…
* 1983 - ACIN - Premiul pentru coloana sonoră
România, 1983
Regia: Doru Năstase
Scenariul: Eugen Barbu, Nicolae Paul Mihail
Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh, Teofil Vîlcu, Traian Stănescu