loader
Foto

Un magician al chitarei acustice, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 20 februarie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am invitat să descoperiţi povestea lui Adrian Dinu şi a grupului său românesc din Germania, Abra.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Instrumentist (şi compozitor) orientat din copilăria timişoreană spre chitara clasică, pe care a studiat-o la cote superlative, Adi a trecut în adolescenţă spre grupuri, în studenţie stabilizându-se la formaţia Abra, un trio folk-rock de calibru. În anii ’80 a câştigat la festivalurile şi concursurile naţionale toate premiile posibile, atât de grup cât şi individuale. Până în 1990, când Adrian Schwartz - Dinu a plecat în Germania şi s-a raliat unei alte industrii muzicale.

(w882) Abra afiÅŸ

A cântat în continuare, cu succes, alături de muzicieni români, germani şi americani (chitaristul Rolf Munkes, basistul Christian Podratzky, bateristul Mişi Farcaş) - atât melodiile proprii (înfiinţând Abra Duo) cât şi preluări din repertoriul internaţional – live excelând cu o trupă de covers Cat Stevens. Profesor de chitară la Heppenheim, s-a tot întors, în vacanţele şcolare, în România, reuşind să înregistreze şi trei discuri Abra, alături de vechii colegi Vali Potra şi Christian Podratzky, cărora li s-au adăugat mai celebrii Horea Crişovan şi... Mircea Baniciu!

(w882) Mircea Ban

(w882) Abra afiÅŸ

Prin urmare, pe lângă opus-urile „The Boat” şi „Your Discovery” din Germania, palmaresul din ultimul deceniu  a crescut cu „La frumuseţea ei” (perla coroanei, unul dintre cele mai valoroase discuri româneşti, în opinia redactorului), „Şapte” şi „Data când totul e gata”. Alături de poeme ale unor poeţi notorii, Adi şi-a încercat norocul cu versurile proprii, la fel de bine potrivite în contextul muzical. Iar 2015 ar putea fi anul unui nou început Abra acasă. Pentru că Adrian Dinu nu a plecat, de fapt, niciodată din muzica românească! Urmăriţi emisiunea de vineri şi ne veţi da dreptate.

(w882) Adrian Din

Un reportaj de Doru Ionescu.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie 2014! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 Vineri seara în direct

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(redifuzare)

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri