loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Recuperarea şi balneologia în era Covid-19

Între 14 și 17 februarie, vă propunem să redescoperiți cum influențează sistemul imunitar pielea şi să vă informați despre reumatism, excese alimentare, restaurări dentare, hepatite şi recuperarea după perioada Covid. De la ora 19:00, la TVR Internațional.

 

Măriuca Mihăilescu

LUNI, 14 FEBRUARIE 2022

*Influenţa sistemului imunitar în afecţiunile pielii

Invitat: dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatologie–alergologie

(w882)

Sistemul imunitar ne apară de orice atac venit din exterior; la fel şi pielea, cel mai mare organ al corpului. Dermatita seboreică, vitiligo, psoriazis, boala lupus sunt doar câteva dintre afecţiunile dermatologice a căror dezvoltare este influenţată de un sistem imunitar deficitar.

*Feţele diferite ale reumatismului

Invitat: conf. dr. Daniela Opriș - Belinski, medic primar medicină internă și reumatologie

(w882)

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecțiunile reumatice reprezintă cea mai frecventă boală la adulți. Dintre cele peste 200 de afecțiuni reumatologice amintim: reumatismul infecțios, poliartrita reumatismală, artroza, artrita și lista continuă. Ca urmare a predispozițiilor și infecțiilor netratate, în România există milioane de oameni cu suferinţe reumatismale iar numărul lor este în continuă creștere.

MARȚI, 15 FEBRUARIE 2022

* Sistemul digestiv şi excesele alimentare

Invitat: prof. dr. Mircea Diculescu, Şef Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni

(w882)

În intestine sunt miliarde de bacterii care formează microbiomul. Un microbiom sănătos construiește un sistem imunitar puternic care ar putea ajuta la înfrângerea SARS-CoV-2 și nu numai. Microbiomul intestinal se poate îmbunătăți cu o dietă adecvată pentru a evoca un răspuns imun puternic pentru toți agenții patogeni. Aflăm ce se întâmplă cu sistemul nostru digestiv atunci când facem excese și la ce riscuri ne expunem.

* Restaurări dentare sub microscop

Invitat: dr. Ada Epistatu, medic primar stomatolog, doctor în estetică dentară, competență în implantologie orală

(w882)

Când vine vorba despre zâmbetul nostru, stomatologul joacă un rol important. De câțiva ani, stomatologia modernă se mândreşte cu restaurări dentare sub microscop. Microscopul operator a fost introdus în domeniul stomatologic la începutul anilor 1990 și de atunci a revoluționat endodonția şi nu numai. Cu ajutorul lui s-a redus considerabil numărul extracţiilor dentare.

MIERCURI, 16 FEBRUARIE 2022

*Managementul hepatitelor în perioada COVID-19

Invitat: conf. dr. Anca Streinu Cercel, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase ”prof. dr. Matei Balș”

(w882)

Ne informăm despre tipuri de hepatite şi tratamente în afecțiuni hepatice, în mod special despre hepatita tip B şi afectarea dată de SARS-CoV-2. La nivel global, hepatita cu virus C este o problemă de sănătate publică. În primele etape ale bolii, nu sunt dureri sau simptome vizibile. Infecțiile hepatice pot fi ținute la distanță printr-o bună educație a igienei corpului, mai ales a mâinilor. Necesitatea prevenției este cu atât mai mare cu cât tulpinile virale au căpătat rezistență și s-au adaptat la noile condiții, provocând boli grave, până la cancere ale ficatului. În aceste cazuri, descoperirea afecţiunii şi aplicarea tratamentului, în timp util, au o importanţă vitală.

*Antrenarea comunităților de români dincolo de granițe

Invitat: Oana Stoianovici, antrenor transformațional, Spania

JOI, 17 FEBRUARIE 2022

* Recuperarea şi balneologia în era Covid

Invitați: dr. Cristina Daia, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie; dr. Liliana Stanciu, șef Secția Recuperare, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol; prof. dr. Gelu Onose, șef Clinica Recuperare Neuro-Musculară

(w882)

Fizioterapia şi kinetoterapia sunt mijloace importante care favorizează revenirea fostului bolnav COVID-19 la parametrii iniţiali biologici. În perioada de refacere post COVID-19, factorul fizic terapeutic natural şi climatic oferit de o staţiune balneară poate fi o alegere bună. România este printre primele țări la nivel mondial pe lista zonelor cu potențial balnear superior datorită resurselor balneo-climatice: ape minerale, nămoluri, tipuri de bioclimat, etc., utile în prevenţia şi tratamentul a multiple patologii cum ar fi: boli cardio-vasculare, respiratorii, metabolice, neurologice, patologie osteoarticulară și altele. O treime dintre izvoarele de ape minerale din Europa se găsesc pe teritoriu românesc.

(w882)

Specialiştii noștri propun o viziune integrativă, ne informează cum putem beneficia de diferite proceduri și tehnici de recuperare. Ne recomandă modalităţi de prevenție a diverse afecțiuni - prin cure profilactice şi ne familiarizează cu indicaţiile terapeutice ale curelor balneare, în funcţie de vârsta şi patologia fiecăruia. Un sejur într-o stațiune balneară, poate ajuta la eliminarea sau prevenirea efectelor nocive ale stresului cotidian.

***

Moderator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv Dan Cadar

Producător tv Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

Foto credit Monica Ancuța

 

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri