loader

Vremea filmului românesc, în weekend, la TVRi

TVRi vă invită să vizionați două filme în regia lui Sergiu Nicolaescu: “ Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” și “ Cu mâinile curate”, sâmbătă și duminică, de la ora 23.00.

 

Filmul românesc la TVRi

Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” - sâmbătă, 19 octombrie, ora 23.00

Este dramă inspirată din nuvela Moartea lui Ipu a scriitorului Titus Popovici. Acțiunea se petrece în vara anului 1944. Este prezentat cinismul şi ipocrizia conducătorilor unei comunităţi rurale transilvănene, care îl conving pe Ipu, cel considerat „nebunul satului”, să-şi asume vina uciderii unui ofiţer german pentru ca ei să scape de represalii.

„Ipu, idiotul satului, trăieşte ultimele zile ale ocupaţiei germane în satul său transilvan cu o candoare şi un firesc dezarmant. După ce un militar neamţ a fost ucis, localnicii sunt ameninţaţi cu decimarea dacă nu-l predau pe terorist. Ipu”acceptă sacrificiul propriei vieţi de dragul unei parcele de teren pentru familie şi unei înmormântări de lux la a cărei repetiţie ţine morţiş să asiste. Scenariul lui Titus Popovici (după propria nuvelă „Moartea lui Ipu) îi permite lui Sergiu Nicolaescu să-şi exercite, pentru prima oară, uneltele analizei în universul psihologic al unei colectivităţi aflate la răscruce de timp și istorie. Admirabilă banda de sunet a lui A. Salamanian (Pr. ACIN). Secv. rapel: „repetiţia înmormântării”lui Ipu, originală reverenţă la umorul Săpânţei, dar anticipată, cu un an înaintea celebrului film al lui Robert Altman, necunoscut pe atunci la noi, M.A.S.H.” - Tudor Caranfil.

România, 1972

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Titus Popovici

Muzica: Tiberiu Olah

Cu: Amza Pellea, Cristian Şofron, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Ioana Bulcă, Octavian Cotescu

* 1972 - ACIN - Premiile pentru interpretare masculină - Gheorghe Dinică - şi coloană sonoră – Anuşavan Salamanian.

(w882)

Cu mâinile curate” - duminică, 20 octombrie, ora 23.00

Filmul polițist deschide celebra serie a policier-urilor lui Sergiu Nicolaescu, entuziasmează şi amuză la fel de tare ca acum aproximativ 40 de ani. Dintre personajele de neuitat pe care le-a creat, de amintit pe Semaca şi pe Lăscărică.

Acţiunea se desfăşoară în 1945 când nivelul criminalităţii atinsese cote alarmante. Roman - Ilarion Ciobanu - este un proaspăt poliţist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai “fierbinţi” secţii de poliţie din Capitală. El apelează la ajutorul comisarului Miclovan  - Sergiu Nicolaescu - un poliţist cu metode neconvenţionale.

România, 1972

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Titus Popovici şi Petre Sălcudeanu

Cu: larion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinică

* 1972 - ACIN - Premiul pentru interpretare masculină - Gheorghe Dinică.

15:30 Lumea şi noi

* Aici e Radio Europa Liberă. La microfon Victor Eskenasy

Producător Mihaela Crăciun

16:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Producător Liana Damian

 
Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

Noul sezon „DRAG DE ROMÂNIA MEA!” - start cu mega-concert, la TVR 2

Paul Surugiu Fuego promite exclusivități încă din prima ediție, ne invită să cunoaștem oameni remarcabili şi să ne bucurăm de muzică românească ...

 

#tvri