loader
Foto

Galerie foto

Un italian cu rădăcini în folkul românesc, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 4 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional a fost programată o poveste cu cântec românesc din Italia: Evandro Rossetti.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Cu origini româneşti de gradul I (după mamă), studentul la Stomatologie în Bucureştii anilor ’70  a făcut parte din generaţia de aur a folkului românesc. Laureat al celui mai important festival-concurs de gen („Primăvara baladelor”, 1975), a cântat pe scenele Cenaclului „Flacăra”, colaborând cu artişti importanţi precum Nicu Alifantis ori Sorin Minghiat (discul LP „După melci”), în numeroase concerte şi turnee.

(w500) Evandro Ro

(w882) Evandro Ro

(w882) Evandro Ro

În 1979 s-a întors la Roma pentru a profesa, cu câteva încercări sporadice de a cânta în peninsulă, alături de conaţionali. Ataşat melosului românesc, din 2008 a revenit de câteva ori la Bucureşti (în 2011 la emisiunea „Timpul chitarelor” – TVR 2), în paralel cu înregistrarea unui prim CD - „Cosma Răcoare… şi alte povestiri” - lansat la Teatrul Excelsior în 12 octombrie 2012.

(w882) Evandro Ro

Din 2013, prin Andrei Păunescu, italianul cu suflet de român începe să fie descoperit de românii din Italia. Cântă deja acompaniat de Luca, fiul său, scrie noi compoziţii şi versuri, toate în limba română. În emisiune, depun mărturie despre menestrelul cu suflet de român Nicu Alifantis şi Mioara Moraru Cristea (asociaţia Propatria – Roma).

(w882) Evandro Ro

În octombrie, imediat după filmarea TVR Internaţional, Evandro Rossetti urma să participe la un concert caritabil (strângere de fonduri pentru o biserică românească), iar peste o săptămână după difuzarea emisiunii va urca pe scena unui spectacol în memoria celor care au pierit în incendiul din clubul Colectiv, alături de Cristina Puia şi de alţi români şi italieni cantautori.

(w500) Evandro Ro

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:00 Reţeaua de idoli

* Invitat Marian Drăgulescu

Producător Irina Păcurariu

(redifuzare)

23:50 Biografii necesare

Invitat Florica Prevenda-pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

Florica Prevenda este un creator cu intuiţie anticipativă. Acum mai bine de douăzeci de ani, ea a început să figureze în mari serii de lucrări precum: “Face without a Face”, “Net People”, “Shadows of the Present”, “Facebook Obsession”, “Anonymous”, viziunea sa despre ceea ce vedem acum că este o discuţie la ordinea zilei despre globalizare, uniformizare, spaţiu virtual, inteligenţă artificială şi comunicare mediată tehnologic. Ea se detaşează de lecția picturii clasice, cu temeinicele sale baze tehnice și disciplina lucrului zilnic la atelier, printr-un susţinut efort de (re)integrare în discursul artistic contemporan. Cercetarea şi inovaţia capătă valenţe surprinzătoare în care coexistă fericit un figurativism sublimat, spiritul introspectiv, lumea afectivă şi sensibilitatea nativă cu o expresie plastică modernă în care experimentele şi noile tehnologii deţin rolul principal. Percepută ca un spirit mai degrabă independent şi neconvenţional, Florica Prevenda este astăzi o artistă de succes, cu un palmares impresionant. Expune şi în ţară, şi în străinătate fiind demult promovată de galerii din afara ţării. Cea mai recentă expoziţie personală a avut loc în martie, la Bruxelles. Lucidă şi activă, Florica Prevenda dovedeşte că ştie cu siguranţă, încotro se îndreaptă viaţa şi creaţia sa.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri