loader

Vă e dor de anii de liceu?

TVR Internaţional vă invită, la acest sfârşit de săptămână, să vă reîntâlniţi cu eroii liceeni ai anilor 80 din filmele „Declaraţie de dragoste” şi „Extemporal la dirigenţie” – sâmbătă şi duminică de la ora 14:00.

 

Filmul românesc la TVRi

Seria „anilor de liceu” din perioada comunistă este întregită, în regia lui Nicolae Corjos, de „Liceenii” din 1986, film în care au devenit idolii unei generaţii cu matricolă şi bentiţă protagoniştii Oana Sârbu, Ştefan Bănică jr. şi Mihai Constantin.

După 1989, seria a continuat cu „Liceenii Rock'n'Roll” - 1991 şi „Liceenii în alertă” - 1993.

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 14:00 şi în reluare de la ora 1:10, este programat filmul „Declaraţie de dragoste”, după un scenariu de George Şovu, acelaşi scriitor care a asigurat scenariul întregii serii cu liceeni a lui Corjos.

În filmul din 1985 joacă Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru.

Drama spune povestea de dragoste a doi tineri aflaţi în ultimul an de liceu, Ioana şi Alexandru. Ei aparţin unor familii de condiţii sociale diferite. Alexandru este unicul băiat al unei doctoriţe şi al unui inginer, în timp ce Ioana, orfană de mamă, vine dintr-o familie săracă şi îl are în grijă pe fratele ei mai mic, din cauza problemelor şi absenţelor tatălui lor. În ciuda obstacolelor, povestea lor de dragoste îi uneşte pe ei doi liceeni.

Adrian Păduraru şi Teodora Mareş sunt interpreţii din rolurile principale, iar Ion Caramitru şi Tamara Buciuceanu Botez fac două roluri de neuitat în ipostazele faimoşilor profesori Socrate, respectiv Isoscel.

„Este primul film al unui adevărat fenomen sociologic al anilor '80, care oferea tinerilor o alternativă la conformismul cinematografiei epocii", considera Tudor Caranfil.

Filmul a fost distins la festivalul de la Costineşti cu Premiul tinereţii, iar la festivalul de la Cairo a primit Diploma de onoare şi Premiul Ministerului Culturii.

Duminică, 4 octombrie, de la ora 14:00 şi în reluare de la ora 00:40, puteţi urmări „Extemporal la dirigenţie”, realizat în 1987.

(w882) Extemporal

Tonul celui de-al treilea film din seria liceenilor alunecă, de data aceasta, spre comedie.

Profesorul Socrate inaugurează anul şcolar printr-un extemporal cu întrebarea „Cum aş vrea să fie dirigintele clasei ?"

Popularitatea lui Socrate o îngrijorează pe profesoara de matematică, Isoscel, gata oricând „să dea jos milităria din pod". În acest timp, Socrate îşi face şi el griji, dar în legătură cu Anca, fiica sa îndrăgostită.

Povestea de dragoste a fiicei lui Socrate este, de alfel, subiectul principal al Extemporalului unde profesoara de română interpretată de Diana Lupescu va completa lista dascălilor din film, care pun şi suflet, şi dragoste în relaţia lor cu elevii.

În distribuţie îi întâlnim, printre alţii, pe Tamara Buciuceanu Botez, Ion Caramitru, Diana Lupescu, Ştefan Bănică jr.

(w882) Extemporal

11:00 Viaţa satului

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

12:35 Natură şi aventură

*Pescuit de păstrăv pe râul Valea Rea, râul Doamnei (II)

Prezintă Dan Păvăloiu

Producători şi realizatori: Dan Păvăloiu, Radu Puşcaş, Dan Curean

 
 Sezon nou „Un doctor pentru dumneavoastă”: Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă

În noul sezon, povești extraordinare se aștern la drum! Medici tineri revin Acasă... Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale ...

Memoria locului: Mănăstirea Stânişoara - Vâlcea

Memoria locului: Mănăstirea Stânişoara - Vâlcea

publicat: vineri, 04 aprilie 2025

Aproape de localitatea Călimănești, din juețul Vâlcea, pe versantul muntelui Cozia, pe malul sâng al Oltului, stă de veghe timpului Mănăstirea ...

Melaka: Moșteniri

Melaka: Moșteniri

publicat: joi, 03 aprilie 2025

Famosa a fost numele dat de portughezi minunatului oras din stamtoarea Melaka.Biserica Sf. Paul administrata de iezuiti,edificiile ...

 

#tvri